Sanatate
Medic din Bucuresti revoltat: „Nu este vina noastră că statul român, prin reprezentanţii lui, nu a fost capabil să îşi reţină medicii în ţară”

Medicul specialist ATI Laura Zarafin atrage atenţia asupra supraîncărcării programului de lucru în cazul unora dinspre specialităţile din sistemul sanitar, unde medicii ajung să lucreze mii de ore peste program, şi aminteşte că la Camera Deputaţilor este depus de mai mulţi ani un proiect de lege care se referă la luarea în calculul vechimii a gărzilor făcute de doctori.
- Context: Ieşirea publică a medicului care trage un semnal de alarmă în privinţa stresului la care sunt supuşi cei din sistemul sanitar are loc după ce un coleg anestezist a făcut infarct la 47 de ani, deşi nu se alfa în categoria persoanelor aflate la risc,
Laura Zarafin, medic de anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic Colentina, îi critică în termeni duri, într-o postare pe Facebook, atât pe legiuitorii români, cât şi pe colegii săi „medici cu titluri, renume şi influenţă” care nu fac nimic în privinţa stresului şi supraîncărcării în care medicii din un ele specialităţi îşi desfăşoară activitatea.
„Aflu că un coleg anestezist, 47 de ani, a făcut infarct şi i s-au montat 2 stenturi. Un medic extrem de bun, anestezist la chirurgie cardiovasculară, un profesionist care muncea enorm. Din nou m-am întrebat dacă există totuşi la nivel de conducere a organizaţiilor profesionale o minimă preocupare pentru ritmul muncii şi stresul din anumite specialităţi . Acest coleg nu avea factori de risc pentru aşa ceva ( ca să nu se apuce toţi ‘inteligenţii’ să comenteze că era de aşteptat …). Întreb public dacă există o minimă decenţă a legiuitorului şi a iluştrilor medici cu titluri , renume şi influenţă , care ar fi bine să îi îndemne la acţiuni concrete de protejare a sănătăţii celor ce lucrează mii şi mii de ore peste program şi sute/ mii de zile de gardă . Există o iniţiativă legislativă care zace de 4 ani în sertar la Camera Deputaţilor , care se referă la luarea în calculul vechimii a miilor de zile de gardă”, scrie Laura Zarafin pe reţeaua de socializare.
Medicul consideră că „nu există nici o categorie socio-profesională care să fie forţată să muncească, pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale, 6-7 ani în plus faţă de anii ce figurează în cartea de muncă”, ea criticând lipsa de „preocupare reală„ a oficialilor statului pentru îmbunătăţirea situaţiei din domeniul sanitar.
„Nu este vina noastră că statul român, prin reprezentanţii lui, nu a fost capabil să îşi reţină medicii în ţară. Cu certitudine nu e vina noastră că nu există nici o preocupare reală pentru schimbarea în bine a sistemul sanitar. Şi când mă refer la ‘binele sistemului’ mă refer în primul rând la un număr suficient de cadre medicale pentru a se putea munci în limitele fiziologice, nu până la epuizare sau cu consecinţe grave pentru sănătate. Suntem simpli ‘negrişori pe plantaţie’ cărora li se încalcă de prea multe ori drepturile elementare.
Sper că medicul despre care am aflat azi se va însănătoşi şi va avea mult mai multă grijă de el, căci nimeni altcineva nu o va face”, adaugă medicul, relatează News.ro.
Ea susţine că problema gărzilor este doar una dintre problemele care îi afectează pe medici, considerând că întregul regim de muncă al acestora este „greşit”, fapt cauzat de deficitul de personal din sistem.
Sanatate
Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.
Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.
Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:
– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;
– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;
– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);
– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;
– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;
– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);
– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.
Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.
El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.
Potrivit lui Tomescu, au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.
Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.
Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.
Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.
“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.
Sanatate
Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.
„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).
Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.
Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.
Sanatate
Copil de cinci ani mort la marginea Bucurestiului dupa ce a cazut o poarta pe el

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat de către un cadru medical de la Microstatia de Ambulanță SABIF, din Otopeni, legat de decesul unui copil de cinci ani, adus de mama sa. Femeia ar fi declarat că a căzut o poartă peste copil.
La fața locului s-au deplasat imediat polițiștii orașului Otopeni, pentru efectuarea activităților din competență precum și polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Ilfov.
„În cauză, polițiștii de investigații criminale efectuează activități specifice, pentru stabilirea situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun”, se precizează în comunicatul poliției.
- Monden3 săptămâni in urma
Drama unei actrite din Bucuresti care a trebuit sa plece din oras din cauza fostului soț, ofițer SRI, care o teroriza: Își lega copiii și le punea scotch pe gura!
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Viceprimarul General Stelian Bujduveanu: Au început primele probe la Pasajul Doamna Ghica – testele statice
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Nicușor Dan face economii serioase: Primaria Capitalei desfiinteaza 5 institutii
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Efect al caniculei? O mașină a ars ca torță pe Bulevardul Banu Manta, din Capitală
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Polițist condamnat la închisoare pentru că i-a spus unui cunoscut unde sunt radare pe Autostrada Soarelui
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Soferul drogat care a omorat o femeie in Popesti-Leordeni este pensionar special, fost sef la crimă organizată în București
- Bani3 săptămâni in urma
Cum te fură hoții când scoți bani de la bancomat în București
- Bucuresti4 săptămâni in urma
VIDEO-O bila uriasa de foc: Explozia de la Crevedia s-a vazut din Bucuresti