Managerul Spitalului „Sfanta Maria” din Bucuresti, Narcis Copca, le-a transmis expertilor straini care ar urma sa faca verificari impreuna cu Corpul de control al Ministerului Sanatatii sa nu vina la unitatea sanitara in 8 decembrie, el declarand pentru News.ro ca motivul invocat a fost ca unitatea sanitara este deja acreditata.

<

El mai sustine ca nu poate fi de acord cu invitarea de catre Ministerul Sanatatii a unui membru din fundatia Eurotransplant „intr-o vizita privata care ar urma sa fie exploatata exclusiv electoral si care nu ar face decat sa continue denigrarea spitalului” si aduce, in continuare, acuzatii grave ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Corpul de control al Ministerului Sanatatii, impreuna cu experti straini, ar trebui sa mearga, in perioada 8-9 decembrie, la Spitalul „Sfanta Maria”, dupa ce primarul Capitalei si-a dat acordul sa se verifice daca unitatea sanitara indeplineste conditiile pentru transplant pulmonar. Managerul Spitalului “Sfanta Maria” nu este insa de acord cu acest control, pe motiv ca unitatea sanitara este acreditata pentru transplant pulmonar si le-a transmis specialistilor straini ca nu ar trebui sa vina sa faca verificari.

Intr-o notificare care ar fi fost trimisa expertilor straini in numele Spitalului „Sfanta Maria”, printro-o firma de avocatura, se mentioneaza: „Nu sunteti bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faceti o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul Sfanta Maria. Daca nu veti tine cont de solicitarea noastra, vom considera aceasta atitudine ca o lipsa de respect si de dorinta de colaborare onesta si o interferenta deliberata in politicile nationale de sanatate”.


Contactat, sambata, de News.ro, Narcis Copca a spus ca a discutat cu unul din membrii Eurotransplant si i-a semnalat trei aspecte, in contextul verificarilor care ar urma sa fie facute la Spitalul „Sfanta Maria”, respectiv ca unitatea sanitara are acreditare pentru transplant, ca Eurotransplant este citata intr-un dosar penal si ca in 11 decembrie in Romania sunt alegeri parlamentare, astfel ca o eventuala intalnire ar putea avea loc abia dupa sarbatorile de iarna.

„Am semnalat faptul ca Spitalul «Sfanta Maria» a fost acreditat pentru transplantul de plaman, mai ales dupa ce reprezentantul Eurotransplant mi-a spus ca a fost invitat de ministrul Vlad Voiculescu pentru a analiza doua spitale care sunt in competitie pentru acreditare. Nu am inteles cu cine sunt eu in competitie. Eu am acreditare, deci nu intru in competitie cu nimeni”, a spus Copca.

El a mai spus ca a atentionat echipa Eurotransplant si ca in Romania sunt alegeri parlamentare in 11 decembrie si ar putea fi interpretata vizita lor ca sustinere pentru un anumit partid.
„Le-am spus ca in Romania sunt alegeri. Nu este cel mai potrivit moment si a ramas sa ne intalnim dupa sarbatori”, a precizat managerul Spitalului „Sfanta Maria”.
Ulterior, Narcis Copca a transmis un comunicat de presa in care a aratat ca Spitalul „Sfanta Maria” este la dispozitia oricarui control legal din partea institutiilor statului roman, dar ca nu poate fi de acord cu invitarea de catre Ministerul Sanatatii a unui membru din fundatia Eurotransplant „intr-o vizita privata care ar urma sa fie exploatata exclusiv electoral si nu ar face decat sa continue denigrarea spitalului”.
Narcis Copca este un director apropiat de PSD. Pe 18 noiembrie, el a participat la lansarea candidatilor PSD din Bucuresti pentru Parlament intr-o manifestare electorala prezentata de Gabriela Firea.
Dupa multumiri adresate pe scena primarului PSD, medicul a sustinut ca doreste sa faca primul transplant pulmonar din Romania.

„Vom avea un Bucuresti mai tanar, mai frumos si mai sanatos. Sunt convins ca nu se va intampla ca in perioada 2004 – 2008, cand s-au cheltuit miliarde de lei pe aparatura nefolosita, iar medicii au plecat. Medicii sunt traditional, ca optiune politica, de dreapta, dar dintre cei cu care am vorbit, 75 la suta voteaza stanga la aceste alegeri”, a precizat Copca.

Transparenta face diferenta