Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri la „BBB minus /A-3” ratingul Romaniei pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca este o „victorie” pentru Romania.

<

„VICTORIE!!! Am reusit imposibilul. Standard and Poor’s A MENTINUT rating-ul Romaniei! Intr-un an in care majoritatatea tarilor dezvoltate au suferit taieri ale rating-ului de tara (Italia a ajuns la rating-ul Romaniei), noi, guvernarea liberala, am castigat increderea investitorilor.

Agentia de rating a apreciat nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, dar si convingerea ca guvernul care va fi numit dupa alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua sa ofere un sprijin fiscal amplu care sa incurajeze redresarea economica in 2021”, a anunta Florin Citu pe Facebook, vineri noapte.

S&P se asteapta ca economia Romaniei sa se contracteze cu 5,2% in 2020 si deficitul bugetar sa se adanceasca la 9,2% din PIB. Anul viitor agentia se asteapta la o crestere a PIB-ului Romaniei de 4%. Totusi, S&P anticipeaza ca economia va reveni la nivelul din 2019 numai in 2022.

In scenariul de baza al agentiei, dupa alegerile parlamentare din decembrie, viitorul Guvern va implementa eforturi credibile de consolidare, pentru a stabiliza nivelul datoriei sub 60% din PIB. In plus, dinamica politica complexa a Romaniei continua sa obstructioneze directia politicii sale viitoare si fiabilitatea executiei politicilor, apreciaza agentia de evaluare financiara.

Prin urmare, S&P confirma la „BBB minus /A-3” ratingul Romaniei, perspectiva este negativa.

Conform raportului agentiei, perspectiva negativa se bazeaza pe riscurile la adresa echilibrelor fiscale si externe ale Romaniei in urmatoarele 12 luni. Acestea se vor materializa probabil daca factorii de decizie politica nu reusesc sa vina cu un plan credibil de reducere a dezechilibrelor bugetare.

S&P ar putea revizui in scadere ratingurile Romaniei daca dezechilibrele fiscale si externe raman ridicate o perioada mai indelungata decat a anticipat agentia, din cauza provocarilor cu care se va confrunta politica fiscala dupa alegeri. In opinia agentiei, costurile de finantare ale Romaniei ar putea creste daca viitorul Guvern nu reuseste sa prezinte un cadru credibil al politicii fiscale.

S&P ar putea revizui la stabila perspectiva atribuita ratingului Romaniei daca viitorul Guvern ancoreaza rapid consolidarea fiscala, ceea ce va duce la stabilizarea finantelor publice ale tarii.

In pofida deteriorarii din 2020, nivelul datoriei Romaniei ramane moderat. Mai mult, S&P anticipeaza ca viitorul Executiv va reduce dezechilibrele bugetare.

Agentia crede ca viitoarea administratie va continua probabil sa furnizeze un sprijin fiscal amplu pentru a sprijini redresarea economiei in 2021, dar va trebui sa gestioneze rigiditatile fiscale create in urma deciziilor politice anterioare. Acestea includ majorari costisitoare de pensii si alte beneficii sociale. Incertitudinile politice sunt exacerbate de peisajul politic complex si conflictual, care ar putea face dificila construirea unei coalitii dupa alegeri, se arata n raportul agentiei de evaluare financiara.

Absorbtia fondurilor europene va fi cheia pentru sprijinirea reechilibrarii economice, desi se mentin riscurile de implementare, apreciaza S&P. Agentia se asteapta ca inflatia sa ramana stabila, iar presiunile asupra cursului de schimb sa fie tinute sub control in urma masurilor BNR din 2021.

Ca raspuns la efectele masurilor de izolare adoptate pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), autoritatile de la Bucuresti au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru sprijinirea companiilor si angajatilor afectati. S&P estimeaza ca dimensiunea totala a pachetului de stimulare este de 3% din PIB. Incluzand efectul bugetar al stabilizatorilor automati, cum ar fi de la ajutorul de somaj, agentia anticipeaza ca masurile introduse vor creste cheltuielile fiscale cu 1,2%.

Contractarea economiei, combinata cu masurile de stimulare, declinul veniturilor fiscale si majorarea cheltuielilor sociale (pensiile si alocatiile pentru ingrijirea copiilor) vor adanci deficitul bugetar al Romaniei in 2020. S&P estimeaza un deficit bugetar de 9,2% din PIB in acest an, incluzand un declin al veniturilor din cauza scaderii economiei, care va face ca datoria sa depaseasca 40% din PIB.

In conditiile in care salariile si pensiile se situeaza acum la aproximativ 90% din veniturile din taxe, structura bugetului Romaniei este extrem de rigida. Desi nu face parte din cazul nostru de baza, daca ar fi fost implementata majorarea pensiilor cu 40%, estimam ca numai cheltuielile cu salariile si pensiile ar depasi veniturile fiscale guvernamentale in 2021, apreciaza S&P.

Agentia nu se asteapta ca Executivul sa inaspreasca politica fiscala anul viitor, dar crede ca autoritatile vor cauta sa ajusteze componenta structurala a bugetului, facand cheltuielile mai putin rigide si imbunatatind colectarea taxelor, in timp ce se reduce gradual deficitul. S&P se asteapta la un deficit de 7,2% din PIB in 2021 si de 5,5% din PIB in 2022.

De asemenea, agentia estimeaza ca deficitul de cont curent se va situa in jur de 5% din PIB pana in 2023. In opinia S&P, adancirea deficitului comercial demonstreaza problemele de competitivitate.

Sectorul bancar, predominant detinut de banci straine, ramane solid, in opinia S&P, care vede riscuri limitate pentru Guvern. Piata romaneasca insuficient dezvoltata a prevenit sectorul financiar sa actioneze ca intermediar sau catalizator al activitatii economice.

Cum imprumuturile catre sectorul privat se situau la 25% din PIB in martie 2020, sectorul bancar din Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste intermedierea financiara, apreciaza agentia.

Transparenta face diferenta