Bucuresti
Universitatea Bucuresti a anuntat cum se vor desfasura cursurile in noul an universitar

Dat fiind contextul actual pandemic și în urma analizei formulelor utilizate până în prezent, dar și a unor exemple de bune practici, Universitatea din București propune comunității academice trei scenarii de lucru pentru desfășurarea activităților în anul universitar 2020-2021.
Propunerea a fost făcută în ultimul Consiliu de Administrație, urmând ca decizia să fie luată după consultări cu reprezentanții comunității academice. Astfel, scenariile în discuție sunt:
Scenariul 1 – activități academice derulate în sistem „față în față”
Dotarea sălilor cu mijloacele specifice de dezinfecție / sterilizare;
Introducerea unor secvențe fizice de triaj sanitar pentru studenți și cadre didactice;
Planificarea accesului în spațiile de învățământ pe formațiuni de studii adecvate capacității sălilor și susținerea simultană a unor activități educaționale în mai multe săli.
Amenajarea spațiilor educaționale în conformitate cu standardele sanitare / de distanțare prevăzute în legislația conformă
Scenariul 2 – activități academice derulate în sistem „blended”
Amenajarea spațiilor educaționale în conformitate cu standardele sanitare / de distanțare specifice;
Dotarea sălilor cu mijloacele specifice de dezinfecție / sterilizare;
Introducerea unor secvențe fizice de triaj sanitar pentru studenți și cadre didactice;
Implementarea unei perioade (1-2 săptămâni) de „inducție” destinată studenților de anul I;
Adaptarea curriculară la derularea activităților educaționale în sistem hibrid;
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe tipuri de activități;
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe perioade de timp (de exemplu: o parte din semestru, activitățile educaționale se susțin online, iar cealaltă parte se susțin față-în-față);
Alternarea activităților educaționale față-în-față și online pe parcursul întregului semestru, în funcție de specificul fiecărei activități și de resursele disponibile, prin împărțirea pe sub-formațiuni de studii (de exemplu: într-o perioadă de timp, o parte dintre studenți desfășoară activități față-în-față, iar cealaltă desfășoară activități online, urmând să se facă rocada);
Dotarea spațiilor educaționale (a sălilor de curs și a celor de seminar) cu mijloace multimedia, pentru a putea stabili conexiunea sincron cu studenții conectați online;
Pregătirea și administrarea resurselor tehnologice de susținere a activităților online.
Scenariul 3 – activități academice în sistem online
Adaptarea curriculară la modalitățile de desfășurare a activităților online;
Pregătirea și administrarea resurselor tehnologice de susținere a activităților online;
Pregătirea cadrelor didactice pentru susținerea activităților online;
Sprijinirea studenților provenind din grupuri vulnerabile pentru participarea la activitățile online.
Scenariile de mai sus, posibile pentru comunitatea Universității din București, au în vedere o serie de dimensiuni, și anume:
Adaptarea curriculară, prin: a. Maximizarea interacțiunii față-în-față, în funcție de situația pandemică, prin găsirea celui mai bun compromis între necesitatea prezenței fizice impusă de specificul fiecărei activități educaționale, disponibilitatea spațiilor de învățământ și de cazare din UB și gestionarea timpului de lucru al profesorilor și studenților UB; b. Adaptarea fișelor de disciplină la un sistem hibrid de predare-învățare-evaluare (de tip „blended”), bazat pe scenarii flexibile; și c. Utilizarea cât mai mult posibil a evaluării periodice, pe parcursul semestrului, în diverse forme, preponderent online. Organizarea examenelor finale online sau față-în-față, cu respectarea unor criterii bine definite de integritate academică.
Asigurarea resurselor educaționale necesare desfășurării activităților în sistem online sau hibrid, în condițiile pandemice date, prin: a. Utilizarea unei platforme unice de e-learning în fiecare facultate, care va fi folosită de toate cadrele didactice pentru publicarea tuturor informațiilor, a materialelor didactice și pentru susținerea evaluărilor online pe parcursul semestrului aferente fiecărei discipline; b. Utilizarea la fiecare disciplină a unuia dintre sistemele agreate intern pentru toate activitățile sincrone desfășurate online sau în sistem mixt; și c. Utilizarea unei platforme de bibliotecă virtuală pentru publicarea online, în sistem închis și în regim read-only a materialelor bibliografice obligatorii prevăzute de fișa disciplinei.
