Bucuresti
GALERIE FOTO – Cum arata la interior CEA MAI VECHE CASA din Bucuresti?! Nu te astepti la asta!

Casa Melik, devenita Muzeul National Theodor Pallady, este situata pe strada Spatarului nr. 22, in zona Armeneasca din Capitala, fiind atestata drept cea mai veche locuinta civila din Bucuresti.
Povestea spune ca la inceputul anilor 1800, mostenitorii proiectului au vandut casa pentru 1.400 de taleri, o suma destul de importanta in acea perioara, actuala locuinta revenind negustorului armean Kevork Nazaretoglu, unul dintre instaritii vremurilor. In anul 1822, Casa Melik a trecut printr-un prim proces de renovare, in care au fost realizate mici schimbari in interior, fara sa se intervina si la exteriorul cladirii, anunta Wall-Street.ro.
Ferita de ochii lumii, deseori trecand pe langa ea fara sa i se acorde foarte multa importanta, Casa Melik te intampina cu o gradina superba care in anotimpul cald iti taie rasuflarea cu multitudinea de trandafiri care infrumuseteaza spatiul. Actualul Muzeu National Theodor Pallady este un proiect reprezentantiv al arhitecturii traditionale romanesti, mai ales datorita cerdacului din lemn inchis cu geamuri, a scarii interioare tot din lemn, dar si a acoperisului cu streasina.

Poate fi considerata o adevarata capodopera arhitecturala romaneasca, iar modul in care a fost intretinuta pana in prezent ii creste si mai mult valoarea.
Casa poarta in momentul de fata numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.
Cea mai recenta renovare a proiectului din centrul Bucurestiului a avut loc in anul 2009. Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis, astfel, dupa aproximativ sase luni in care a fost inchis pentru lucrari de reamenajare si de restaurare a operelor de arta.

In anul 1948, Iacob Melik pleaca in exil si se intoarce in Romania noua ani mai tarziu, cand se hotaraste sa isi recupereze proprietatea si in care se muta cu sotia sa. Dupa moartea acestora, din lipsa de mostenitori directi, casa devine azil pentru femeile armene sarace.
Muzeul adaposteste astazi colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, in cadrul careia se evidentiaza cateva remarcabile panze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor roman, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice.

Gheorghe Raut, director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris si cunoscut colectionar de arta, a fost prietenul si admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a gazduit in locuinta lui din Place Dauphine nr.12. Dupa intoarcerea artistului in Romania, Raut i-a pastrat desenele si picturile din atelier, pe care le-a donat Statului roman la sfarsitul anilor ‘60, impreuna cu propria colectie de arta.
Alaturi de lucrarile lui Pallady, colectia sotilor Raut prezinta pictura europeana din secolele XVI-XIX (franceza – Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeza – Jan van de Capelle, engleza, spaniola, romaneasca), sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, dar si sculptura renascentista italiana si franceza, textile, piese de mobilier, ceramica orientala si alte obiecte de arta decorativa, totul intr-un ansamblu complex si heteroclit. Prin diversitatea ei, colectia intregeste sugestiv perspectiva asupra colectionismului romanesc si european de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Casa Melik este una dintre cele mai vechi cladiri civile din Bucuresti, spatiu care prezinta planimetrie de casa boiereasca cu influente ale arhitecturii vernaculare.
Proiectul este astazi cunoscut si sub numele de Muzeul Theodor Pallady la dorinta sotilor Raut, care au vrut, din admiratie si respect pentru celebrul pictor, cladirea sa ii poarte numele.
Sursa foto: MNAR / Muzeul Theodor Pallady
Bucuresti
Accident sau atac mafiot în București? Doi interlopi spulberați de o mașină pe Șoseaua Fundeni

