Intra in contact cu noi

Bani

Finantare nerambursabila pentru proiecte sociale de 4,9 milioane de lei, in Bucuresti

Publicat cu

pe

Nouăsprezece proiecte de asistenţă socială derulate de ONG-uri au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă de la Primăria Capitalei. Astfel, peste 2.800 de persoane vor beneficia de servicii ale centrelor de zi şi de urgenţă, de îngrijire, educaţie şi consiliere: victime ale violenţei în familie, consumatori de droguri, copii şi părinţi aflaţi în dificultate, persoane vârstnice sau persoane care au fost închise. Proiectele au o valoare totală de 4,9 milioane lei, din care valoarea eligibilă totală se ridică la 4,07 milioane lei.
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a finalizat etapa de selecţie a proiectelor derulate de ONG-uri care activează în domeniul serviciilor sociale ce vor primi finanţare nerambursabilă din bugetul alocat în acest an pentru activităţi nonprofit de interes local, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Primăria Capitalei.
Procedura de accesare a fondurilor, lansată în mai, a fost organizată conform prevederilor Legii nr. 350/2005.
„19 proiecte derulate de ONG-uri au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă de la bugetul Primariei Capitalei, prin bugetul DGASMB, pentru activităţi de asistenţă socială acordată unui număr total de peste 2.800 de beneficiari. Sunt activităţi din domenii diferite, pentru că este vorba de diverse grupuri vulnerabile: victime ale violenţei în familie, consumatori de droguri, copii şi părinţi aflaţi în dificultate, persoane vârstnice sau persoane care au fost închise. Toate aceste categorii au nevoie de o formă sau alta de asistenţă, de la asigurarea unui adăpost temporar până la servicii de îngrijire, educaţie formală şi nonformală, consiliere”, a declarat Gabriela Firea, primarul general.
Proiectele au fost selectate în perioada 19-25 iunie, în urma etapei de evaluare a celor 30 de cereri de finanţare depuse în intervalul 17 mai – 18 iunie.
Cele 19 cereri de finanţare au fost declarate eligibile ca urmare a faptului că au îndeplinit toate condiţiile de conformitate administrativă, eligibilitate şi s-au încadrat în bugetul maxim acordat pentru cele trei tipuri de proiecte sociale. Dintre acestea, 14 sunt proiecte de tip I, 2 de tip II şi 3 din cea de-a treia categorie. Proiectele selectate au o valoare totală de 4.920.898 de lei, din care valoarea eligibilă totală se ridică la 4.070.613 lei.
Proiectele de tip I propun măsuri de dezvoltare şi diversificare a serviciilor sociale adresate grupurilor vulnerabile, dezavantajate social. Valoarea totală alocată a fost în cuantum de 4.800.000 de lei, respectiv 480.000 lei/proiect.
Proiectele de tip II propun efectuarea de studii de specialitate, cercetări şi prognoze, necesare pentru îmbunătăţirea activităţii în domeniul asistenţei sociale, la nivelul municipiului Bucureşti. Valoarea totală alocată a fost de 600.000 lei, respectiv 200.000 lei/proiect.
Proiectele de tip III urmăresc implemetarea unor măsuri privind asigurarea accesului şi participării persoanelor din grupurile vulnerabile la programe şi contexte de educaţie formală şi nonformală, activităţi culturale, sportive, timp liber şi recreative, adecvate intereselor şi cerinţelor specifice, organizarea unor campanii sociale de comunicare.
Prin proiectele finanţate de Primăria Capitalei în cadrul acestui apel de proiecte, ONG-urile acordă diverse forme de sprijin unui număr de peste 2.800 de potenţiali beneficiari. Astfel, pentru victimele violenţei în familie se vor finanţa serviciile sociale acordate într-un centru de zi pentru 50 de beneficiare şi în două centre de primire în regim de urgenţă pentru 65 de persoane, se vor acorda servicii integrate de asistenţă pentru 300 de consumatori de droguri.
Totodată, pentru 80 de persoane care au executat o pedeapsă privativă de libertate se vor acorda servicii specializate în vederea facilitării procesului de reintegrare socială şi vor beneficia de sprijinul specialiştilor, în centre de zi, 143 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi 20 de adulţi cu alte dizabilităţi.
Copiii aflaţi în dificultate, inclusiv cu dizabilităţi, vor accesa serviciile centrelor de zi şi ale centrelor rezidenţiale. Astfel 25 de copii cu tulburări de spectru autist vor beneficia de intervenţii specializate, 1.500 de copii cu afecţiuni neurologice, împreună cu familiile acestora, vor fi informaţi şi consiliaţi, iar pentru 60 de copii instituţionalizaţi se vor acorda servicii de asistenţă şi îngrijire alternativă.
De asemenea, pentru 100 de persoane vârstnice se vor finanţa serviciile de îngrijire la domiciliu, vor beneficia de consiliere socială şi sesiuni de educaţie sanitară 400 de persoane adulte fără adăpost şi se vor acorda servicii specializate de prevenire a separării copilului de părinţi, într-un centru maternal, pentru 30 de mame însoţite de minori, în timp ce pentru 40 de părinţi cu probleme psiho-medicale cum ar fi dependenţa de alcool, abuzul de droguri, boli incurabile, se vor acorda servicii specializate în vederea menţinerii şi întăririi legăturilor familiale, sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale.
Următoarea etapă în cadrul procedurii de asigurare a finanţării nerambursabile pentru aceste proiecte este elaborarea unui proiect de hotărâre, pentru a fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Bani

