Bucuresti
Universitatea Bucuresti a anuntat cum se vor desfasura cursurile in noul an universitar

Dat fiind contextul actual pandemic și în urma analizei formulelor utilizate până în prezent, dar și a unor exemple de bune practici, Universitatea din București propune comunității academice trei scenarii de lucru pentru desfășurarea activităților în anul universitar 2020-2021.
Propunerea a fost făcută în ultimul Consiliu de Administrație, urmând ca decizia să fie luată după consultări cu reprezentanții comunității academice. Astfel, scenariile în discuție sunt:
Scenariul 1 – activități academice derulate în sistem „față în față”
Dotarea sălilor cu mijloacele specifice de dezinfecție / sterilizare;
Introducerea unor secvențe fizice de triaj sanitar pentru studenți și cadre didactice;
Planificarea accesului în spațiile de învățământ pe formațiuni de studii adecvate capacității sălilor și susținerea simultană a unor activități educaționale în mai multe săli.
Amenajarea spațiilor educaționale în conformitate cu standardele sanitare / de distanțare prevăzute în legislația conformă
Scenariul 2 – activități academice derulate în sistem „blended”
Amenajarea spațiilor educaționale în conformitate cu standardele sanitare / de distanțare specifice;
Dotarea sălilor cu mijloacele specifice de dezinfecție / sterilizare;
Introducerea unor secvențe fizice de triaj sanitar pentru studenți și cadre didactice;
Implementarea unei perioade (1-2 săptămâni) de „inducție” destinată studenților de anul I;
Adaptarea curriculară la derularea activităților educaționale în sistem hibrid;
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe tipuri de activități;
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe perioade de timp (de exemplu: o parte din semestru, activitățile educaționale se susțin online, iar cealaltă parte se susțin față-în-față);
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe sub-formațiuni de studii (de exemplu: într-o perioadă de timp, o parte dintre studenți desfășoară activități față-în-față, iar cealaltă desfășoară activități online, urmând să se facă rocada);
Dotarea spațiilor educaționale (a sălilor de curs și a celor de seminar) cu mijloace multimedia, pentru a putea stabili conexiunea sincron cu studenții conectați online;
Pregătirea și administrarea resurselor tehnologice de susținere a activităților online.
Scenariul 3 – activități academice în sistem online
Adaptarea curriculară la modalitățile de desfășurare a activităților online;
Pregătirea și administrarea resurselor tehnologice de susținere a activităților online;
Pregătirea cadrelor didactice pentru susținerea activităților online;
Sprijinirea studenților provenind din grupuri vulnerabile pentru participarea la activitățile online.
Scenariile de mai sus, posibile pentru comunitatea Universității din București, au în vedere o serie de dimensiuni, și anume:
Adaptarea curriculară, prin: a. Maximizarea interacțiunii față-în-față, în funcție de situația pandemică, prin găsirea celui mai bun compromis între necesitatea prezenței fizice impusă de specificul fiecărei activități educaționale, disponibilitatea spațiilor de învățământ și de cazare din UB și gestionarea timpului de lucru al profesorilor și studenților UB; b. Adaptarea fișelor de disciplină la un sistem hibrid de predare-învățare-evaluare (de tip „blended”), bazat pe scenarii flexibile; și c. Utilizarea cât mai mult posibil a evaluării periodice, pe parcursul semestrului, în diverse forme, preponderent online. Organizarea examenelor finale online sau față-în-față, cu respectarea unor criterii bine definite de integritate academică.
Asigurarea resurselor educaționale necesare desfășurării activităților în sistem online sau hibrid, în condițiile pandemice date, prin: a. Utilizarea unei platforme unice de e-learning în fiecare facultate, care va fi folosită de toate cadrele didactice pentru publicarea tuturor informațiilor, a materialelor didactice și pentru susținerea evaluărilor online pe parcursul semestrului aferente fiecărei discipline; b. Utilizarea la fiecare disciplină a unuia dintre sistemele agreate intern pentru toate activitățile sincrone desfășurate online sau în sistem mixt; și c. Utilizarea unei platforme de bibliotecă virtuală pentru publicarea online, în sistem închis și în regim read-only a materialelor bibliografice obligatorii prevăzute de fișa disciplinei.
Pregătirea spațiilor de învățământ pentru desfășurarea activităților în sistem față-în-față sau mixt, în condițiile pandemice date, prin: a. Centralizarea orarelor, pentru a asigura, dincolo de prioritatea accesului facultăților la spațiile pe care le au în administrare, utilizarea la capacitate maximă a tuturor spațiilor de predare-învățare-evaluare din UB; b. Dotarea, în limita fondurilor disponibile, a sălilor de curs și/sau a unor studiouri de transmisie în direct și înregistrare audio-video, pentru susținerea în sistem online sau mixt a activităților educaționale; și c. Pregătirea spațiilor de învățământ pentru asigurarea accesului și a protecției sanitare a studenților și cadrelor didactice, cu respectarea normelor în vigoare (secvențe de triaj, acces și distanțare, dezinsecție periodică, mijloace individuale de protecție).
