Transport
Primaria Capitalei anunta ca documentatia pentru achizitionarea autobuzelor respecta legea. Amenintari pentru contestatari

Documentația de atribuire pentru achiziția a 400 de autobuze respectă dispozițiile legale, ideea că ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este „tendențioasă”, iar Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor „afirmații defăimătoare”, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului București (PMB).
„Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Ideea că această documentație de achiziție ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este tendențioasă și nu are niciun fundament real, propagarea ei în spațiul public fiind de natură să aducă grave prejudicii de imagine Primăriei Capitalei și primarului general. Prin urmare, Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare”, se arată într-un comunicat al PMB referitor la informațiile apărute în mediul online prin care un operator economic acuza Municipalitatea că a impus condiții restrictive în organizarea acestei licitații pentru a favoriza un alt participant.
Potrivit PMB, operatorul economic care se declara „nedreptățit” a mai făcut contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în legătură cu licitații organizate atât de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, cât și de companii sau autorități publice locale din Iași, Cluj-Napoca și București, toate fiind respinse ca nefondate. De asemenea, a contestat, în prima fază a acestei licitații, caietul de sarcini, demers care s-a soldat cu o respingere din partea CNSC.
Municipalitatea menționează că, după cum a declarat public, primarul general, Gabriela Firea, va solicita modificarea legislației privind achizițiile publice în sensul responsabilizării celor care depun contestații și că PMB va continua toate demersurile legale, astfel încât cetățenii Bucureștiului să poată beneficia de mijloace de transport public în comun la parametri ridicați de siguranță și confort în cât mai scurt timp.
Potrivit PMB, necesitatea de a achiziționa autobuze noi dotate cu motor care răspunde cerințelor normelor internaționale Euro 6 se bazează pe faptul că RATB deține un parc de 1.000 de autobuze, dintre care 500 sunt dotate cu motorizare Euro 3 și 500 cu motorizare Euro 4 și sunt amortizate, îndeplinind condițiile, potrivit normelor legale din România, de retragere și înlocuire cu autobuze noi.
Cerința de a achiziționa toate aceste tipuri de autobuze sub aceeași marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic și economic: este mult mai avantajoasă achiziționarea și gestionarea pieselor de schimb; mult mai simplă instruirea personalului cu sisteme similare; în general, sistemul de exploatare este mai ușor de controlat în situația în care la autobuze diferă doar lungimea, restul echipamentelor fiind similare, produse sub aceeași marcă. Dacă această condiție nu ar fi îndeplinită, ar însemna o diversificare a pieselor de schimb, a tehnologiei pentru întreținerea planificată și a reparațiilor, a sculelor și altor dispozitive, precum și o diversificare a instruirii personalului, fapt care ar duce la costuri de exploatare nejustificat de mari pe durata de utilizare normală a autobuzului, subliniază PMB.
Conform sursei citate, Municipalitatea nu avea obligația de a lotiza contractul conform prevederilor Legii nr.99 /2016 privind achizițiile sectoriale; condițiile privind bonitatea participanților la licitație și capacitatea de a derula contracte de această anvergură sunt imperios necesare întrucât entitatea contractantă utilizează fonduri publice, iar acestea trebuie cheltuite cât mai eficient, respectând interesul public, respectiv îmbunătățirea și modernizarea transportului public de călători în condiții cât mai avantajoase pentru comunitate.
Referitor la „accesul egal al potențialilor ofertanți la procedura de atribuire”, PMB precizează că, potrivit legii, orice operator economic poate participa la o procedură de achiziție publică/sectorială în nume propriu sau în asociere cu alți operatori economici, în cazul în care nu poate îndeplini cerințele de calificare solicitate de entitatea contractantă.
„Susținem și încurajăm industria românească, dacă ea respectă condițiile stabilite legal și cel mai bun raport preț-calitate. Existența unui producător autohton și a unui produs fabricat în România în acest domeniu sunt încurajatoare, însă în condițiile unui contract de 400 de vehicule trebuie luate în considerare cu atenție atât experiența producătorului, cât și referințele în ceea ce privește buna funcționare a unor astfel de autobuze, în condițiile de exploatare din București”, se mai arată în comunicat.
Transport
Atac cibernetic împotriva aeroportului Otopeni: Amenintare cu bomba la bordul unui avion Tarom

În cursul nopții a fost declanșat un atac cibernetic împotriva aeroportului Otopeni, ceea ce a întârziat cursele TAROM pe direcțiile Cairo, Tel Aviv sau Aman, ne-au precizat surse din companie.
Cursa Tarom ce revenea de TelAviv a fost anunțată în aer de amenințare cu bomba la bord în timp ce zbura deasupra Turciei. Avionul a aterizat de urgență la Istanbul, unde a rămas peste noapte pasagerii fiind cazați cu echipajul la hotel.
Pasagerii vor fi aduși, astăzi, în România.
În cele din urmă, amenințarea cu bombă s-a dovedit a fi falsă.
La Otopeni s-a convocat o celulă de criză, iar reponsabilii încearcă să-și dea seama cum a fost străpuns sistemul.
TAROM confirmă amenințarea cu bombă
Compania TAROM informează că din cauza unui avertisment referitor la existenta unei bombe la bord, aeronava care efectua cursa RO 154 Tel Aviv-București a aterizat de urgență pe Aeroportul din Istanbul la ora locală 03:30, în urma deciziei luate de către comandantul de zbor,care respectă procedurile standard pentru astfel de situații. La bord se aflau 88 pasageri.
Mentionam că verificările efectuate de către autoritățile abilitate s-au încheiat, iar alerta s-a dovedit a fi una falsă.
În prezent, pasagerilor li se acordă asistență la sol pe Aeroportul din Istanbul, iar aceștia urmează să decoleze în jurul orei locale 11:30 către București- destinația finală.
Regretăm disconfortul creat pasagerilor noștri și reiterăm faptul că prioritatea Companiei TAROM este siguranta si securitatea pasagerilor și a echipajelor sale.
CNAB: a fost o oprire programată a sistemului
Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) susțin că site-ul Aeroportului Otopeni a fost oprit pentru efectuarea unor lucrări și că nu a fost vorba de un atac cibernetic.
„Nu a fost niciun atac cibernetic la aeroportul Henri Coandă. A fost o oprire programată, anunțată din timp, care a durat mult mai puțin decât se estimase (o oră în loc de patru)”, au transmis vineri dimineață reprezentanții CNAB.
Conform acestora, oprirea a fost necesară pentru înlocuirea unui echipament în proiectul de upgradare a data center.
Transport
Stelian Bujduveanu, viceprimarul Bucureștiului: 2.3 miliarde de lei pentru modernizarea șinelor de tramvai și a flotei de transport

Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiului București, anunță două proiecte pentru dezvoltarea transportului public. Un proiect în valoare de 2 miliarde de lei pentru modernizarea șinelor de tramvai și unul în valoare de 300 milioane lei pentru modernizarea flotei de transport.
„Astăzi se deschid ofertele depuse de câteva mari consorții în construcții, la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru modernizarea șinelor de tramvai. Este vorba despre lucrări de reabilitare a aproximativ 50 km de cale de rulare a tramvaielor.
Distinct de acest proiect de investiții, STB va începe lucrările de modernizare a liniei 5, pe Bd. Barbu Văcărescu, tronsonul cuprins între Bd Aerogării și Șoseaua Ștefan cel Mare”, transmite Stelian Bujduveanu.
„După desemnarea câștigătorilor vor începe lucrările de proiectare (șase luni) iar apoi execuția (maxim 12 luni). Proiectul de investiții este împărțit în 15 loturi și va rezolva probleme din zone precum Lizeanu, Bd. Barbu Văcărescu, Calea Călărași și Bd. Pache Protopopescu”, adaugă viceprimarul municipiului București.
Transport
Primaria Capitalei a primit 11 oferte pentru reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai

S-a încheiat etapa de depunere a ofertelor în cadrul licitaţiei pentru reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai care leagă zone importante ale oraşului şi se află pe artere intens circulate.
Municipalitatea a primit oferte pentru 11 din cele 15 loturi, a anunţat, miercuri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. El a scris, pe Facebook, că lucrările de reabilitare au ca termen de realizare şase luni pentru proiectare şi douăsprezece luni de execuţie pentru fiecare lot în parte.
Nicuşor Dan a precizat că proiectul reabilitării şinelor de tramvai este cea mai mare achiziţie publică realizată vreodată de Primăria Capitalei, în valoare totală de aproximativ 1,9 miliarde de lei.
Edilul general al Capitalei a adăugat că modernizarea infrastructurii de transport public reprezintă o prioritate, iar anul acesta vor continua investiţiile în acest domeniu.
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei3 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica3 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Politica4 săptămâni in urma
Sondaj la nivelul Bucurestiului: Cine ar vota bucurestenii daca duminica ar avea loc alegeri
- Opinii3 săptămâni in urma
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti
- Transport4 săptămâni in urma
O tanara din Bucuresti a fost implicata in doua accidente in doua zile
- Cultura3 săptămâni in urma
Pe 1 martie începe construcția Grivița 53, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te