Doi bărbați au ajuns, joi seară, la spital, după ce au fost accidentați de un șofer care se deplasa pe Șoseaua Fundeni din Capitală, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.
Cele două victime fac parte, potrivit unor surse judiciare, din clanul Chira.
„La data de 30 Noiembrie a.c., în jurul orei 17.20, Brigadă Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulație. Conducătorul unui autovehicul care se deplasa pe Șos. Fundeni, dinspre Șos. Colentina către Șos. Pantelimon, când a ajuns în dreptul imobilului cu nr. 161, a surprins și accidentat doi pietoni”, anunță Brigada Rutieră.
Polițiștii precizează că cei doi pietoni, doi bărbați în vârstă de 38, respectiv 20 de ani, au fost răniți și duși la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
„Conducătorul autovehicului a fost testat cu aparatele etilotest și DrugTest, rezultatele indicate fiind pentru consumul de băuturi alcoolice și pentru consumul de substanțe interzise. ~În continuare, polițiștii Brigăzii Rutiere efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii accidentului de circulație”, se arată în finalul comunicatului.
Bucuresti
Firea: „Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate”

Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general, acuză Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.
„Parcarea de aproape 20 milioane de euro din Pantelimon este ținută în mizerie, vandalizată, pe jumătate goală și plină de mașini abandonate. Doi primari nu sunt în stare să administreze unica parcare supraetajată construită de Primăria Capitalei, tot în mandatul meu ca primar general.
Zilele trecute, am văzut cu toții în presă cum a ajuns să arate singura construcție de tip Park&Ride realizată de Municipalitate, în zona Pantelimon. Coșurile de gunoi erau pline până la refuz, semn că nimeni nu le mai curățase de săptămâni întregi. Multe dintre instalații sunt vandalizate, pereții mâzgâliți cu tot felul de desene, iar locurile de parcare ocupate de mașini abandonate, cu praful pe ele de luni întregi.
Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2 nu fac nimic pentru a-i încuraja pe șoferii care intră în București dintre Cernica sau Pantelimon să-și lase mașinile în parcare, cât timp sunt la serviciu sau în oraș cu alte treburi. Au luat o singură măsură, zero taxe, dar care nu este suficientă. În plus, cele două primării nu se înțeleg nici măcar să țină funcțională parcarea care a costat aproape 13 milioane de euro.
Chiar dacă în urma articolelor din presă au dispărut mormanele vizibile de gunoaie, restul problemelor au rămas.
În 2016 am găsit aici, la intersecția șoselelor Pantelimon și Vergului, o mare groapă și atât. În septembrie 2020, lucrările erau aproape gata. Dar au venit alegerile, s-a schimbat primarul și lucrările s-au oprit la 99%. Abia în iulie 2021, după opt luni, Primăria Capitalei a reușit să termine și acel rest de 1% și să deschidă parcarea. De atunci, vedem cu toții ce s-a întâmplat…”, scrie Gabriela Firea.
Bucuresti
Cum se lucrează în București? Nicușor Dan: ”Proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze”

Tribunalul Bucureşti a confirmat că lucrările de construire la clădirea de pe strada Visarion nr. 8 au fost ilegale, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, citat de Agerpres.
„Autorizaţia a expirat, noi nu am prelungit-o, iar proprietarul a modificat cu pixul pe panou data expirării autorizaţiei şi a continuat să lucreze. Se face un an de când am sesizat Parchetul, singurul organ competent să oprească lucrările, nu am avut niciun răspuns”, a scris Nicuşor Dan, vineri, pe Facebook.
El a atras atenţia că se înregistrează „o disoluţie a autorităţii în urbanism”, care începe cu Parchetul.
„Cathedral Plaza, Visarion 8, Icoanei 2-8 sunt clădiri care vor fi demolate, chiar dacă vom mai pierde ani în procese”, a adăugat Nicuşor Dan.
Primarul Nicuşor Dan a declarat, pe 12 februarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru oprirea lucrărilor de construcţie la blocul aflat pe strada Visarion nr. 8, pe motiv că „sunt multe ilegalităţi şi falsuri”.
„După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizaţie, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizaţie pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalităţi, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a găsit nimic ilegal”, afirma Nicuşor Dan.
Pe 7 iunie, edilul general al Capitalei îşi manifesta nemulţumirea că solicitările Municipalităţii de oprire a lucrărilor de pe străzile Visarion şi Icoanei nr. 2-8 nu au fost soluţionate de parchete.
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden2 săptămâni in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Sectorul 6o săptămână in urma
Inca un scandal de corputie in primaria lui Ciprian Ciucu! Sef la Serviciul impozite si taxe pe mana cu rechinii imobiliari!
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Politica2 săptămâni in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te