Sanatate
Decizie surpriza: Cel mai cunoscut medic chirurg din Bucuresti si-a donat casa!

Cele mai valoroase bunuri din colecția personală a medicului Leon Dănăilă, părintele neurochirurgiei românești, sunt expuse în muzeul care îi poartă numele și care este deschis în localitatea natală a acestuia, Darabani, din județul Botoșani. Muzeul are patru încăperi: Camera Științei, Camera Artei, Camera Credinței și Camera Istoriei.
„Această casă este donată cu acte notariale orașului și toate obiectele din această casă – picturi, documente, medalii, trofee – au fost, de asemenea, donate orașului. Noi am vrut să punem în valoare personalitatea omului Leon Dănăilă, prin ceea ce a fost el și prin ceea ce a deținut el, chiar artă dedicată lui”, a explicat pentru Agerpres bibliotecarul Ionel David.
„Cred că printre cele mai importante exponate din acest muzeu este colecția de pictură. După cum vedeți, este o adevărată pinacotecă aici. Domnul Leon Dănăilă deține cel puțin un tablou al tuturor pictorilor români contemporani importanți. Mai avem câteva Evanghelii vechi, din anii 1700, care sunt în camera credinței, și mai avem câteva icoane din secolul al XVII-lea, pictate pe lemn de tei”, a adăugat custodele muzeului.
Tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Constantin Piliuță sau Sabin Bălașa, icoane din secolul al XVII-lea, medaliile și ordinele conferite cunoscutului medic de trei dintre președinții României, dar și distincțiile internaționale primite de acesta pot fi văzute în locuința de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 281.
„Revine un pic mai rar, datorită vârstei. De fiecare dată când revine, vine la casa părintească, vizitează biblioteca, muzeul la care are o asemenea contribuție. Este legat de această casă, pentru că aici a copilărit, a învățat primele litere”, a mai explicat Ionel David.
„Tatăl l-a pus să ia o decizie, ori merge la câmp, la muncă, ori se duce la învățătură, iar el a decis să meargă la învățătură. În perioada liceului, mergea la Dorohoi pe jos, pentru că nu aveau bani și nici nu existau mijloace de transport.”
Leon Dănăilă a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Liceul „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi. Ulterior, a intrat la Medicină, la Universitatea din Iași, acesta fiind primul pas spre o carieră care avea să îl facă celebru în România și în străinătate.
Neurochirugul a reușit, prin cele peste 35.000 de operații efectuate, să scadă rata mortalității operațiilor pe creier din România de la 50% la 4%. Este autorul a peste 50 de cărți, lucrări științifice și atlase de specialitate și are 27 de brevete de invenție și certificate de inovație în neurochirurgie. A împlinit 89 de ani în data de 1 iulie 2022 și este membru titular al Secției de științe medicale a Academiei Române.
Sanatate
Bucurestenii care vor sa doneze sange pot apela incepand de astazi la Unitatea Mobila de Transport Sange

Cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si scaderea timpilor de asteptare pentru pacientii aflati in stare grava in spitalele din tara, sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociatiei Donorium si Centrului de Transfuzie Bucuresti, cu sprijinul OMV Petrom.
Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul Romaniei, pentru a ajuta la prelevarea sangelui si transportarea acestuia in centrele de transfuzii sau acolo unde exista o urgenta majora sau o nevoie rapida de sange. Concret, masina se deplaseaza oriunde exista nevoie de sange, preluat de la centrele de transfuzie, in limita stocului.
„Unitatea Mobila de Transport Sange (UMTS) este o premiera pentru Romania. Masina ne va oferi posibilitatea sa fim mult mai mobili, sa transportam sange acolo unde este nevoie, in conditii de siguranta. Toate acestea vor contribui la cresterea numarului de donatori de sange din Romania, dar si la scaderea timpilor de transport catre spitale, pentru situatii de urgenta. Speram ca intr-un an de zile sa crestem cu aproximativ 10% numarul de donatori de sange fata de cati sunt acum”, declara dr. Doina Gosa, sefa Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.
„Sunt foarte multi pacientii care asteapta ca spitalele sa procure necesarul de sange. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie si redistribuirea sangelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient sa mergem sa donam o singura data, pentru ca nevoia de sange este constanta, astfel ca Romania are nevoie permanent de donatori”, declara Dragos Mutascu, presedinte Donorium.
Vara mai putini romani doneaza sange decat de obicei, din cauza vacantelor
In fiecare an, perioada de vara si vacantele duc la scaderea numarului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se incearca si stimularea donarilor de sange in lunile iulie si august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, care alimenteaza cu sange toate marile spitale din Capitala, numarul de donatori a scazut cu aproximativ 30% vara trecuta. Ca atare spitalele din tara sunt nevoite sa amane operatii din cauza lipsei de sange. La Iasi de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amana aproape zilnic cate doua interventii.
1 din 10 pacienti din spitalele din Romania are nevoie urgenta de sange. Dintr-o singura donare, medicii fac 2 sau 3 unitati de componente de sange.
Romania, pe ultimele locuri din Europa la donare de sange, Austria pe primul loc
Romania se afla pe ultimele locuri in Europa, cu un procent de aproximativ 2% oameni care doneaza periodic, comparativ media europeana de 10%. 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sange. Desi se constata o crestere a acestei tendinte in ultimii ani, statisticile arata ca, in comparatie cu generatiile mai in varsta, tinerii nu sunt atat de interesati de acest lucru. Cei mai multi donatori de sange provin din Austria. Aici, 66% dintre cetateni participa la astfel de actiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numara Franta, Grecia si Cipru. La polul opus se pozitioneaza Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta si Suedia.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti dona?
varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 batai/minut.
tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg
sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
In plus trebuie sa fii cetatean roman cu domiciliul in Romania sau orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania, in deplina stare de sanatate.
Sanatate
Nicuşor Dan: Vom investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului de digitalizare a procedurilor medicale, la alte 6 unităţi medicale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan afirmă vineri că a asistat împreună cu viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, la o demonstraţie a modului în care funcţionează procesul de digitalizare a procedurilor medicale la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, unul din spitalele administrate de Primăria Capitalei.
Primarul anunţă că până în prezent acest sistem s-a implementat în 4 din cele 19 unităţi medicale, iar suma alocată, prin ASSMB, a fost de 1,5 milioane de euro, şi vor investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului la alte 6 unităţi medicale.
”Am asistat împreună cu viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, la o demonstraţie a modului în care funcţionează procesul de digitalizare a procedurilor medicale la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, unul din spitalele administrate de Primăria Capitalei. Până în prezent acest sistem s-a implementat în 4 din cele 19 unităţi medicale, iar suma alocată, prin ASSMB, a fost de 1,5 milioane de euro.
Vom investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului la alte 6 unităţi medicale”, afirmă Nicuşor Dan.
Primarul capitalei arată că spitalele unde s-a finalizat digitalizarea procedurilor intraspitalicesti sunt: „Sf. Luca”, Colţea, „Prof. Dr. Alexandru Obregia” si „Prof. Dr. Theodor Burghele” .
”În aceste unităţi medicale a fost implementat un sistem care asigură identificarea şi traseul medical al pacientului internat, precum si gestionarea eficientă a resurselor medicale. Pacienţii vor purta brăţări de identificare cu datele personale codificate, iar medicii pot lua decizii de diagnostic şi tratament folosind informaţii rapide şi complete care includ rezultatele analizelor de laborator, precum şi cele ale investigaţiilor şi manevrelor medicale. Datele sunt primite de medici în timp real, pe telefonul mobil, fiind accesibile oriunde şi oricând într-un mod securizat. Mai mult, aceştia pot configura în sistem generarea de alerte pentru pacienţii aflaţi în stare critică, urmărind astfel mai uşor valorile pe care le consideră vitale în decizia terapeutică”, precizează Nicuşor Dan.
Primarul afirmă că ”în urma implementării sistemului în aceste spitale, anual, mai mult de 100.000 de pacienţi vor beneficia de servicii medicale mai sigure, bazate pe date primite şi procesate în timp real”.
”Dincolo de beneficiile evidente pentru siguranţa şi starea de sănătate a pacienţilor, procesul de digitalizare derulat în spitalele administrate de PMB prin ASSMB permite contorizarea mult mai exactă a costurilor operaţionale per pacient, ceea ce asigură o eficienţă superioară activităţii medicale şi o mai buna gestionare a fondurilor alocate spitalelor de la bugetul local”, mai precizează Nicuşor Dan.
Sanatate
Consultaţii dermatologice gratuite pentru bucuresteni

Locuitorii capitalei pot beneficia și astăzi de consultații dermatologice gratuite în mall-ul Sun Plaza din Sectorul 4.
Medici de specialitate efectuează dermatoscopii, adică verifică alunițele și petele de pe piele cu ajutorul unui aparat care nu provoacă durere.
De asemenea, se face o analiză cu ajutorul unui scanner și se pot afla tipul tenului, care este gradul de hidratare și PH-ul.
Medicii le pot comunica doritorilor și cât de profunde sunt ridurile, care este gradul acneei și cât de sensibil este scalpul.
De asemenea, persoanele interesate pot obține informații despre rutina optimă de îngrijire a tenului.
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei2 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica4 săptămâni in urma
Cine stă în fruntea ANI: Fratele unui PSD-ist și fiul unui „traseist” politic
- Politica2 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Opinii3 săptămâni in urma
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti
- Politica3 săptămâni in urma
Sondaj la nivelul Bucurestiului: Cine ar vota bucurestenii daca duminica ar avea loc alegeri
- Politica4 săptămâni in urma
Sebastian Burduja: ”Îmi cer iertare bucureştenilor că am susţinut-o pe Clotilde Armand. Este o catastrofă de primar”