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

Publicat cu

pe

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare: zero emisii de dioxid de carbon la nivelul intregului lant valoric pana in 2050; reducerea cu 50% a emisiilor pentru Scopul 1 si 2 pana in 2030 fata de valoarea de referinta din 2020; reducerea cu 25% a deseurilor pana in 2025 in siturile sale de operatiuni fata de valoarea de referinta din 2017; atingerea unei rate de reciclare a deseurilor de 90% in siturile de operatiuni pana 2025; reducerea cu 35% a consumului de apa in propriile centre de productie fata de valoarea de referinta din 2017 si reciclarea a 30% din cantitatea de apa extrasa pana in 2025; 100% din siturile noastre de operatiuni sa fie certificate Alliance for Water Stewardship pana in 2025; 100% din toate ambalajele noastre sa fie reutilizabile, reciclabile sau compostabile pana in 2025;

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabila a afacerii sale, BAT continua programul „Fii furnizor” demarat in 2021, cu intentia de a-si dezvolta portofoliul de solutii inovatoare si parteneriate care sa contribuie la materializarea ambitiei companiei de a construi un viitor mai bun. Cele doua directii majore ale editiei 2024 a programului vizeaza dezvoltarea de solutii inovatoare si eficiente pentru reducerea deseurilor si sustinerea economiei circulare, precum si reducerea consumului de apa si reutilizarea apei.

Reclama

Companiile si start-up-urile interesate sunt invitate sa se inregistreze pe platforma BE SUPPLIER incepand cu 18 martie 2024. Platforma va ramane disponibila pentru inregistrare timp de 6 saptamani. Propunerile inovatoare si sustenabile de solutii in managementul deseurilor si reducerea apei vor fi foarte apreciate si evaluate de o echipa dedicata din cadrul BAT in raport cu nevoile si criteriile de afaceri organizationale. Companiile selectate vor fi apoi invitate sa se alature BAT in calatoria pentru un viitor mai bun – A Better Tomorrow™. Toate companiile inregistrate vor fi luate in considerare pentru consultari viitoare.

Sustenabilitatea este in centrul afacerii noastre | BAT Romania investeste in mod constant in dezvoltarea de solutii pentru atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate. Fabrica noastra din Ploiesti, a doua cea mai mare a grupului din Europa si loc de munca pentru peste 1.000 de angajati, este certificata AWS pentru consumul sustenabil de apa si are o rata de reciclare de circa 85% a deseurilor. Inceputul anului 2024 inseamna un pas in plus in calatoria de sustenabilitate a fabricii din Ploiesti, prin instalarea a circa 1.000 de panouri fotovoltaice pe acoperisul halei de productie, ca parte a angajamentului nostru pentru dezvoltarea surselor de energie verde.