Pregătirea spațiilor de învățământ pentru desfășurarea activităților în sistem față-în-față sau mixt, în condițiile pandemice date, prin: a. Centralizarea orarelor, pentru a asigura, dincolo de prioritatea accesului facultăților la spațiile pe care le au în administrare, utilizarea la capacitate maximă a tuturor spațiilor de predare-învățare-evaluare din UB; b. Dotarea, în limita fondurilor disponibile, a sălilor de curs și/sau a unor studiouri de transmisie în direct și înregistrare audio-video, pentru susținerea în sistem online sau mixt a activităților educaționale; și c. Pregătirea spațiilor de învățământ pentru asigurarea accesului și a protecției sanitare a studenților și cadrelor didactice, cu respectarea normelor în vigoare (secvențe de triaj, acces și distanțare, dezinsecție periodică, mijloace individuale de protecție).
Asigurarea echității și a accesului egal la serviciile educaționale, prin: a. Prioritizarea resurselor umane, a spațiilor de învățământ și a celor de cazare pentru asigurarea, dacă este posibil, a desfășurării activităților educaționale într-o cât mai mare măsură față în față pentru studenții înmatriculați în anul I la programele de studii de licență. Organizarea la începutul anului universitar a unui program de „inducție” de 1-2 săptămâni pentru studenții de anul I; b. Identificarea studenților și a cadrelor didactice vulnerabile și furnizarea unor servicii de pregătire și sprijin (ex.: competențe digitale, acces la tehnologie, nevoi de consiliere psiho-pedagogică etc.). Crearea, în limita fondurilor disponibile, a unui stoc de echipamente hardware și software la nivelul fiecărei facultăți, care să fie alocate în funcție de necesități; și c. Adaptarea metodologiei de cazare a UB, precum și a fiecărei facultăți, în concordanță cu scenariile academice adoptate. Prioritizarea cazării în spațiile UB a studenților cu venituri reduse și accesibilizarea variantelor alternative de cazare pentru studenții care au posibilități materiale și optează pentru o astfel de variantă.
În luarea deciziei cu privire la scenariile adoptate, se vor lua în calcul următoarele criterii:
– Riscul de apariție și de răspândire a infectării în fiecare clădire a UB/ facultate;
– Riscul calculat pentru profesori/studenți: persoanele aflate în grupuri vulnerabile, cu risc major vor putea alege să rămână în sistem online și în cazul scenariului hibrid;
– Măsuri stricte de distanțare în sălile de curs, calculându-se procentul de studenți care pot veni la curs/seminar pentru fiecare activitate;
– Asigurarea unor circuite unidirecționale în spațiile facultăților.
Bucuresti
Directorul Sălii Polivalente din București, trimis în judecată de către DNA

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a primarului comunei Bălușeni, județul Botoșani, și a directorului Complexului Sportiv Național (CSN) „Sala Polivalentă” București. Cel din urmă ar fi încasat ilegal salarii timp de mai multe luni de la primărie.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Doroftei Gheorghe-Claudiu, primar al comunei Bălușeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată, și Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, director al Complexului Sportiv National (CSN) „Sala Polivalentă” București pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Doroftei Gheorghe-Claudiu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi aprobat plata drepturilor salariale care i se cuveneau inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu, angajat la acea vreme în cadrul primăriei în funcția de administrator public, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-ar fi prezentat la serviciu decât ocazional și nu ar fi prestat activitățile la care era obligat prin contractul de management și prin fișa postului.
Documente falsificate
Procurorii precizează că, atât în perioada respectivă, cât și în prezent, inculpatul Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu ocupa și funcția de director al CSN „Sala Polivalentă” București.