Asigurarea echității și a accesului egal la serviciile educaționale, prin: a. Prioritizarea resurselor umane, a spațiilor de învățământ și a celor de cazare pentru asigurarea, dacă este posibil, a desfășurării activităților educaționale într-o cât mai mare măsură față în față pentru studenții înmatriculați în anul I la programele de studii de licență. Organizarea la începutul anului universitar a unui program de „inducție” de 1-2 săptămâni pentru studenții de anul I; b. Identificarea studenților și a cadrelor didactice vulnerabile și furnizarea unor servicii de pregătire și sprijin (ex.: competențe digitale, acces la tehnologie, nevoi de consiliere psiho-pedagogică etc.). Crearea, în limita fondurilor disponibile, a unui stoc de echipamente hardware și software la nivelul fiecărei facultăți, care să fie alocate în funcție de necesități; și c. Adaptarea metodologiei de cazare a UB, precum și a fiecărei facultăți, în concordanță cu scenariile academice adoptate. Prioritizarea cazării în spațiile UB a studenților cu venituri reduse și accesibilizarea variantelor alternative de cazare pentru studenții care au posibilități materiale și optează pentru o astfel de variantă.
În luarea deciziei cu privire la scenariile adoptate, se vor lua în calcul următoarele criterii:
– Riscul de apariție și de răspândire a infectării în fiecare clădire a UB/ facultate;
– Riscul calculat pentru profesori/studenți: persoanele aflate în grupuri vulnerabile, cu risc major vor putea alege să rămână în sistem online și în cazul scenariului hibrid;
– Măsuri stricte de distanțare în sălile de curs, calculându-se procentul de studenți care pot veni la curs/seminar pentru fiecare activitate;
– Asigurarea unor circuite unidirecționale în spațiile facultăților.
Bucuresti
Doi oameni au fost atacați de un câine, pe stradă în București

Două persoane din Bucureşti au fost atacate de un metis de Brac în Sectorul 6. Persoanele erau la plimbare cu câinii lor. Poliţiştii Secţiei 22 au cerut ajutorul echipajelor ASPA, care au capturat animalul.
”Două persoane şi câinii acestora au fost atacate duminică, 10 septembrie, de un câine care circula liber pe bd. Ghencea din Sectorul 6. Echipajul de intervenţie ASPA, sesizat de poliţiştii secţiei 22 Poliţie, a capturat în siguranţă câinele şi l-a transportat la un adăpost ASPA”, a transmis, marţi, ASPA.
Sursa citată a precizat că, în urma verificărilor, s-a stabilit că animalul are proprietar, fiind microcipat şi înregistrat în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân (RECS).
”Vorbim aşadar despre un metis de Brac, cu deţinător, care fie a fost abandonat, fie a fost pierdut din neglijenţa proprietarului.
În acest caz am sesizat Serviciul pentru Protecţia Animalelor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţiei a Municipiului Bucureşti pentru încălcarea prevederilor OUG 55/2002, art. 11, alin. 1”, a mai transmis sursa citată.
Este vorba despre ”neluarea mãsurilor de prevenire a atacului canin de cãtre proprietarul cainelui sau de deţinãtorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.
Polițiștii din Capitală au anunțat că l-au găsit pe proprietarul câinelui care duminică a atacat două persoane și câinii acestora pe Bulevardul Ghencea din Sectorul 6.
Potrivit Poliției Capitalei, poliţiștii de la Secția 22 au fost sesizați, duminică, în jurul orei 13.30, prin sistem 112, de către un bărbat, în vârstă de 45 de ani, cu privire la faptul că, pe o stradă din Sectorul 6, un câine ar fi atacat două persoane.
Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au stabilit că un câine, lăsat liber și nesupravegheat, a atacat un alt câine, provocându-i mai multe răni. De asemenea, în încercarea de a opri atacul, stăpânul celui de-al doilea câine și un alt bărbat care au intervenit au suferit răni provocate de cei doi câini.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de prim ajutor care le-a acordat îngrijiri medicale celor doi bărbați, aceștia refuzând transportul la spital. De asemenea, reprezentanți din cadrul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au preluat câinele care a devenit agresiv, în vederea transportării către un adăpost din județul Ilfov. Ulterior, polițiștii au depistat un bărbat în vârstă de 54 de ani, proprietarul câinelui lăsat nesupravegheat, acesta fiind dus la sediul subunității în vederea continuării cercetărilor.
Cercetările au fost preluate și sunt continuate de către Serviciul pentru Protecția Animalelor – DGPMB, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Marți dimineața, ASPA a anunțat că două persoane și câinii acestora au fost atacate de un câine care circula liber pe Bulevardul Ghencea din Sectorul 6 al Capitalei.
Bucuresti
A inceput scoala: Două adolescente din Bucureşti, acuzate de ameninţare, tâlhărie, şantaj şi lipsire de libertate, arestate

Două adolescente din Bucureşti – una de 16 ani şi una de 15 ani – au fost arestate preventiv, fiind acuzate de ameninţare, tâlhărie, şantaj şi lipsire de libertate. Cele două ar fi agresat o fată de 14 ani şi i-au sustras telefonul şi alte bunuri din geantă.