Simon Brown, Director de Operatiuni pentru Aria Europa de sud est in cadrul BAT, a declarat: ”BAT face pasi decisivi in calatoria sa de transformare si suntem hotarati sa construim o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal. Investim permanent in dezvoltarea de solutii inovatoare pentru eficientizarea consumului de resurse si reducerea impactului asupra mediului, intr-un proces care implica in primul rand consistenta si coerenta. De asemenea, credem cu tarie in puterea contributiva si ne bucuram sa invitam alaturi de noi parteneri pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare pentru atingerea obiectivelor noastre de protejare a mediului.”

Reclama

BAT si-a inceput calatoria in domeniul sustenabilitatii in urma cu mai bine de 20 de ani, cu rezultate recunoscute de prestigioase institutii la nivel international, precum Dow Jones Sustainability Index sau Financial Times. Recent, compania a publicat raportul anual combinat privind performanta de business si in domeniul sustenabilitatii pentru anul 2023, prin care evidentiaza progresul obtinut in atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate*.

Continua sa citesti

Bani

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România

Publicat cu

pe

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România, în urma unui amplu proces de evaluare care certifică angajatorii cu cele mai bune practici în domeniul resurselor umane. BAT este un angajator strategic în România, cu peste 3.000 de angajați în cele 3 entități economice prezente pe piața locală și peste 30.000 de locuri de muncă generate pe lanțul de distribuție și aprovizionare.

Numărul angajaților BAT a crescut constant, în medie cu circa 10%, în fiecare dintre cei peste 25 de ani de existență a companiei în România. Mai mult, BAT și-a triplat numărul de angajați în ultimii ani: de la aproximativ 1.200 de angajați în 2013, la peste 3.000 în prezent.

BAT România coordonează toată acticvitatea Ariei Europa de Sud Est

De la 1 aprilie 2023, BAT România a devenit centrul de coordonare al Ariei Europa de Sud Est din cadrul companiei, iar echipa de la București coordonează business-ul BAT în România și în alte 12 țări din regiune. Alături de România, BAT a primit certificarea Top Employer în alte 3 țări din această Arie: Italia, Turcia și Serbia, o recunoaștere care confirmă angajamentul BAT pentru dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe valori, diversitate și dezvoltare continuă.

BAT este una dintre cele cincisprezece companii care au primit certificarea Global Top Employer în 2024, pe baza unei evaluări ample a practicilor în domeniul strategiei de resurse umane și dezvoltarea profesională, mediul de lucru, învățare, diversitate și incluziune și bunăstarea angajaților.

În plus față de recunoașterea de Global Top Employer, BAT a fost nominalizat ca angajator de top în treizeci și șase de țări din Africa, Asia Pacific, Orientul Mijlociu, America Latină, America de Nord și Europa. Statutul de angajator de top este o recunoaștere a angajamentului asumat de BAT pentru atragerea celor mai competenți profesioniști, pentru investiție continuă în dezvoltarea angajaților și pentru crearea unui mediu de lucru excelent.

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est, a menționat: „BAT trece printr-un amplu proces de transformare, un moment unic în evoluția companiei, în care tehnologia, inovația și dezvoltarea incredibilă a portofoliului nostru recalibrează complet modul de organizare și derulare a afacerii. Această transformare incredibilă este posibilă datorită echipei extraordinare de oameni din cadrul BAT, oameni excepționali care evoluează continu, identifică oportunități noi și fac adesea un pas în plus în atingerea obiectivelor.

La rândul nostru, contribuim în mod susținut la crearea unui mediu de lucru stabil și performant, care să protejeze bunăstarea angajaților noștri, să le ofere încredere și susținerea necesară pentru ca generațiile de azi să fie mai bune decât cele de ieri. Avem peste 7,000 de colegi în Aria Europa de Sud Est, o echipă de oameni curajoși, diverși și entuziaști, iar certificarea Top Employer în România, Italia, Turcia și Serbia este în primul rând meritul lor.”

Cora Koppe-Stahrenberg, Chief People Officer în cadrul BAT, a spus: „Colegii din cadrul BAT reprezintă cea mai valoroasă resursă a companiei, iar acordarea acestei recunoașteri nu doar o dată, ci de șapte ori la rând, este o dovadă a angajamentului nostru puternic pentru construirea și promovarea unei culturi incluzive. Ne dorim să oferim o experiență excelentă tuturor angajaților BAT, odată cu accelerarea transformării afacerii noastre.”

