Acasă Stiri Bucuresti actualitate Electrica INTRA IN FORTA in Bucuresti si SPARGE monopolul ENEL! Vezi cat...

Electrica INTRA IN FORTA in Bucuresti si SPARGE monopolul ENEL! Vezi cat ai de castigat!

728

Electrica Furnizare, compania care alimentează cu energie electrică în regim reglementat consumatorii din Transilvania şi Nordul Munteniei, a lansat o ofertă de energie electrică în sistem de piaţă liberă pentru clienţii casnici din Bucureşti, care primesc energie de la Enel.
Clenţii care aleg să se mute de la Enel, unde primesc energia la preţ reglementat de stat, la Electrica, au parte de o factură lunară cu până la 14% mai mică, potrivit informaţiilor oferite de cei de la call center-ul Electrica, scrie economica.net.
Oferta celor de la Electrica este valabilă până la sfârşitul anului. Tariful este fix, timp de un an şi jumătate, iar noul contract de furnizare de energie poate fi semnat în maximum o săptămână, existând chiar disponibilitatea celor de la Electrica să se deplaseze la domiciliul viitorului client pentru semnarea contractului. Mai mult, ca un amănunt de culoare, dar care arată cât de mare a devenit interesul pentru acest nou segment de piaţă, al furnizării de energie în regim de piaţă liberă pentru populaţie, cei de la Electrica au trimis ofertele în cutiile poştale ale bucureştenilor cam în aceeaşi perioadă în care se primesc facturile de electricitate de la Enel.
Modalitatea de facturare  din oferta Electrica este apropiată de cea folosită de majoritatea consumatorilor de energie alimentaţi în regim reglementat, care au ales tipul de abonament monom cu rezervare. Cine doreşte să se mute la Electrica, va plăti un abonament zilnic, alături de valoarea energiei electrice consumate. Oferta o puteţi vedea în ataşament.
Cât cîştigi la o factură de 100kWh pe lună
Economia pe care ar face-o bucureştenii care s-ar muta de la Enel la Electrica ar fi de 7,6%, pe lună la factură, la 100 kWh lunar. Potrivit calculatorului de tarife am Enel, clienţii casnici din Bucureşti care primesc energie electrică în regim reglementat de la Enel în baza abonamentului de tip monom cu rezervare, plătesc 55,38 lei. O factură Electrica pentru bucureşteni, pentru acelaşi consum, ar fi de 51,18 lei. O reducere de 4,2 lei pe lună, sau 7,5%, faţă de oferta Enel. În niciunul dintre cazuri nu am luat în calcul taxa radio-TV.
Oferta celor de la Electrica este de fapt un contra-atac la ce a făcut Enel. În luna martie, italienii au anunţat că au deschis un magazin de vânzare de energie electrică în Cluj, în care clienţii persoane fizice, clienţi în regim reglementat ai Electrica, primeau oferte de furnizare de energie electrică . Enel a punctat astfel o premieră de piaţa de energie electrică, fiind primul frunizor mare care deschide primul punct de vânzare de electricitate pentru clienţii casnici din afara zonei sale tradiţionale de distribuţie şi furnizare.
Potrivit unor calcule ECONOMICA.NET pe care le puteţi citi aici, oferta celor de la Enel era cu până la 7,7% mai bună, la acel moment, faţă de preţurile la energia furnizată de Electrica în regim reglementat în Transilvania.
Potrivit legii, toţi comsumatorii casnici de energie electrică au dreptul, mai nou, să schimbe furnizorul de energie electrică, iar  Consumatorul poate încheia contractul de furnizare prin care plăteşte energie electrică la preţ reglementat de stat şi poate încheia un nou contract, cu un alt furnizor, care vine cu un preţ mai mic. Diferenţele nu pot fi fi foarte mari însă, pentru că doar 30% din factura de electricitate reprezintă costul energiei şi tariful de furnizare, adică acele componente care pot varia în funcţie de locul de unde cumpără furnizorul energie sau de capacitatea lui de a negocia. Restul tarifelor  (injecţie in retea, servicii de sistem, tarif de distribuţie, accize, certificate verzi, contribuţie de cogenerare, TVA), sunt reglementate de stat.

<