”În data de 08.09.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a formulat propunere de luare a măsurii arestului preventiv faţă de inculpata minoră I.R.M.A, în vârstă de 16 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj precum şi faţă de inculpata minoră C.A.A.I., în vârstă de 15 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie şi lipsirea de libertate în mod ilegal”, anunţă, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3.
Procurorii precizează că, în aceeaşi zi, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti a dispus admiterea propunerii şi luarea măsurii arestului preventiv faţă de cele două inculpate minore pe o perioadă de 30 de zile.
”Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, la data de 04.09.2023, în jurul orei 16:00, inculpata C.A.A.I. s-a deplasat într-un parc situat în mun. Bucureşti, sectorul 3, împreună cu inculpata I.R.M.A. şi cu alte două persoane minore, cu vârsta sub 14 ani, unde au abordat-o şi au determinat-o pe persoana vătămată P.A.M., în vârstă de 14 ani, să se deplaseze cu aceştia în lateralul unui bloc situat pe raza sectorului 3 din municipiul Bucureşti, unde cele două inculpate şi ceilalţi doi minori care se aflau cu acestea au agresat-o fizic pe victimă, în sensul că au tras-o de păr şi au lovit-o cu palmele, pumnii şi picioarele în zona corpului şi a capului, context în care, profitând de starea de temere în care se afla aceasta, inculpata C.A.A.I i-a smuls victimei genele artificiale tip bandă de la ochi, iar inculpata I.R.M.A., împreună cu ceilalţi doi minori care nu răspund penal au deposedat-o pe victimă de un creion de buze şi de o sumă de bani, bunuri care se aflau în geanta acesteia, iar inculpata I.R.M.A. i-a smuls din mână victimei telefonul marca iPhone 11, în scopul însuşirii pe nedrept”, arată procurorii.
Aceştia au mai precizat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 17:45, cele două inculpate, însoţite de cei doi minori cu vârsta sub 14 ani, au constrâns-o pe victimă să se deplaseze la o altă adresă situată pe raza sectorului 3 din municipiul Bucureşti, lipsind-o astfel de libertate până în jurul orei 18:45.
”Pe această cale, înţelegem să atragem atenţia asupra acestui fenomen, cunoscut sub denumirea de „bullying”, care a luat amploare, precum şi asupra acţiunilor grave ale minorilor care capătă valenţă penală şi care presupun şi impun luarea unor măsuri corespunzătoare din partea organelor judiciare”, au mai transmis procurorii.
Bucuresti
Politistii din Bucuresti incep protestele: Vor bani mai multi

Sindicaliştii din Ministerul de Interne anunţă pentru marţi un protest la sediul instituţiei din Bucureşti. Poliţiştii cer, între altele, aplicarea în integralitate a Legii-cadru a salarizării 153/2017, dar şi modernizarea Statutului poliţistului.
Potrivit sindicaliştilor, protestul va avea loc, marţi, de la ora 11.00.
Sindicaliştii vor picheta sediul Ministerului de Interne, manifestarea fiind autorizată de Primăria Bucureşti.
Revendicările sindicaliştilor sunt:
– aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, Anexele nr. VI – Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administraţie (care priveşte personalul contractual), în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;
– acordarea de asistenţă juridică gratuită poliţiştilor ultragiaţi, de către MAI/unităţile angajatoare, conform Legii nr. 360/2002 (Statutul poliţistului);
– asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulţit, pe fondul legii permisive şi a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistraţi;
– modernizarea Statutului poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale;
– actualizarea normei de hrană, pentru poliţişti şi PC, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu;
– actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţistilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime din prezent;
– scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP;
– diminuarea deficitului de personal, de cca. 20%, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă MAI; şi la noi poate fi aplicată soluţia Guvernului pentru familia ocupaţională Sănătate (500 lei/8 ore asigurarea grupei operative de la domiciliu şi 1000 lei grupa operativă asigurată în SDSL)
– obţinerea dreptului constituţional la grevă pentru poliţişti, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI şi Guvernul, care pot decide discreţionar, în funcţie de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică.
- Monden3 săptămâni in urma
Drama unei actrite din Bucuresti care a trebuit sa plece din oras din cauza fostului soț, ofițer SRI, care o teroriza: Își lega copiii și le punea scotch pe gura!
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Viceprimarul General Stelian Bujduveanu: Au început primele probe la Pasajul Doamna Ghica – testele statice
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Nicușor Dan face economii serioase: Primaria Capitalei desfiinteaza 5 institutii
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Polițist condamnat la închisoare pentru că i-a spus unui cunoscut unde sunt radare pe Autostrada Soarelui
- Bani4 săptămâni in urma
Cum te fură hoții când scoți bani de la bancomat în București
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Soferul drogat care a omorat o femeie in Popesti-Leordeni este pensionar special, fost sef la crimă organizată în București
- Politica4 săptămâni in urma
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este urmărită penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Stima de sine, incluziune și democrație pentru liceenii din București