Bucurestiul si zona metropolitana aferanta reprezinta cea mai dinamică zonă din țară, ba chiar din întreaga regiune sud-est europeană, arata institutul de statistica al Uniunii Europene.
Potrivit institutului de statistică al Uniunii Europene (Eurostat), în 2014 produsul intern brut pe cap de locuitor în regiunea București-Ilfov a fost de 17.700 de euro, de 2,3 ori mai mult decât media națională, respectiv 64% din media UE.
Dacă cifrele sunt ajustate luând în calcul puterea de cumpărare (PPS), PIB-ul per capita în Capitală și zona adiacentă a fost în 2014 de 35.600 de euro, de 2,1 ori mai mult decât media pe țară, respectiv 129% din media Uniunii. Mai exact, la acest capitol Bucureștiul și Ilfovul stau mai bine decât cele mai multe regiuni belgiene (cu excepția Bruxelles-ului și Anvers-ului) sau franceze (cu excepția Île de France), decât o bună parte din regiunile germane (inclusiv Berlin), italiene (inclusiv Lazio) ori spaniole (inclusiv Madrid) și decât toate regiunile portugheze sau grecești, conform Capital.ro.
Este efectul unei centralizări economice și administrative cu rădăcini în secolele trecute și accentuată în perioada interbelică și în cea comunistă (vizibilă și în Cehia ori Slovacia, unde regiunile Praha și Bratislava sunt la ani lumină din punct de vedere al statisticilor economice față de restul țării).
Cu alte cuvinte, în București își au sediul cele mai mari firme din România, fie ele private sau de stat, aici sunt toate instituțiile publice centrale și tot aici se colectează și se redistribuie cea mai mare parte a taxelor. Nu mai are rost să vorbim de densitatea de unități de învățământ și sanitare, zone comerciale sau locuri de petrecere a timpului liber.

<