Bucuresti
EXPLOZIV! Parlamentarii readuc hingherii auto in Sectorul 6!

Un proiect legislativ inregistrat la data de 25 mai 2016 la Senat cu numarul b296 (https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx) repune pe tapet conditiile prin care se vor ridica din nou masinile in municipii si in Sectoarele din Capitala dupa ce Inalta Curte a stabilit ca procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative, constand in ridicarea vehiculelor stationate/ oprite neregulamentar pe partea carosabila, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale.
Multi dintre parlamentari se afla insa in vadit conflict de interese, cel mai evident fiind senatorul Gabriel Mutu din partea PSD, care a primit un cadou nesperat din partea afaceristilor care controleaza ridicarile auto in Sectorul 6.
Partenerul controversatului om de afaceri Ilie Potecaru i-a inchiriat Asociatiei „Gabriel Mutu Alaturi de tine” un apartament in care candidatul PSD la Primaria Sectorului 6, Gabriel Mutu, a organizat mai multe intalniri cu electoratul in pre-campania electorala. Operatiunea s-a derulat printr-o schema menita sa ascunda legatura dintre proprietarul imobilului si Gabriel Mutu. Ion Cornel Petrut, unicul asociat al firmei care detine imobilul inchiriat, si Ilie Potecaru sunt fondatori celui mai scump „hingher de masini” din sectorul 6, Ilcor Auto Eco. Cei doi afaceristi au prosperat in mandatul fostului primar pedelist Cristian Poteras.
Pentru ca apartamentul din Bdv. Uverturii sa poata fi folosit de asociatia lui Gabriel Mutu, Ion Tanasuica, consilier local al PSD in Primaria Sectorului 6, a semnat in data de 4 ianuarie doua contracte: unul in valoare de 1.200 de lei prin care inchirieaza imobilul de la Puf 2001 Impex SRL si un altul, de comodat, prin care ofera gratuit apartamentul abia inchiriat asociatiei. Societatea Puf 2001 Impex SRL este detinuta de Ion Cornel Petrut (unic asociat) si administrata de Viorel Victor Vieru. Aceeasi persoana administreaza si astazi firma Ilcor Auto Eco, fondata de Ilie Potecaru si Ion Cornel Petrut. Ilcor Auto Eco a castigat milioane de euro din ridicarea masinilor din sectorul 6, in timpul mandatului lui Cristian Poteras, scrie Hotnews.ro.
Potrivit gandul.info Firma Ilcor Auto Eco a fost infiintata de doi oameni de afaceri din sectorul 6: Ilie Potecaru si Ion Cornel Petrut. Cei doi se afla si azi in spatele firmei, chiar daca in 2009 ea a fost pasata altor actionari: Marin Alexandru Lazar si Vasilica Vieru. Administratorul firmei este sotul doamnei Vieru, Viorel Victor Vieru. Familia Vieru, de la Ilcor, este specializata si in afaceri cu aur si amanet. Vasilica Vieru, actionar la Ilcor, detine un magazin de bijuterii in sectorul 6, prin firma Vav Serv Com Impex. Viorel Victor Vieru a avut o casa de amanet si un magazin de aur si bijuterii in sectorul 6, ambele firme fiind insa dizolvate in prezent.
Coincidenta sau nu senatorul PSD si candidat la Primaria Sectorului 6, Gabriel Mutu este si el un vechi jucator pe piata de bijuterii si amanet din Bucuresti.
Tezaur Impex SRL, înfiinţată în ianuarie 1993, a fost printre primele firme de schimb valutar deschise de Gabriel Mutu.
Tezaur Impex SRL, infiintata in ianuarie 1993, a fost printre primele firme de schimb valutar deschise de Gabriel Mutu.
După succesul avut cu Tezaur Impex, cuplul Mutu-Iordachescu si-au mai deschis tot in 1993, in februarie si in octombrie, inca doua firme de schimb valutar: Romania Exchange House SRL si Romania Exchange House I SRL.
Separat de Iordachescu, actualul senator a mai pus in 1994 bazele a incă patru firme ce aveau ca obiect de activitate tot schimbul valutelor: Inter Exchange SRL – pe care a vandut-o la scurt timp unor arabi si Inter Credit SRL, Inter Credit Exim SRL şi Euro-Exchange SRL.
Cu banii obtinuti din schimburile valutare, Gabriel Mutu s-a lansat apoi, la inceputul anilor 2000, intr-o serie de afaceri la fel de controversate: activitati de amanet, vanzari-cumparari de aur si bijuterii si … vanzari de arme.
Investment Company of România SRL si Romconsulting Investment Group SRL sunt principalele doua firme ce detineau in anii 2000-2002, in toata tara, cateva zeci de magazine de vanzari de arme si munitie, firme pe care Gabriel Mutu le-a condus si in care a detinut si actiuni.
