Bucureștiul nu are încă viceprimari, deși a trecut o lună și jumătate de la alegerile locale din 27 septembrie. Situația stârnește tot mai multă furie în rândul suporterilor USR PLUS, nemulțumiți că Vlad Voiculescu nu a primit încă această funcție, potrivit protocolului cu PNL.

<

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au candidat în tandem în alegerile locale din septembrie, primul pentru funcția de primar, iar al doilea pentru cea de viceprimar al Bucureștiului.

Conform protocolului încheiat de către PNL și USR PLUS, care i-au susținut pe cei doi în cursa electorală, Vlad Voiculescu urmează să coordoneze trei domenii importante: spitalele din administrația Primăriei Generale, asistența socială și educația.

De asemenea, al doilea viceprimar vine de la liberal, în persoana lui Stelian Bujduveanu, care a fost consilier general din partea acestui partid și în mandatul anterior. 

Nici unul dintre cei doi, nici Vlad Voiculescu, nici Stelian Bujduveanu, nu și-au primit încă postul, deși a trecut o lună și jumătate de la scrutinul din 27 septembrie. Cum s-a ajuns aici?

Prima amânare a fost cauzată de numărul mare de contestații depuse împotriva Nicușor Dan, cel care a câștigat funcția de primar în fața Gabrielei Firea. 

Validarea mandatului a fost contestată prin 52 de cereri depuse în instanță în majoritate de foști sau actuali consilieri PSD. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 26 octombrie, la o lună de la momentul alegerilor locale. 

Contestații au fost respinse în integralitate, dar Nicușor Dan a depus jurământul abia pe 29 octombrie, când a devenit oficial primar al Bucureștiului. 

Aceasta a fost doar prima întârziere. 

Viceprimarii sunt aleși de către majoritatea politică din Consiliul General al Muncipiului București. În acest mandat, majoritatea este deținută de către USR PLUS și PNL.

În 30 octombrie, a intrat în vigoare o ordonanță de urgență a Guvernului prin care schimba modul în care poate fi depus jurământul de către politicienii aleși în funcții publice, ca urmare a situației create de pandemia de coronavirus. 

Concret, s-a instituit permisiunea, care nu exista până atunci, ca ceremonia să poate avea loc de la distanță, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță audiovideo.

Ultimul punct al acestui act normativ a mai venit cu o schimbare: a prevăzut că „alegerea vicepreședinților de consilii județene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului București, se va face după validarea tuturor mandatelor și depunerea jurământului, în condițiile legii, de către toți consilierii județeni/locali.”

Citeste continuarea pe newsweek.ro

Transparenta face diferenta