„Cei doi inculpați ar fi semnat diverse documente (foile colective de prezență a angajaților instituției, condica de prezență deținută la nivelul instituției) prin care s-ar fi atestat, în mod nereal, prezența inculpatului Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu la locul de muncă, deținut în cadrul primăriei comunei Bălușeni, județul Botoșani. Demersurile de mai sus ar fi avut ca urmare obținerea de către inculpatul
Buhăianu-Obuf Cătălin-Ovidiu a unor foloase patrimoniale necuvenite, constând în plata drepturilor salariale, în cuantum de 56.508 lei”, se arată în comunicat.
Bucuresti
Femeie in stare grava dupa ce a fost injunghiata intr-un taxi din Bucuresti

O femeie de 31 de ani a fost înjunghiată de către iubitul ei în timp ce se afla într-un taxi oprit în faţa locuinţei sale din Sectorul 2. Aceasta se află în prezent internată în stare gravă în spital.
Conform polițiștilor, incidentul s-a produs sâmbătă noapte, iar autorul atacului, un tânăr de 23 de ani, a fost prins şi reţinut de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat de „violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor”, relatează HotNews.ro.
„La data de 18.03.2023, în jurul orei 01.20, în timp ce se afla pe bancheta din spate a unui taxi staţionat în faţa locuinţei sale din Bucureşti, Sector 2, inculpatul, un bărbat în vârstă de 23 de ani, a lovit-o pe concubina sa, în vârstă de 31 de ani, cu lama unui cuţit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în zona cervicală, după care a fugit de la faţa locului.
Victima a fost transportată cu taxiul respectiv la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, a intrat în stop cardio-respirator şi a fost resuscitată, fiind ulterior supusă unei intervenţii chirurgicale, iar în prezent este internată în spital, în stare gravă”, a anunţat, luni, Parchetul Tribunalului București.
Potrivit sursei citate, bărbatul a fost reţinut sâmbătă pentru 24 de ore, ulterior fiind admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri.
Bucuresti
Copii de bani gata din Bucuresti, care invata la licee de top, reținuți pentru trafic de droguri

Mai mulți copii de bani gata sunt implicați într-un dosar de trafic de droguri. Unii dintre ei au părinți cu funcții înalte în instituții importante ale statului, precum Ministerul de Externe și DNA. Polițiștii au descins, luni, la mai multe adrese, iar peste 20 de suspecți au ajuns în fața procurorilor DIICOT pentru a da declarații.
Printre elevii care ar fi complici la vânzarea stupefiantelor în licee de top din Capitală s-ar afla fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, dar și al unui angajat al DNA, potrivit Realitatea Plus.
O parte dintre suspecți au ajuns deja la audieri.
Poliția și DIICOT au anunțat luni destructurarea unei grupări care distribuia canabis, cocaină sau ketamină, dar și comprimate de Xanax în școli și licee din București.
Oamenii legii au făcut luni 23 de percheziţii într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Conform DIICOT și Poliției Române, membrii grupării au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București, începând cu anul 2022.
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Jurnalistii englezi, uimiti de ce au gasit in Piata Obor din Capitala: Nici in Londra nu vezi asa ceva!
- Stirile Zilei3 săptămâni in urma
VIDEO-Carne din plastic vanduta intr-un supermarket din Bucuresti
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Incident socant pe Aeroportul Otopeni: O femeie cu un copil in brate a incercat sa se agate de un avion la decolare!
- Politica3 săptămâni in urma
După celebra sârmă, Gabriela Firea se face de râs cu șurubul. Internauți: Nu știe două boabe de engleză!
- Politica4 săptămâni in urma
Sondaj la nivelul Bucurestiului: Cine ar vota bucurestenii daca duminica ar avea loc alegeri
- Opinii3 săptămâni in urma
Dan Motreanu, favorit sa preia sefia PNL Bucuresti
- Transport4 săptămâni in urma
O tanara din Bucuresti a fost implicata in doua accidente in doua zile
- Cultura3 săptămâni in urma
Pe 1 martie începe construcția Grivița 53, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității