Desi dosarul se afla in mainile lor de ani de zile, procurorii par sa nu se grabeasca deloc in a face lumina in distrugerea companiei Agrodelta Sireasa. Mai mult decat atat functionarii locali din judetul Tulcea si de la Guvernul Romaniei pun in pericol securitatea Romaniei si a Uniunii Europene prin actiunile lor fata de digul de aparare de la Dunare care este si granita cu Ucraina. Toate aceste fapte au fost acoperite cu anchete formale ale procurorilor DNA care au fost preocupati mai degraba sa inchida ochii decat sa descopere vinovatii din institutiile statului. Asa se face ca procurorii arunca dosarul dintr-un parchet in atul prin declinarea competentei sau disjungerea faptelor… probabil, pana la prescrierea faptelor.

<

Faptele
In judetul Tulcea, mare parte din terenul agricol din Delta Dunarii este detinut in administrare de firma Agrodelta Sireasa. Pe terenul firmei se afla si drumul comunal DC1 Calin – Podisca, care are si rol de dig la Dunare.
In anul 2010 autoritatile locale prin reprezentantii Prefecturii Tulcea si ai Consiliului Judetean Tulcea au hotarat spargerea digurilor si inundarea terenurilor detinute de Agrodelta Sireasa, chipurile pentru a salva de inundatii localitatile din zona. Doar ca toata actiunea s-a derulat in mod abuziv. Faptele au fost reclamate inca de atunci de Agrodelta Sireasa. Decizia de a inunda terenurile agricole nu a putut salva localitatile asa ca paguba de mii de hectare agricole inundate la Agrodelta Sireasa a fost in zadar.
Procurorul Bodu a pus botu`!
Firma Agrodelta Sireasa se adreseaza statului pentru a fi despagubita, (cerere despagubiri), dar aici incepe calvarul. Societatea este plimbata de mai bine de opt ani prin instante si intimidata cu tot felul de denunturi si controale. Astfel se cauta tot felul de tertipuri pentru a fi denuntate contractele de concesiune a terenurilor astfel incat firma Agrodelta Sireasa sa nu mai poata solicita despagubiri. Ajunsa in malaxorul functionarilor statului Agrodelta Sireasa cere procurorilor sa demareze o ancheta privind modul in care mai multi functionari au pagubit societatea. Dosarul penal 136/p/2018 ajunge la Serviciu Teritorial Constanta, fiind repartizat procurorului Ciprian Bodu. In plangerea penala denuntatorul arata cu dovezi ca ordinul de spargere a digurilor apartine in principal functionarilor: Caraman Sirma – director economic Consiliul Judetean Tulcea, Gudu Vasile – prefect al judetului Tulcea, Tarhon Victor – presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, Lefter Chirica – prefect al judetului Tulcea, Damianov Simion – primar comuna Ceatalchioi si Creanga Tudor – vieprimar Ceatalchioi.
Procurorul Ciprian Bodu constata ca multe dintre faptele enumerate de societatea denuntatoare s-au prescris, dar in mod ciudat evita sa se pronunte pe celelalte fapte care trebuiau cercetate si se limiteaza sa invoce in mult prea repetate randuri reaua-credinta a denuntatorului… citam: “In fine, pentru formularea cu rea credinta, SC Agrodelta Sireasa SA va suporta si cheltuielile judiciare, aflandu-se in vadita culpa procesuala.”

Si iata cum procurorul se contrazice prin disjungerea cauzei . ”Disjungerea cauzei cu consecinta formarii unui dosar ce urmeaza a fi instrumentat de catre Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta in vederea efectuarii de cercetari pentru savarsirea infractiunilor de: – folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente, ori declaratii false sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei; – schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori in numele prev. de art 18, alin 1 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie; – deturnare de fonduri.”

Procurorul mai retine de asemene si alte fapte sesizate de Agrodelta Sireasa care trebuie disjunse, desi mai sus s-a pronuntat ca denuntatorul ar fi de rea-credinta. Iata mai multe fapte penale pe care procurorul Ciprian Bodu le retine ca fiind de natura a fi cercetate: “Disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea pentru efectuarea de cercetari fata de: – SC CORAL SRL, si SC Deltacons SA, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscal, Caraman Sirma, Gudu Vasile, Tarhon Victor, Lefter Chirica, Damianov Simion si Creanga Tudor pentru savarsirea de infractiuni la Legea 334/2006; – constituirea de grup infractional organizat prev. de art 367 C. pen (pentru care parchetele competente nu au inceput IN REM urmarirea penala).”

Cine este Agrodelta Sireasa?
Agrodelta Sireasa este o societate cu capital romanesc detinuta de Traian Rece in procent de 99%, de Alexandru Rece 0,04% si de Catalin Rece 0,04%, capitalul social subscris fiind de peste 700 milioane lei. Agrodelta Sireasa s-a infiintat in 1 martie 1991 prin desprinderea din cadrul IECRNDD Pardina de unde a preluat prin protocol utilajele si constructiile speciale. La acea data doar 1500 de hectare se pretau pentru desfasurarea activitatii agricole restul terenului fiind infestat masiv cu stuf si acoperita masiv de resturi vegetale si copaci taiati ramasi de lucrarile de amenajare a incintei. Firma a facut eforturi financiare considerabile pentru destufizare si destelenire astfel ca intreaga suprafata de teren a fost repus in circuitul agricol.
La ora actuala societatea este organizata in mai multe ferme vegetale pe o suprafata de teren arabil de 9.418 hectare de teren arabil din care Ostrov Tataru 1455 hectare, amenajarea Agricola Sireasa 4362 hectare si amenajarea Agricola Pardina 3601 hectare. In prezent societatea Agrodelta Sireasa este in process cu Consiliul Judetean Tulcea pentru eliberarea cerificatelor de atestare a dreptului de proprietate pe suprafata de 13.000 de hectare, ceea ce inseamna ca aceasta companie este al doilea cel mai mare detinator de terenuri agricole exploatate din Romania.
Sursa: caplimpede.ro