Intra in contact cu noi

Sanatate

I s-a urcat celebritatea la cap? Medicul nutriționst Mihaela Bilic, dată în judecată!

Publicat cu

pe

Medicul Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din țară, a anunțat pe Facebook că a fost dată în judecată de Lygia Alexandrescu, o nutriționistă licențiată în chimie, criticată de Bilic pentru că și-a arogat incorect titlul de medic.
”Cine este pretinsa victimă a comentariilor mele, pretins calomnioase? Nimeni alta decât Lygia Alexandrescu, nutriționista care ani la rând s-a afișat cu/ s-a bucurat de titulatura de “doctor/medic nutriționist”. Sau a evitat cu abilitate să corecteze percepția publică și a reprezentanților mass-media cu privire la calitatea profesională pe care (nu) o deține”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Controversa vine pe fondul înmulțirii numărului de pseudo-specialiști care activează pe o piața în creștere, cea a nutriționismului.
Mihaela Bilic a continuat să o critice pe Lygia Alexandrescu, spunând că licența în chimie nu o califică pentru acordarea de consultații copiilor, femeilor gravide și bolnavilor: ”Este o chestiune total distinctă să vă bucurați și să profitați de percepția deformată (creată și întreținută cu bună știință) a oamenilor care vă cred medic și care au încredere în dvs. pentru că v-au văzut la televizor (unde, ca din întâmplare, sunteți numită medic nutriționist). Acest fals mi se pare intolerabil. Desigur, nefiind medic, nu ați depus jurământul lui Hipocrate și nici nu știți cât de mare responsabilitate îți revine atunci când ai grijă de viața și sănătatea oamenilor… Conform documentelor atașate la plângerea făcută împotriva mea, sunteți licențiată în chimie și fizică la Facultatea de Chimie a Universității București, cu master în Științe Inginerești la Universitatea din Western Ontario și doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică București, fapt ce nu vă califică la acordarea de CONSULTAȚII, mai ales când e vorba de copii, femei gravide și persoane cu patologii diferite”.
Postarea integrală a Mihaelei Bilic
Puține sunt momentele din viața mea când rămân fără cuvinte, iar ăsta e unul dintre ele. Tot o premieră este și situația în care mă aflu: am fost dată în judecată pentru, citez, “publicarea unor comentarii defăimătoare” pe pagina personală de Facebook în datele de 26 și 28 februarie 2019. Cine este pretinsa victimă a comentariilor mele, pretins calomnioase? Nimeni alta decât Lygia Alexandrescu, nutriționista care ani la rând s-a afișat cu/ s-a bucurat de titulatura de “doctor/medic nutriționist”. Sau a evitat cu abilitate să corecteze percepția publică și a reprezentanților mass-media cu privire la calitatea profesională pe care (nu) o deține.
Ce amendam eu în respectivele postări? Faptul că doamna în cauză a lăsat să se înțeleagă că este medic, atât în ochii mass-mediei, care o prezenta ca atare în mod constant, cât și în ochii opiniei publice și ai posibililor pacienți/clienți. Acolo unde Colegiul Medicilor și Protecția Consumatorilor nu au avut autoritatea să intervină, am considerat că e de datoria mea să fac lumină în această poveste. Elementul declanșator al postării mele au fost declarațiile aberante făcute la Digi TV cu privire la pâine, aliment sfânt în concepția mea.
Ei bine, se pare că “doamnei doctor”, cum îi place să i se spună, aceste lămuriri i-au adus un prejudiciu nu atât de imagine, cât unul financiar. Pentru că nu o să vă vină să credeți, doamna doctor inginer chimist nutriționist sportiv îmi cere și despăgubiri financiare consistente. Asta pe lângă obligația pe care dorește să mi-o impună instanța de a retrage toate comentariile pretins defăimătoare și de a face, pe cheltuiala mea, o campanie în presă de “curățare” a imaginii sale.
Mă folosesc tot de această cale să-i răspund, citez, “singurei nutriționiste din țară acreditată de Comitetul Internațional Olimpic(?!?!)”:
Stimată doamnă doctor inginer chimist,
