RADET și ELCEN vor fuziona în cadrul Companiei Municipale Energetice, recent înființată de Primăria Generală a Municipiului București, potrivit unei decizii luate de Consiliul General al Municipiului București. Criticii proiectului spun că Primăria Capitalei pune pe umerii bucureștenilor plata datoriilor regiei de termoficare.
Primăria Capitalei a obținut transferul RADET (Regia de Distribuție a Energiei Termice) și ELCEN (Electrocentrale București) la Compania Municipală Energetică, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în Consiliul General al Municipiului București.
Aceasta reprezintă o modificarea planului inițial, care prevedea transformarea regie RADET în societate pe acțiuni și achiziția ELCEN de la Ministerul Energiei și fuziunea prin absorbție a celor două societăți. Proiectul a fost adoptat cu 32 de voturi „pentru” şi 7 abţineri.
„Salvarea RADET este o altă iluzie vândută de Primăria Capitalei bucureștenilor, care vor plăti din buzunarele lor datoriile regiei, ce se ridică la circa 800 milioane de euro”, acuză Nicuşor Dan, fostul lider USR care a candidat la Primăria Capitalei.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a refuzat, joi, invitatia la o dezbatere publica pentru a face un bilant la jumatatea mandatului lansata de deputatul Nicusor Dan, afirmand ca acesta „i-a pacalit pe bucuresteni”.
Atât RADET, cât şi ELCEN se află în reorganizare judiciară, iar planul de integrare în Compania Municipală Energetică a fost solicitat de către ELCEN. Potrivit hotărârii de Consiliu, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL a solicitat acordul de principiu al consilierilor generali a transferului RADET către Compania Municipală Energetică SA.
Primăria Capitalei spune că planul de reorganizare a RADET trebuie modificat pentru a „asigura un vot pozitiv din partea creditorului majoritar ELCEN”.
„Conștienți că pe 22 mai, când se judecă termenul insolvenței ELCEN, judecătorul ar putea respinge soluția preluării acestuia de către RADET, reprezentanții Primăriei Capitalei vin cu o nouă strategie în Consiliul General, prin care RADET este preluat în Compania Municipală Energetică București SA, înființată de municipalitate , împreună cu active ale ELCEN, pentru a putea funcționa. Ce nu spune Primarul General Gabriela Firea e faptul că bucureștenii vor plăti din buzunarele lor și datoriile RADET și activele ELCEN ce urmează să fie preluate în noua companie a municipalității”, mai spune Nicuşor Dan.
Gabriela Firea este acuzată de Nicuşor Dan că a făcut un fals în declarații în momentul în care documentele trimise la tribunal, în dosarul insolvenței RADET, a prezentat suma de 690 milioane de lei, iar în Consiliul General a propus un buget de 880 milioane de lei pentru subvenții la RADET și RATB, din care doar regia de transport avea 690 milioane de lei.

„Prin urmare, Primarul General nu a acordat prin buget subvenția anunțată în procesul de insolvență al RADET, săvârșind astfel un fals în declarații. În cazul RADET, cea mai bună soluție era negocierea în condiții acceptabile și plata eșalonată a datoriilor, precum și restructurarea regiei”, a spus deputatul de Bucureşti Nicuşor Dan.

Acesta mai arată că în campania electorală s-a vorbit despre centrale de cartier , dar până în prezent nu există niciun proiect al municipalității în această direcție. Există bani europeni, circa 180 milioane de euro, pentru aceste soluții noi, moderne, dar Primăria Generală este incapabilă să acceseze aceste fonduri și să rezolve problemele bucureștenilor, acuză deputatul de Bucureşti.
Astfel, planul de reorganizare prevede, în mare, transferul tuturor activităţilor desfăşurate de RADET, toate activele, inclusiv softurile, brevetele, stocurile, bazele de date, proiectele tehnice, contractele cu furnizorii şi cele cu clienţii, inclusiv cu salariaţii. De asemenea, vor fi transmise şi creanţele şi debitele din timpul procedurii împreună cu încasările şi plăţile curente, cu excepţia creanţelor bugetare curente.
Sursa: Realitatea.net

<