Ca urmare a hotararii Inaltei Curti, Primaria Sectorului 1 a chemat in judecata Guvernul si Ministerul de Interne, solicitand instantei de judecata sa oblige aceste institutii sa adopte regulamentul de ridicare a masinilor parcate neregulamentar. Intre timp, un proiect de lege, depus recent la Parlament, modifica si completeaza OU 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu scopul de a stabili in mod clar si la nivel de lege situatiile particulare in care un autovehicul poate fi ridicat de autoritati. Proiectul de lege depus la Parlament elimina necesitatea regulamentului si stabileste in mod exact situatiile care constituie stationare sau parcare neregulamentara.
Astfel, Politia Rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor in urmatoarele cazuri:
- a) vehiculul stationat se afla in zona de actiune a indicatorului “Stationarea interzisa” insotit de panoul aditional “Ridicare autovehicule parcate neregulamentar”;
- b) vehiculul stationat blocheaza partea carosabila de natura sa impiedice desfasurarea circulatiei rutiere pentru cel putin o banda de circulatie pe sens;
- c) vehiculul stationeaza pe partea carosabila in locurile in care se interzice depasirea;
- d) vehiculul stationeaza in intersectii, inclusiv in intersectiile cu circulatie in sens giratoriu;
- e) vehiculul obstructioneaza sau blocheaza caile de acces la proprietatea publica sau privata adiacenta drumului public;
- f) vehiculul impiedica sau blocheaza accesul la pistele pentru biciclete;
- g) vehiculul stationeaza in statiile mijloacelor de transport public de persoane;
- h) vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila in afara localitatilor
CAMPIONI!
In 2014, firma Ilcor Auto Eco a ridicat 6.368 de autovehicule parcate neregulamentar in sectorul 6, conform unui raspuns al Primariei Sector 6 pentru gandul.info. Tarifele practicate de aceasta firma sunt cele mai mari din Bucuresti, un sofer caruia i se ridica masina aici ajungand sa scoata din buzunar cel putin 850 de lei (100 de lei pentru „pregatire si fotografiere-sigilare”, 250 de lei pentru ridicare, 250 de lei pentru transport si 250 de lei pentru 24 de ore de depozitare). Acest tarif se aplica insa doar in cazul in care soferul este atat de norocos incat are o masina care nu cantareste mai mult de 2,5 tone si isi recupereaza masina in primele 24 de ore de la ridicare. In caz contrar, tarifele sunt mult mai mari.
Astfel, in 2014, firma Ilcor a incasat din aceasta activitate cel putin 1,21 milioane euro (5,41 milioane lei), conform calculelor gandul bazate pe aceste tarife minimale. Din acesti bani, la bugetul Primariei sector 6, si deci al cetatenilor care teoretic se bucura de acest serviciu de fluidizare a traficului, s-a intors doar o mica parte: 10%, adica in jur de 120.000 de euro, cel putin.
Zonele din sectorul 6 in care au fost ridicate cele mai multe masini in 2014 au fost Bd. Iuliu Maniu, Calea Plevnei, Calea Crangasi, Splaiul Independentei, str. Sibiu, str. Brasov, str. Valea Cascadelor, Bd. 1 Mai, Calea Giulesti si str. Fabricii, conform raspunsului Primariei sector 6 pentru gandul.
DREPT LA REPLICA senator Alfred Laurentiu Mihai:
Am depus săptămâna aceasta la Senat un proiect de lege care modifică Codul Rutier (OUG 195/2002) şi anume articolul de lege care reglementează situaţia în care poliţia poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. În urmă cu an de zile, o hotărâre mult aşteptată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilea că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar (normele de aplicare) nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Această măsură de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar ar trebui să fie reglementata de Guvernul României în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier.
Am observat că anumite administraţii publice locale se “agită” şi grăbesc Guvernul României să redacteze cât mai repede normele de aplicare în ceea ce priveşte dispunerea măsurii de ridicarea a vehiculelor staţionate neregulamentar. Se doreşte redeschidea sezonului de „vânătoare”. Din acest motiv am decis să modific articolul de lege care reglementează cazurile în care poliţia poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Acest aspect nu are nicio legătură cu regulamentul de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar.
Nu va fi posibilă ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar până când Guvernul României nu va redacta normele de aplicare pentru dispunerea acestei măsuri. Aceste norme vor reglementa ceea ce reglementau hotărârile de consiliu local, adică cine se ocupa cu ridicarea vehiculului, care este procedura de ridicare, unde se face depozitarea şi cât costă, etc. Acest proiect de lege NU elimina şi nu ar avea cum să elimine normele de aplicare pentru că acestea sunt expres prevăzute de lege – alin. (3), art.64.
Acest proiect de lege reglementează doar condiţiile în care poliţia poate să dispună măsura ridicării vehiculului. Modificarea legislativă iniţiată de mine este o veste bună pentru toţi şoferii din marile oraşe. În prezent articolul 64 din OUG 195/2002 specifică doar o singură condiţie pentru dispunerea ridicării vehiculelor şi anume că acestea să “staţioneze neregulamentar”. Aceasta formulare este foarte vagă, dispunerea măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar trebuie să apară în cazuri bine justificate. Limitarea dreptului de proprietate asupra unui bun, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, trebuie să reprezinte o măsură excepţională.
Cine doreşte să citească iniţiativa legislativă o poate face aici: https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16b296FG.pdf https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16b296EM.pdf
Bucuresti
Ce poți vedea la Zilele Bucureştiului

Zilele Bucureştiului sunt sărbătorite de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu, Casa Dinu Lipatti şi Casa Filipescu-Cesianu, publicul fiind invitat să participe la un program complex, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, ce include evenimente şi expoziţii interesante al căror subiect central se referă la istoria şi cultura Capitalei.
PALATUL SUŢU (BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 2)
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), Porţi deschise cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Palatul Suţu – intrare gratuită pentru vizitatori la expoziţiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală:
* Expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”, dedicată istoriei oraşului Bucureşti;
* Expoziţia tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domneşti”;
* Expoziţia tematică „Dinamica palatelor voievodale de la Bucureşti şi Târgovişte în perioada medievală”;
* Expoziţia tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureştiului dintr-o perspectivă ceramică”;
* Expoziţia outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, prin care vizitatorii pot retrăi farmecul Bucureştiului de altădată prin prisma fotografiilor realizate de Şerban Lăcriţeanu în anii ’70.
Se vor putea vizita şi expoziţiile tematice „Între România şi Franţa. Un parcurs plastic remarcabil” şi „Vechi cărţi româneşti cu steme domneşti şi stihuri poeticeşti”.
Vineri, 20 septembrie, ora 17.00, publicul este invitat să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Universul restaurării ceramicii”.
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), proiectul PRINCIPIUM MOBILITAS, organizat de Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cadrul proiectului vor fi prezentate în foyerul Palatului Suţu materiale muzeale itinerante proprii referitoare la istoria Jandarmeriei (uniforme naţionale şi internaţionale), puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, materiale şi machete puse la dispoziţie de Institutul Astronomic al Academiei Române şi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului Bucureşti, precum şi machete puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti.
CASA DINU LIPATTI (BD. LASCĂR CATARGIU, NR. 12)
Vineri, 20 septembrie, ora 18.00 – „Zilele Bucureştiului” la Casa Dinu Lipatti – Recital Tinere Talente. Eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Regală Margareta a României. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Solişti: Iuliana Ioana (soprană), Olga Florea (soprană), Daniel Dumitrascu (pian) – studenţi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În program: G. Dendrino, P.I. Ceaikovski, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy, E. Doga, Bach-Busoni, G. Verdi, A. Catalani, J. Massenet, A. DvoĹ™ak, J. Offenbach.
LA˜ CASA FILIPESCU-CESIANU (CALEA VICTORIEI 151)
Sâmbătă & duminică, 21 şi 22 septembrie, Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Programul complet este detaliat mai jos.
Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
16.00 – 17.00: Performance „Changing Skins & Nemira” – Moderator Eli Bădică
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
18.30 – 19.30: Sesiune de jazz – Jazzy Jo
19.30 – 20.30: Întâlnire literară Nemira cu Andrei Crăciun despre cartea „Turbo”
19.30: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
Duminică, 22 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
15.00 sau 16.30: Tur ghidat – Andreea Mâniceanu, muzeograf MMB (23 lei/adult, 16 lei/elev şi studenţi, înscrieri pe [email protected])
15.30: Atelier de fotografie urbană – coordonat de Octavian Pavel
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
17.30 – 18.30: Sesiune de chitară & pian – Monica Gemene şi Roxana Cioran
18.30 – 20.00: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
* De asemenea, publicul este invitat să descopere la Casa Filipescu-Cesianu expoziţia permanentă – Muzeul Vârstelor, precum şi expoziţia tematică „Gust, rafinament şi sociabilitate în Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX” (deschisă în perioada 29 august – 10 noiembrie 2024).
Program: miercuri – duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).
Preţ bilete:
13 lei – bilet întreg; 6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenţi).
Bucuresti
900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.
Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.
Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.
De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.
În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.
Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.
În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.
Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.
Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.
Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.
Bucuresti
Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

- Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.
Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.
Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.
„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.
În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:
- Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
- Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
- Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
- Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.
ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.
Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucur3sti/domains/bucurestiul.ro/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te