Intra in contact cu noi

Bucuresti

ZERO investitii in scoli si nicio gradinita construita de la zero, in Bucuresti, in ultimul an!

Publicat cu

pe

Clasele cu peste 30 de elevi, care sunt definite ca „situaţii excepţionale“ de legea învăţămânului, sunt noua realitate pentru multe din şcolile din Bucureşti şi, cu toate acestea, anul trecut nu a fost construită nicio şcoală sau grădiniţă în Bucureşti.
Pentru primăriile de sector din Capitală, ridicarea unei şcoli intră la capitolul „planuri de viitor“, deşi creşterea numărului de locuinţe noi din anumite cartiere a supraaglomerat multe unităţi de învăţământ.

„Având în vedere că numărul copiilor este în creştere, am hotărât să construim şase grădiniţe noi care vor avea o capacitate totală de circa 1.500 de locuri, dar şi extinderea clădirilor a trei unităţi de învăţământ preuniversitar“, au spus reprezentanţii primăriei sectorului 2. Anul trecut însă nu au fost realizate investiţii în unităţi noi pentru că, spun reprezentanţii primăriei, anterior au fost construite 18 corpuri noi de grădiniţă cu o capacitate de 2.450 de locuri.

Ziarul Financiar a scris recent că în nouă şcoli din Capitală copiii învaţă în trei schimburi, orele au o durată de 40 de minute, iar clasele numără peste 30 de elevi, deşi legea învăţământului spune clar că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii.

„În situaţii excepţionale, formaţiunile de preşcolari sau de elevi pot funcţiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, pe baza unei justificări din partea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ care solicită exceptarea de la prevederi“, a fost răspunsul Mi­nis­terul Educaţiei şi al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, care susţin astfel că nu există încălcări ale legii educaţiei.

Cele mai aglomerate şcoli şi grădiniţe din Capitală sunt cele din sectoarele 1 şi 6, zone care s-au extins în ultimii ani în ce priveşte construcţia de noi blocuri de locuinţe, fără să se ţină cont că, odată cu noii locatari, o să crească şi numărul de copii. Un alt factor care a supraaglomerat şcolile şi grădiniţele este şi introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar.

Reprezentanţii primăriilor din sectorul 1 şi 6 spun că sunt preocupaţi de nevoile locuitorilor, însă în niciunul dintre cele două sectoare nu s-a început contrucţia unei noi unităţi de învăţământ anul trecut, primăriile limitându-se la renovarea, modernizarea sau extinderea celor existente.
În ultimii cinci ani totuşi Primăria sectorului 6 spune că a dat în folosinţă patru noi grădiniţe care au în medie 8-10 grupe, totalul pe fiecare grădiniţă fiind de 200 de copii (ceea ce înseamnă o medie de 20-25 de copii într-o grupă, adică aproape la capacitatea maximă). În acest moment, în sectorul 6 al Capitalei sunt 28 de grădiniţe şi 27 de şcoli primare, potrivit reprezentanţilor primăriei sectorului 6. Ei au mai spus că sunt în curs de elaborare documentaţiile tehnico-econo­mice pentru executarea de grădiniţe cu program prelungit.
În ce priveşte sectorul 1 al Capitalei, care, de asemenea, este unul dintre cel mai aglomerate, acolo funcţionează 78 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, dintre care 20 de grădiniţe.
Reprezentanţii Primăriei spun că în construcţie se află o şcoală şi o grădiniţă. În sectorul 4 al Capitalei sunt 18 unităţi de învăţământ preşcolar şi 23 de unităţi de învăţământ primar şi gimnazial, la ale căror cursuri sunt înscrişi peste 6.000 de preşcolari şi puţin peste 23.000 de elevi în clasele primare şi de gimnaziu.
Reprezentanţii Primăriei sectorului 4 spun că pentru următoarea perioadă, autoritatea locală are în plan construirea unei grădiniţe şi a unei creşe, în cadrul unui complex social în care va funcţiona şi o policlinică.
Fără nici o grădiniţă sau şcoală în construcţie este şi sectorul 3, unde la momentul de faţă funcţionează 25 de grădiniţe şi 30 de şcoli, în care învaţă peste 7.000 de preşcolari şi peste 22.000 de elevi.

Reclama

„În perioada 2012-2016 au fost renovate şi modernizate aproape toate şcolile din sector. Reparaţiile şi modernizările interioare au constat în refacerea finisajelor, schimbarea corpurilor de iluminat, înlocuirea corpurilor de încălzire, refacerea instalaţiilor electrice. Totodată, din 2015 am început un proces amplu de reabilitate şi modernizare a grădiniţelor din sector“, au spus reprezentanţii Primăriei sectorului 3 din Capitală.

În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar al Capitalei. Astfel, 81% dintre elevi învaţă în două schimburi în Bucureşti, în 18% merg într-un singur schimb, iar 2% merg în trei schimburi.
La nivelul municipiului Bucureşti în prezent sunt 420 de unităţi de învăţământ de stat la o populaţie şcolară de circa 230.000 de copii, potrivit informaţiilor de la Inspectoratul Şcolar al Capitalei. În acelaşi timp, învăţământul particular are  227 de unităţi şcolare la o populaţie de peste 30.000 de copii.

Bucuresti

Caz șocant în București: Un bărbat drogat cu cocaină și-a băgat iubita în portbagaj și a dat foc mașinii

Publicat cu

pe

Un bărbat drogat cu cocaină și-a răpit iubita, nervos că aceasta îi solicita suma de bani pe care i-ar fi datorat-o, a băgat-o în portbagajul mașini și a pornit într-o cursă nebunească. Femeia a reușit să sune la 112 când se afla în portbagaj, iar bărbatul, când și-a dat seama că a fost reperat, a incendiat autoturismul și a fugit.

Luni dimineață, în jurul orei 04.40, Dispeceratul SNUAU 112 a fost sesizat de către o femeie că iubitul acesteia, cu care se afla într-un autoturism, pe fondul unei discuții legate de o datorie de 1.500 de lei), bărbatul a agresat-o fizic și a forțat-o să intre în portbagajul mașinii respective, după care s-a urcat la volan și a demarat într-o direcție necunoscută, potrivit Realitatea Plus.

Din fericire, victima a avut prezența de spirit să sune la 112 în timp ce se afla în portbagaj, astfel încât polițiștii au reușit să repereze poziția autoturismului, pe un câmp din zona sectorului 3.

Reclama

Când s-au apropiat de mașină, polițiștii au observat foc cu flacără deschisă pe scaunul șoferului, iar din portbagaj au auzit țipete ale unei persoane.

Au intervenit, reușind eliberarea acesteia și stingerea incendiului.

Totodată, urmare a semnalmentelor furnizate, polițiștii au reușit localizarea și depistarea bărbatului, în apropierea locului unde fusese abandonat autoturismul.

Reclama

Persoana vătămată a primit îngrijiri medicale la fața locului, neavând nevoie de transport la spital. Toate persoanele implicate au fost conduse la sediul Secției 11, pentru cercetări, iar testele au indicat faptul că agresorul consumase și alcool, și cocaină.

Continua sa citesti

Bucuresti

Cunoscutul luptator MMA, Radu Mihaita, retinut sambata dupa un jaf armat in Militari

Publicat cu

pe

Radu Mihaita, un cunoscut luptator MMA, a fost retinut, sambata, de politistii din Bucuresti dupa ce a comis un jaf armat intr-o farmacie, el fugind cu 3.000 de lei. La scurt timp, el a incercat sa jefuiasca si o casa de amanet din zona Militari.

Radu Mihaita (34 de ani) a amenintat-o pe angajata amanetului cu un pistol cu bile.  El a fost saltat de politistii bucuresteni din cadrul cadrul Serviciului Investigatii Criminale dupa o perchezitie la domiciliul sau. Dupa ce a fost prins, a refuzat sa faca declaratii in fata anchetatorilor.

In urma efectuarii perchezitiei, au fost ridicate mai multe bunuri,  anunta Politia Capitalei. Mihaita a fost retinut pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat magistratilor cu propunere legala.

Reclama

Pe 31 ianuarie, luptatorul MMA ar fi patruns in sediul unui amanet din Sectorul 6, unde a amenintat o angajata cu un pistol si i-ar fi cerut sa ii remita incasarile societatii. De asemenea, la aceeasi data, prin folosirea aceluiasi mod de operare, ar fi sustras 3.000 de lei, dintr-o farmacie, din judetul Ilfov.

Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie calificata si tentativa la talharie calificata, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

VIDEO-Imagini socante in Bucuresti: Un barbat a intrat cu sabia intr-o farmacie si a amenintat ca omoara pe toata lumea!

Publicat cu

pe

Imaginile șocante într-o farmacie din Sectorul 5 al Capitalei. Un bărbat înarmat cu o sabie a dat buzna în interior și a început să le amenințte pe cele 2 farmaciste. Speriate, femeile au reușit să fugă și să sune la 112. Tâlharul avea nevoie de bani să își plătească datoriile acumulate în urma jocurilor de noroc.

Bărbatul a fost prins de polițiști și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Agresorul, înarmat cu o macetă, a intrat în farmacie și a început să le amenințe pe cele două femei pentru a-i da banii pe care îi aveau în casa de marcat. Farmacistele au reușit să fugă și să sune la 112 după ajutor. Tâlharul s-a speriat și a fugit fără bani în momentul în care a fost observat de către un trecător. Oamenii legii l-au prins la scurt timp în trafic.

Reclama

Bărbatul era cunoscut pentru problemele pe care le avea cu jocurile de noroc. Cel mai probabil avea nevoie de bani pentru a-și plăti datoriile. Potrivit unor surse, acesta i-a întrebat pe polițști dacă pedeapsa pentru jaf armat este mare, deoarece planul său a fost făcut după ce a văzut un film. 

Continua sa citesti
Reclama
Transport4 ore in urma

Rezista la primul cutremur? 28 de poduri și pasaje din București sunt verificate de specialiști!

28 de poduri și pasaje din București sunt verificate de specialiști, în această perioadă. Expertizarea a început din decembrie 2022....

Politica4 ore in urma

Nicușor Dan aplaneaza conflictul: Prefectul Greblă a consultat actele privind Zonele Protejate în original, nu se pune problema să fie atacate în instanță

Primarul general Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri că a avut o discuție la sediul Primăriei Municipiului București despre Planul...

Interviuri18 ore in urma

Ambasadorul Rusiei la București, amenințare fățișă: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei. Care este soarta Ucrainei, puteţi vedea”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de...

Sectorul 5o zi in urma

Primaria Sectorului 5 sta pe un butoi de pulbere: Descinderi intr-un dosar nou de inselaciune si fals

Poliția Capitalei a descins la mai multe instituții publice, în cadrul unui dosar de înșelăciune și fals. Conform unor informații...

Sectorul 42 zile in urma

Primaria Sectorului 4 trimite un convoi cu ajutoare umanitare in Turcia

Peste 5.000 de oameni și-au pierdut viața și alte 18.000 de persoane sunt grav rănite. Familii decimate care, cu o...

Transport2 zile in urma

Noutate la metrou: Metrorex a început să monteze panouri tactile pentru nevăzători

Metrorex a început să monteze panouri tactile pentru nevăzători. De asemenea, va fi lansată o aplicaţie pentru telefoanele mobile, care...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: