Situaţie demnă de „Cascadorii Râsului” cu chioşcurile de lângă gurile de metrou. În timp ce Metrorex cere demolarea celor amplasate în zona de siguranţă de 10 metri din jurul staţiilor, o primărie de sector le dă avize de funcţionare.
Pe lângă terenurile din subteran, Metrorex are în administrare şi terenurile de la suprafaţă, din jurul staţiilor de metrou. „SC Metrorex SA are în administrare, în baza contractului de concesiune încheiat cu Ministerul Transporturilor, terenurile aferente construcţiilor subterane şi supraterane ale accesurilor în staţii, prizelor de ventilaţie, căminelor şi depourilor”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii companiei.
Ei au precizat că, în conformitate cu HG nr.482/1999 de înfiinţarea a Metrorex, terenurile sunt înregistrate în evidenţa societăţii ca bunuri proprietate publică a statului.
Oficialii Metrorex au mai spus că zona de 10 metri din jurul staţiilor este considerată a fi una de siguranţă.

„Prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr.187/1993 a fost aprobat Normativul pentru stabilirea zonei minime de siguranţă, protecţie şi funcţionalitate a metroului, care a instituit o zonă de siguranţă, protecţie şi funcţionalitate care are un regim reglementat numai din punct de vedere a executării construcţiilor. În cazul accesurilor în staţii, această zonă de siguranţă este de 10 metri, iar în cazul tunelurilor şi galeriilor de metrou aceasta variază (maxim 10 m) în funcţie de adâncimea la care acestea au fost construite”, au detaliat reprezentanţii companiei de metrou.

Marin Aldea, directorul general al Metrorex, a precizat pentru ECONOMICA.NET că în acea zonă de siguranţă de 10 metri din jurul staţiilor nu ar trebui să existe chioşcuri. Tocmai de aceea, Metrorex a cerut anul acesta primăriilor de sector să ia măsuri cu privire la acele spaţii comerciale.
Pentru a vedea ce măsuri au fost luate în privinţa spaţiilor comerciale din zona de siguranţă din jurul staţiilor de metrou, Economica.net a transmis solicitări către mai multe primării de sector.
Demolare de chioşcuri la Gorjului, Crângaşi, Politehnica şi Petrache Poenaru
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au declarat că, în urma solicitărilor Metrorex SA şi a verificărilor efectuate pe teren, s-a constatat existenţa unor construcţii provizorii amplasate în apropierea staţiilor de metrou.

<

„Pentru dezafectarea acestora, conform art. 33 din Legea nr. 50/1991 actualizată, au fost emise dispoziţii de Primar General pentru construcţiile amplasate în apropierea staţiilor de metrou: Gorjului, Crângaşi, Politehnica. Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 urmează a pune în aplicare dispoziţiile Primarului Municipiului Bucureşti”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sector 6.

Ei au adăugat că au mai fost emise dispoziţii ale Primarului Sectorului 6 pentru construcţiile amplasate în apropierea staţiilor de metrou Politehnica şi Petrache Poenaru, o parte dintre acestea fiind demolate.
În timp ce Primăria Sectorului 6 a înţeles din solicitarea Metrorex să dispună demolarea construcţiilor din jurul staţiilor de metrou, Primăria Sectorului 1 a înţeles să facă demersuri pentru „intrarea lor în legalitate”.

„Prin adresa nr. 20413/2016, Metrorex S.A. a solicitat instituţiei noastre efectuarea unui control pentru stabilirea legalităţii construcţiilor situate la o distanţă mai mică de 10 metri din jurul staţiilor de metrou aflate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1″, au spus pentruECONOMICA.NET reprezentanţii Poliţiei Locale a Sectorului 1.

Controale la chioşcurile de la Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Aurel Vlaicu şi Basarab
În urma verificărilor solicitate de Metrorex, poliţiştii locali din Sectorul 1 au constatat existenţa unor astfel de construcţii lângă staţiile de la Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Aurel Vlaicu şi Basarab.

„La staţia de metrou din Piaţa Victoriei au fost depistate două chioşcuri pentru comercializare flori şi un cort de aproximativ 8 m.p. pentru comercializare cărţi. Cortul şi chioşcul situate în jurul intrării de lângă blocul Orange deţineau avizele necesare funcţionării. Chioşcul pentru comercializare flori situat în jurul intrării de lângă sediul BRD era închis urmând a se reveni pentru control”, au spus reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 1.

 Citeste continuarea pe ECONOMICA.NET
Transparenta face diferenta