Intra in contact cu noi

Bucuresti

Metrorex vrea DEMOLAREA tuturor chioscurilor de la intrarea in statiile de metrou!

Publicat cu

pe

Situaţie demnă de „Cascadorii Râsului” cu chioşcurile de lângă gurile de metrou. În timp ce Metrorex cere demolarea celor amplasate în zona de siguranţă de 10 metri din jurul staţiilor, o primărie de sector le dă avize de funcţionare.
Pe lângă terenurile din subteran, Metrorex are în administrare şi terenurile de la suprafaţă, din jurul staţiilor de metrou. „SC Metrorex SA are în administrare, în baza contractului de concesiune încheiat cu Ministerul Transporturilor, terenurile aferente construcţiilor subterane şi supraterane ale accesurilor în staţii, prizelor de ventilaţie, căminelor şi depourilor”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii companiei.
Ei au precizat că, în conformitate cu HG nr.482/1999 de înfiinţarea a Metrorex, terenurile sunt înregistrate în evidenţa societăţii ca bunuri proprietate publică a statului.
Oficialii Metrorex au mai spus că zona de 10 metri din jurul staţiilor este considerată a fi una de siguranţă.

„Prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr.187/1993 a fost aprobat Normativul pentru stabilirea zonei minime de siguranţă, protecţie şi funcţionalitate a metroului, care a instituit o zonă de siguranţă, protecţie şi funcţionalitate care are un regim reglementat numai din punct de vedere a executării construcţiilor. În cazul accesurilor în staţii, această zonă de siguranţă este de 10 metri, iar în cazul tunelurilor şi galeriilor de metrou aceasta variază (maxim 10 m) în funcţie de adâncimea la care acestea au fost construite”, au detaliat reprezentanţii companiei de metrou.

Marin Aldea, directorul general al Metrorex, a precizat pentru ECONOMICA.NET că în acea zonă de siguranţă de 10 metri din jurul staţiilor nu ar trebui să existe chioşcuri. Tocmai de aceea, Metrorex a cerut anul acesta primăriilor de sector să ia măsuri cu privire la acele spaţii comerciale.
Pentru a vedea ce măsuri au fost luate în privinţa spaţiilor comerciale din zona de siguranţă din jurul staţiilor de metrou, Economica.net a transmis solicitări către mai multe primării de sector.
Demolare de chioşcuri la Gorjului, Crângaşi, Politehnica şi Petrache Poenaru
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au declarat că, în urma solicitărilor Metrorex SA şi a verificărilor efectuate pe teren, s-a constatat existenţa unor construcţii provizorii amplasate în apropierea staţiilor de metrou.

„Pentru dezafectarea acestora, conform art. 33 din Legea nr. 50/1991 actualizată, au fost emise dispoziţii de Primar General pentru construcţiile amplasate în apropierea staţiilor de metrou: Gorjului, Crângaşi, Politehnica. Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 urmează a pune în aplicare dispoziţiile Primarului Municipiului Bucureşti”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sector 6.

Ei au adăugat că au mai fost emise dispoziţii ale Primarului Sectorului 6 pentru construcţiile amplasate în apropierea staţiilor de metrou Politehnica şi Petrache Poenaru, o parte dintre acestea fiind demolate.
În timp ce Primăria Sectorului 6 a înţeles din solicitarea Metrorex să dispună demolarea construcţiilor din jurul staţiilor de metrou, Primăria Sectorului 1 a înţeles să facă demersuri pentru „intrarea lor în legalitate”.

Reclama

„Prin adresa nr. 20413/2016, Metrorex S.A. a solicitat instituţiei noastre efectuarea unui control pentru stabilirea legalităţii construcţiilor situate la o distanţă mai mică de 10 metri din jurul staţiilor de metrou aflate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1″, au spus pentruECONOMICA.NET reprezentanţii Poliţiei Locale a Sectorului 1.

Controale la chioşcurile de la Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Aurel Vlaicu şi Basarab
În urma verificărilor solicitate de Metrorex, poliţiştii locali din Sectorul 1 au constatat existenţa unor astfel de construcţii lângă staţiile de la Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Aurel Vlaicu şi Basarab.

„La staţia de metrou din Piaţa Victoriei au fost depistate două chioşcuri pentru comercializare flori şi un cort de aproximativ 8 m.p. pentru comercializare cărţi. Cortul şi chioşcul situate în jurul intrării de lângă blocul Orange deţineau avizele necesare funcţionării. Chioşcul pentru comercializare flori situat în jurul intrării de lângă sediul BRD era închis urmând a se reveni pentru control”, au spus reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 1.

 Citeste continuarea pe ECONOMICA.NET

Bucuresti

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Publicat cu

pe

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din 31 ianuarie, cu 27 voturi, pentru, scrie Buletin de Bucuresti. Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane.

Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane de lei. Durata estimată de execuție este de 24 luni, iar contractul intră în vigoare la data semnării.

Potrivit notei de fundamentare, bazinul fântânii este degradat puternic, iar placările laterale sunt degradate aproape în totalitate. Mozaicul de pe fundul bazinului este stricat, iar instalaţia de pompare a apei este uzată.

Reclama

Lucrarea de reabilitare presupune, consolidarea cuvei de beton armat; desfacerea straturilor cuvei; placarea pereţilor cuvei cu piatră şi remontarea mozaicului existent restaurat; demolarea integrală a spaţiilor tehnice şi construirea unui spaţiu tehnic complet îngropat, refacerea instalaţiilor aferente obiectivului, inclusiv a sistemului de iluminat. Fântâna face parte din peisagistica Parcului Herăstrău și se află în spatele statuii lui Charles de Gaulle. Bazinul are formă dreptunghiulară, iar pe centru este dispus un mozaic decorat cu forme variate.

În anul 2004, conform plăcii din marmură, amplasată pe latura sudică a bazinului, fântâna a fost reabilitată de Primăria Municipiului București.

Parcul Herăstrău a fost amenajat după 1933 şi va purta numele Parcul Naţional Carol al II-lea. Situat în partea opusă parcului Carol, în zona de nord a orașului, noul parc avea o suprafaţă de 60 de ha și un lac cu o suprafaţă de 80 de ha, cuprins între Calea Dorobanţilor, Arcul de Triumf și Vila dr. Minovici. După cel de-al doilea război mondial, parcul Carol al II lea va deveni Parcul de Cultură și Odihnă „I. V. Stalin”, până în 1963.

Reclama

Începând din anul 2018, Parcul Herăstrău a devenit Parcul Regele Mihai | al României, în urma Hotărârii Consiliului General al Muncipiului Bucureşti de la finele anului 2017.

Continua sa citesti

Bucuresti

Bucureștenii au cel mai înalt grad de educație. Cine e pe ultimul loc?

Publicat cu

pe

Conform statisticilor publicate de PeCifre, preluate de la rezultatele Recensământului Populației din 2021, București, Ilfov, Cluj, Timiș și Brașov sunt cele 5 județe/zone cu cel mai înalt grad de educație din România, în această ordine, potrivit Monitorul de Cluj. „Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Brașov.

Clasamentul județelor în funcție de procentajul absolvenților de studii universitare:

Bucureşti 35.14%
Ilfov 25.13%
Cluj 24.60%
Timiş 22.01%
Braşov 20.70%
Constanţa 18.23%
Sibiu 18.02%
Bihor 16.56%
Iaşi 16.12%
Argeş 15.99%
Dolj 15.99%
Hunedoara 15.75%
Arad 15.63%
Prahova 14.82%
Alba 14.43%
Gorj 14.24%
Vâlcea 13.50%
Mureş 13.04%
Maramureş 12.42%
Caraş-Severin 12.39%
Galaţi 12.24%
Sălaj 11.83%
Satu Mare 11.74%
Brăila 11.68%
Mehedinţi 11.26%
Dâmboviţa 11.14%
Harghita 10.86%
Bistriţa-Năsăud 10.81%
Covasna 10.52%
Buzău 10.38%
Neamţ 10.31%
Olt 10.27%
Bacău 10.04%
Suceava 9.96%
Tulcea 9.88%
Vrancea 9.49%
Ialomiţa 8.80%
Teleorman 8.66%
Giurgiu 8.54%
Botoşani 7.90%
Călăraşi 7.35%
Vaslui 7.20%

Continua sa citesti

Bucuresti

Minicentrale termice pentru zonele unde agentul termic este livrat sub parametri

Publicat cu

pe

Primăria Municipiului București organizează o licitație pentru achiziționarea a 20 de minicentrale termice pentru zonele unde agentul termic este livrat sub parametri.

”Achiziţionăm 20 de mini centrale termice pentru a fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienţi. Compania Municipală Energetica Servicii a lansat în SEAP procedura pentru achiziţia unor capacităţi modulare de producere de energie termică (tip container) pentru reţeaua de termoficare”, anunţă primarul Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Nicuşor Dan, cele 20 de capacităţi modulare ”vor asigura furnizarea optimă a agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare”.

Reclama
”Centralele vor fi amplasate în anumite puncte termice, situate la capetele de reţea unde funcţionarea a fost deficitară şi unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienţi. Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, şase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, unul în sectorul 4, trei în sectorul 5 şi alte trei în sectorul 6”, arată Nicuşor Dan.
Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei2 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica2 săptămâni in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transport2 săptămâni in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 12 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din...

Transport3 săptămâni in urma

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex,...

Reclama

La mare cautare