Activitatea dvs. în domeniul nutriției nu mă privește, atâta timp cât cei care vă trec pragul, fie oamenii care apelează la serviciile dvs., fie mass-media știu cu cine stau de vorbă, care vă sunt pregătirea și profesia reale. De asemenea, am recunoscut/admis mereu că sfaturi de nutriție poate să dea oricine, de la antrenorul sportiv până la bunica (care apropo, chiar știe multe despre mâncare).
Este însă o chestiune total distinctă să vă bucurați și să profitați de percepția deformată (creată și întreținută cu bună știință) a oamenilor care vă cred medic și care au încredere în dvs. pentru că v-au văzut la televizor (unde, ca din întâmplare, sunteți numită medic nutriționist). Acest fals mi se pare intolerabil.
Desigur, nefiind medic, nu ați depus jurământul lui Hipocrate și nici nu știți cât de mare responsabilitate îți revine atunci când ai grijă de viața și sănătatea oamenilor. Și apropo de medici, halatul alb, doamnă doctor inginer chimist, este prin definiție “uniforma” pe care o poartă absolvenții de medicină. Cei care fac Facultatea de Chimie pot purta halatul alb în laborator, unde se lucrează cu prafuri și substanțe, nicidecum cu oameni.
Conform documentelor atașate la plângerea făcută împotriva mea, sunteți licențiată în chimie și fizică la Facultatea de Chimie a Universității București, cu master în Științe Inginerești la Universitatea din Western Ontario și doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică București, fapt ce nu vă califică la acordarea de CONSULTAȚII, mai ales când e vorba de copii, femei gravide și persoane cu patologii diferite.
Nu, doamnă doctor inginer chimist, nu aveți dreptul să lăsați să se înțeleagă că sunteți medic sau să tolerați cu bună știință și satisfacție să fiți confundată cu un medic! Aveți bunul simț și decența de a vă recunoaște și afirma public, clar și limpede profesia. Sunt o mulțime de nutriționiști ne-medici care își fac treaba cu seriozitate și demnitate, asumându-și calitatea profesională și informându-și transparent și cu bună-credință clienții ce pregătire au.
Cât despre pretențiile dvs. de a vă reabilita imaginea în presă, o să vă dezamăgesc: eu nu-mi fac reclamă nici măcar mie, personal. Îmi pare rău că postările mele au determinat scăderea încasărilor dvs., probabil pacienții, care au aflat că nu sunteți medic, au renunțat să vă mai asculte sfaturile. Pardon, trebuie să spun “clienți”, pacienți au doar cei care prestează activitate medicală, deci nu e cazul dvs. Însă dacă ați fi fost medic ați fi știut că relația dintre pacient și medic se bazează, mai presus de toate, pe încredere. Or, în cazul dumneavoastră, înșelarea încrederii oamenilor este cea care v-a condus la pierderea clienților și nu postarea mea de pe Facebook. Nu am stat la ușa clinicii dvs. ca să îi opresc pe oameni (sau televiziunile) să intre (cum vă plângeți judecătorilor), ei au luat singuri decizia să vă părăsească. Nu o să vă despăgubesc eu pentru asta, mai ales că în ultimii ani nu am mai făcut consultații individuale cu pacienții, ci am ales să transmit tot ce știu, să fac educație în nutriție.
Cu siguranță justiția va lămuri această situație, între timp fiecare dintre noi este liberă să-și desfășoare activitatea așa cum consideră mai bine, cum îi dictează conștiința. Iar dacă dvs, doamna doctor inginer chimist-nutriționist, vă simțiți amenințată de vorbele mele, nu pot să spun decât că-mi pare rău, dar asta îmi confirmă faptul că am atins un subiect sensibil.
Nu o să tac până când țara întreagă nu va ști cine sunteți cu adevărat. Consultanță în nutriție puteți face nestingherită, consultații NU!! Și nu e o chestiune de semantică, ci de onoare. Profesională. Sau profesionistă?!
P. S.
Iar dacă voi, dragi cititori, s-a întâmplat să fiți induși în eroare de doamna doctor inginer chimist nutriționist Lygia Alexandrescu, vă rog să-mi scrieți. Promit să nu mai las pe nimeni să pățească asta!

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare