Intra in contact cu noi

Politica

Atacuri politice pe banii noștri: Burduja îi cere primarului general al Capitalei Nicușor Dan să plătească datoria în valoare de 700 de milioane de lei către ELCEN

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general al Capitalei Nicușor Dan să plătească datoria în valoare de 700 de milioane de lei către Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

ELCEN are nevoie de banii datorați de către Primăria Municipiului București, pentru a cumpăra gaze naturale și a putea produce, în continuare, agent termic, spune ministrul Energiei.

Sebastian Burduja: „Eu i-am scris domnului Nicușor Dan de problema dintre ELCEN și Termoenergetica de vreo 6 luni de zile. Încă aștept să îmi răspundă.
Pe subiectul Termoenergetica – ELCEN, înțeleg că urmează recunoașterea unei datorii a Termoenergeticii și, sper, plata sumei de aproximativ 700 de milioane de lei pe care o datorează Termoenergetica, o companie a Primăriei, către ELCEN. Pentru a putea să cumpărăm, în continuare, fapul de care avem nevoie.”

Reclama

Reporter: „Are ELCEN gaz suficient?”

Sebastian Burduja: „Deocamdată, da, dar e o chestiune de la o lună la alta. Sunt bani care trebuie plătiți.
ELCEN are proiecte investiționale, să reabiliteze,, să modernizeze CET-urile. Deci, are nevoie de aceste fonduri”, a precizat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a criticat ritmul programului cu finanțare europeană de modernizare a rețelei de termoficare, în cadrul căruia au fost înlocuiți doar aproape 2 kilometri de conductă primară, deși contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2020.

Reclama

„Din partea noastră, să știți că noi ne facem datoria. ELCEN, deși are o infrastructură veche de câteva decenii bune, se straduieste să livreze agentul termic în condiții optime. Problema este la sistemul de termoficare, unde eu am constatat că,  din fonduri europene, s-au reabilitat, în acești trei ani și jumătate, 2 kilometri, mai puțin de 2 kilometri. Ceea ce nu este în regulă”, a apreciat Burduja.

Primarul general Nicușor Dan a recunoscut că din cei 212 kilometri de rețea primară de termoficare ce ar urma să fie reabilitați din bani europeni a fost finalizat doar un prim tronson de circa 2 kilometri, în zona Apusului.

„Lucrarea de care vorbiți are 25 de tronsoane și una din condițiile ce ne-a făcut să o ducem pe finanțare pe exercițiul financiar următor era să realizăm unul din aceste obiective. Și acesta a fost realizat – cel din Apusului, aproximativ 2 kilometri”, a declarat Nicușor Dan.

Reclama

ELCEN ar putea fuziona cu Termoenergetica într-o companie având ca acționari Ministerul Energiei și Primăria Capitalei!

Ministrul Energiei mai spune că sistemele de termoficare trebuie să reunească partea de producție cu cea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, pentru a fi performante, precum cel de la Oradea.

Reporter: „Mai există un litigiu, este vorba despre cele 3,8 miliarde, de la falimentul RADET, Primăria Capitalei spune că ar datora doar 900 de milioane. Ce se va întâmpla, până la urmă, cu ELCEN?”

Reclama

Sebastian Burduja: „Sistemul de termoficare trebuie să fie centralizat. Așa este în orice oraș care a reușit să facă performanță. Vedeți exemplul de la Oradea și nu numai.
Asta înseamnă că, practic, trebuie să existe o fuziune între ELCEN și Termoenergetica.
Am pregătit un Memorandum de Guvern, în acest sens și urmează să facem aceste demersuri.
Nu este un lucru care să se facă de astăzi pe mâine. Trebuie făcută o evaluare tehnică a activelor fiecărei societăți. Să vedem aportul fiecărei societăți. Și, de fapt, în construcția finală a unei companii integrate, care va fi ponderea Ministerului Energiei, care va fi ponderea Primăriei Generale.
Ce am vorbit înainte, 700 de milioane de lei, nu fac obiectul sumei despre care dumneavoastră vorbeați. Aceasta este datoria, efectiv, fără niciun fel de discuție, pe care Termoenergetica o are  către ELCEN”, a explicat ministrul Energiei.
Sursa: bucurestifm.ro

Politica

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Publicat cu

pe

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților Partidului Alternativa Dreaptă pentru alegerile din 2024, că PMP susține candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1.

În fața sutelor de simpatizanți și membrii AD, prezenți la eveniment, avocatul Mircea Florin-Andrei și-a lansat programul de candidatură la Primăria sectorului 1 și a dat un mesaj clar:

,,Inima Sectorului 1 a încetat să bată astăzi! Am vorbit în ultimul an cu mii de oameni, care sunt disperați să scape de Clotilde Armand. Voi intra în această competiție electorală cu bucurie, sunt pregătit să mă lupt pentru a scăpa Sectorul 1 de umilința la care ne-a supus Clotilde Armand. Și cu ocazia acestui eveniment public, vreau să-i spun doamnei primar un singur lucru: orice candidat e mai bun decât dumneavoastră!’’