BAT și-a asumat obiectivul de a construi ”o lume fără fum”, prin încurajarea fumătorilor să facă trecerea la alternative cu nicotină cu risc redus* comparativ cu fumatul. Susținerea unei culturi organizaționale în care angajații sunt încurajați să se dezvolte, să crească și să inoveze într-un mediu divers și incluziv a fost întotdeauna un obiectiv important pentru BAT și reprezintă un element central în accelerarea acestei transformări.

Procesul de certificare Top Employer este derulat anual de către Top Employer Institute, o organizație independentă care studiază condițiile de lucru oferite angajaților de către marile companii din întreaga lume. Certificarea recunoaște angajatorii care oferă cele mai bune practici de angajare, permițând angajaților să se dezvolte personal și profesional, prin excelente rezultate profesionale.

Companiile participante sunt supuse unui proces de evaluare riguros, care include o revizuire amplă a practicilor angajatorilor. Au loc mai multe sesiuni de validare în care sunt furnizate dovezi ale acestor practici și, de asemenea, se efectuează un audit independent al constatărilor.

Continua sa citesti

Bani

Stop Contrabanda: peste 150 de milioane de tigari capturate in 2023!

Publicat cu

pe

În 2023 s-a înregistrat cel mai ridicat volum al capturilor de țigarete ilicite în România în ultimii 5 ani, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. Spre comparație, în 2018 autoritățile române au capturat în total 112 milioane de țigarete.

Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă în 2023, iar valoarea totală a acestora pe piața neagră se ridica la aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).

Volumul capturilor este în creștere cu aproape 40% față de 2022, când autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

“Tendința ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum și prevalența semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranței comunităților și a dezvoltării economice, precum și la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de țigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieței ilicite este în creștere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanțe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susținute ale autorităților de aplicare a legii, suntem convinși că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susținute de măsuri fiscale echilibrate și predictibile, care să susțină un mediu de business legitim și sustenabil, precum și comerțul cu produse legale, reglementate și taxate corect.
Cu o prezență de peste 25 de ani în România a BAT, ne bucurăm să fim parte din acest efort comun. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai țării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți la bugetul de stat în 2022, și un partener de încredere al autorităților în susținerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare și conștientizare, dar și prin donații de echipamente necesare la granițele țării, în cadrul campaniei Stop Contrabanda,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

3 județe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la granițele de vest, sud – est și nord – est ale țării, în județele Arad (cel mai mare volum de țigarete destinate pieței negre, peste 36 milioane de țigarete), Constanța (peste 28 milioane de țigarete) și Suceava (peste 21 milioane de țigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piața neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 județe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Contrafacerea, în creștere. Capturi semnificative de tutun vrac

Comerțul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condițiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autoritățile au depistat 1.116 fapte de natură infracțională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când au fost depistate 356*. În continuare, aproximativ 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite cu țigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizației Mondiale a Vămilor**** și la nivel internațional s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de rețineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la granițele UE. Numărul de rețineri raportate de autorități a crescut cu aproximativ 34% în 2021 față de 2020, majoritatea acestor rețineri fiind reprezentate de țigări. Tot Organizația Mondială a Vămilor notează o creștere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În același timp, comerțul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autoritățile române au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc

în județele Constanța, Călărași, Ilfov, Dolj și Mureș, autoritățile reținând aici peste 33 de tone de tutun vrac și tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu țigări în România

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est și, în același timp, cel mai ridicat nivel din UE la prețurile țigaretelor, raportat la puterea de cumpărare, potrivit Nanny State Index 2023.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum național modernizați.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
În 2022, țigările reprezintă majoritatea (50%) din volumul capturilor raportate la nivel global

Despre BAT în România

BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu țigări, BAT a avut o contribuție totală cumulată la bugetul de stat de circa 21,5 miliarde de lei în 2022 și 2021, s ub formă de taxe și accize.
BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%.
BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Continua sa citesti
Reclama

La mare cautare