Connect with us

Transport

Primaria Capitalei anunta ca documentatia pentru achizitionarea autobuzelor respecta legea. Amenintari pentru contestatari

Publicat

on

Documentația de atribuire pentru achiziția a 400 de autobuze respectă dispozițiile legale, ideea că ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este „tendențioasă”, iar Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor „afirmații defăimătoare”, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului București (PMB).
„Documentația de atribuire întocmită de Municipiul București pentru achiziția a 400 autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispozițiile legale în materia achizițiilor sectoriale, fiind validată și publicată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Ideea că această documentație de achiziție ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este tendențioasă și nu are niciun fundament real, propagarea ei în spațiul public fiind de natură să aducă grave prejudicii de imagine Primăriei Capitalei și primarului general. Prin urmare, Municipalitatea își rezervă dreptul de a-i chema în instanță pe autorii acestor afirmații defăimătoare”, se arată într-un comunicat al PMB referitor la informațiile apărute în mediul online prin care un operator economic acuza Municipalitatea că a impus condiții restrictive în organizarea acestei licitații pentru a favoriza un alt participant.
Potrivit PMB, operatorul economic care se declara „nedreptățit” a mai făcut contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în legătură cu licitații organizate atât de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, cât și de companii sau autorități publice locale din Iași, Cluj-Napoca și București, toate fiind respinse ca nefondate. De asemenea, a contestat, în prima fază a acestei licitații, caietul de sarcini, demers care s-a soldat cu o respingere din partea CNSC.
Municipalitatea menționează că, după cum a declarat public, primarul general, Gabriela Firea, va solicita modificarea legislației privind achizițiile publice în sensul responsabilizării celor care depun contestații și că PMB va continua toate demersurile legale, astfel încât cetățenii Bucureștiului să poată beneficia de mijloace de transport public în comun la parametri ridicați de siguranță și confort în cât mai scurt timp.

Potrivit PMB, necesitatea de a achiziționa autobuze noi dotate cu motor care răspunde cerințelor normelor internaționale Euro 6 se bazează pe faptul că RATB deține un parc de 1.000 de autobuze, dintre care 500 sunt dotate cu motorizare Euro 3 și 500 cu motorizare Euro 4 și sunt amortizate, îndeplinind condițiile, potrivit normelor legale din România, de retragere și înlocuire cu autobuze noi.
Cerința de a achiziționa toate aceste tipuri de autobuze sub aceeași marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic și economic: este mult mai avantajoasă achiziționarea și gestionarea pieselor de schimb; mult mai simplă instruirea personalului cu sisteme similare; în general, sistemul de exploatare este mai ușor de controlat în situația în care la autobuze diferă doar lungimea, restul echipamentelor fiind similare, produse sub aceeași marcă. Dacă această condiție nu ar fi îndeplinită, ar însemna o diversificare a pieselor de schimb, a tehnologiei pentru întreținerea planificată și a reparațiilor, a sculelor și altor dispozitive, precum și o diversificare a instruirii personalului, fapt care ar duce la costuri de exploatare nejustificat de mari pe durata de utilizare normală a autobuzului, subliniază PMB.
Conform sursei citate, Municipalitatea nu avea obligația de a lotiza contractul conform prevederilor Legii nr.99 /2016 privind achizițiile sectoriale; condițiile privind bonitatea participanților la licitație și capacitatea de a derula contracte de această anvergură sunt imperios necesare întrucât entitatea contractantă utilizează fonduri publice, iar acestea trebuie cheltuite cât mai eficient, respectând interesul public, respectiv îmbunătățirea și modernizarea transportului public de călători în condiții cât mai avantajoase pentru comunitate.
Referitor la „accesul egal al potențialilor ofertanți la procedura de atribuire”, PMB precizează că, potrivit legii, orice operator economic poate participa la o procedură de achiziție publică/sectorială în nume propriu sau în asociere cu alți operatori economici, în cazul în care nu poate îndeplini cerințele de calificare solicitate de entitatea contractantă.
„Susținem și încurajăm industria românească, dacă ea respectă condițiile stabilite legal și cel mai bun raport preț-calitate. Existența unui producător autohton și a unui produs fabricat în România în acest domeniu sunt încurajatoare, însă în condițiile unui contract de 400 de vehicule trebuie luate în considerare cu atenție atât experiența producătorului, cât și referințele în ceea ce privește buna funcționare a unor astfel de autobuze, în condițiile de exploatare din București”, se mai arată în comunicat.

Transport

Contract semnat pentru reabilitarea a 18 kilometri de linii de tramvai in Capitala

Publicat

on

Reabilitarea liniilor de tramvai 40, 27, 19, 36 și 23 din Capitală, are trec pe Bd. Theodor Pallady, Bd. 1 Decembrie, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bd. Corneliu Coposu, inclusiv Bucla Complex Titan, poate începe.

Nicușor Dan a anunțat că a fost atribuit contractul pentru refacerea tronsonului de 18 kilometri cu cale dublă de rulare.

Inițiativa face parte din proiectul amplu de reabilitare a aproximativ 50 km de infrastructură de tramvai din Capitală, potrivit primarului general.

Advertisement

Porr Construct este firma căreia i-a fost atribuit contractul de reabilitare al liniilor de tramvai, conform reprezentanților Municipalității, citați de Club Feroviar.

Subcontractanți declarați sunt firmele IMSAT, Elektra Invest, Rotermit, Compania Municipală Iluminat Public București.

Săptămâna trecută, proiectul modernizării liniei 40 a fost votat în Consiliul General și are o valoare de aproape 19 milioane de euro.

Advertisement
Continue Reading

Transport

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Publicat

on

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.

Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.

Potrivit sursei citate, troleibuzele Solaris au o lungime de 12 metri, aer condiţionat, rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă, podea coborâtă, prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor, computer de gestiune management vehicul cu funcţii GPS şi comunicare online, sistem de informare audio-video şi sisteme de numărare a călătorilor.

Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.

Advertisement

Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Continue Reading

Transport

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Publicat

on

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații. 

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.

„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.

„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.

Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.

Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.

”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.

La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.

De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.

Continue Reading

La mare cautare

Copyright © 2012 Bucurestiul.ro