Reclama

Tot astăzi, Partidul Alternativa Dreaptă a anunțat și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, listă deschisă de Adela Mârza, președintele partidului.

Partidul Alternativa Dreaptă este singurul partid din România afiliat Grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor- ECR- condus, în calitate de președinte, de Giorgia Meloni, premierul Italiei.

Reclama
Continua sa citesti

Politica

Văzând că nu au candidat la primăria Capitalei, liberalii insistă cu oferta pentru Nicușor Dan

Publicat cu

pe

PNL îşi păstrează oferta pentru Nicuşor Dan să vină în partid, pentru o susţinere a unui nou mandat la Primăria Capitalei, au precizat surse politice.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a discutat în ultima vreme cu primarul Capitalei, reiterând propunerea PNL ca acesta să se înscrie în PNL pentru a fi susţinut la alegerile locale din 2024. Potrivit surselor, primarul a transmis că se gândeşte.

PNL vrea să aibă propriul candidat la alegerile locale pentru Primăria Generală şi nu să susţină un candidat independent.

Reclama

Liberalii îşi fac calcule privind alegerile locale pe Bucureşti, considerând că au şanse mari să câştige trei primării de sector, respectiv sectorul 6, sectorul 1 şi sectorul 2.

Continua sa citesti

Politica

„Ești groparul învățământului românesc!” – Critici extrem de dure la adresa președintelui Iohannis după tragedia din Odorheiul Secuiesc

Publicat cu

pe

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit sute de comentarii, majoritatea critice, la postarea în care solicita găsirea „de urgență” a cauzelor care au dus la tragedia din Odorheiu Secuiesc, unde o parte din clădirea internatului unui liceu s-a prăbușit peste mai mulți adolescenți, incident soldat cu moartea unui băiat de 17 ani și rănirea altor trei fete, dintre care una se află în stare gravă la spital.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni seară că incidentul de la Odorheiu Secuiesc este „o dramă care ne reaminteşte brutal că siguranţa în şcoli rămâne o prioritate critică” și solicită „elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi”.

„Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică. Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”, a scris luni Klaus Iohannis, la câteva ore după ce peretele internatului s-a prăbușit.

Reclama

Postarea șefului statului a strâns peste 1.100 de comentarii, majoritatea critice, în mai puțin de 12 ore:

„Vinovat e statul amorțit care vede numai privilegii pentru cei mai înalți oficiali din acest stat domnule președinte de sat.
România lucrului bine făcut și educată până-n măduva oaselor!
Că sunt copii în timpul liber (Colectiv), că sunt în școli sau pe stradă, cei care au făcut greșit sau n-au făcut ceea ce trebuie sunt direct răspunzători!
Nu puneți o geacă pe dumneavoastră?!
Acești copii sau dus sa invete, părinții aveau încredere. Dumneata după fiecare tragedie faci un spici în vânt faptic nimic. România lucrului bine făcut. Chiar bine faceți. Nu faceți nimic. Rușine sa va fie.
Ce este de elucidat? Asta-i România educată!
Din banii cheltuiti pe zboruri s-ar fi putut renova multe scoli si spitale…”
Mulți internauți s-au referit la proiectul „România educată”, care s-a finalizat cu două legi ale educației după 7 ani de când Klaus Iohannis l-a pus în dezbatere publică, dar și la costurile zborurilor despre care refuză să dea detalii, invocând că „așa e legea”.

„E clar cine e vinovatul, statul Român, parca la alegerile președenție aveați un slogan! România Educata, aceasta este realitatea după aproape 2 mandate! Felicitări pentru promisiunile făcute!
Este rezultatul „României educate” si al celor 8 ani de somn si vacanțe!
Din banii cheltuiți pe zboruri și excursii se puteau face multe, asta este România educată!!!
România educată asta e rezultatul proiectul de suflet al domnului Iohannis.
Ești groparul învățământului românesc. Auzi la el ce tupeu, a mai și candidat cu programul „România Educată”. O să rămâi în istorie ca cel mai slab președinte „pesedist” din istoria României. Singură ta realizare in 10 ani de mandat e că te-ai plimbat bine de tot pe banii fraierilor, cu chartere private, in lux.”
Vă reamintim că patru adolescenți au fost prinși luni sub dărâmături după ce o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit.

Reclama

Trei eleve cu vârste între 15 și 17 ani au fost scoase de sub dărâmături la scurt timp, una dintre ele fiind în stare gravă, în timp ce băiatul care a fost scos după două ore și jumătate de căutări a murit.

Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zileio săptămână in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politicao săptămână in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transporto săptămână in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 1o săptămână in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din...

Transport3 săptămâni in urma

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex,...

Reclama

La mare cautare