Primele 6 luni cu Gabriela Firea la Primaria Capitalei au fost marcate de mai multe scandaluri si de cateva decizii majore. Cea mai importanta decizie a fost cererea de intrare in insolventa a RADET, accceptata de instanta, anunta Hotnews.ro.
Parerile sunt impartite, daca pe termen lung este o decizie buna, insa pe termen scurt Bucurestiul va avea apa calda si caldura in aceasta iarna. Pe termen lung, trebuie facute investitii masive in modernizarea retelei, un lucru greu de facut in conditiile in care RADET are datorii foarte mari de platit catre ELCEN (circa 3,5 miliarde lei potrivit unor estimari), si exista mai multe voci care spun ca regia nu va putea accesa fonduri europene daca se afla in insolventa.

Apoi, aceasta perioada a fost marcata de scandalurile legate de coruptia si lipsurile din sistemul de sanatate. Intrucat Primaria Capitalei are in administrare 19 spitale, dupa scandalul dezinfectantilor diluati, dezvaluirile legate de spitalul Malaxa si directorul Florin Secureanu, imaginea institutiei a fost afectata.
Chiar daca Firea nu l-a numit in aceasta functie pe Secureanu, acesta fiind acolo din 2007, totusi, prin numirea unor persoane controversate, apropiate de Primaria Voluntari si primarul Florentin Pandele, la conducerea interimara a Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti – Emanuel Botnariu si Eduard Armeanu – Gabriela Firea a alimentat acest scandal, in conditiile in care institutia are nevoie de reforma ca de aer. Dupa ce Catalin Tolontan a scris ca Armeanu a fost numit in functia de director interimar desi are interdictie ANI de a exercita orice functie sau demnitate publica pana in 2018 si este incompatibil, Gabriela Firea a anuntat ca acesta si-a incetat activitatea.
Apoi, primarul general a anuntat ca Primaria Capitalei isi va face propria firma pentru constructia de locuinte, o decizie puternic atacata de opozitie, in conditiile in care firmele de stat din Romania sunt in mare parte gauri negre pentru banul public, netransparente. Vezi doua exemple de la Primaria sectorului 3.  Acesta s-a dovedit a fi un trend in randul primarilor PSD.
In luna octombrie, primarul Gabriela Firea solicita ca Primaria Capitalei sa preia responsabilitatea mega proiectului „Bucuresti-Port la Dunare”, daca actualul Guvern nu se implica. Firea a declarat atunci ca in afara de navigatie, canalul ar putea avea si valoare energetica: de-a lungul cursului apei ar putea fi construite si cateva hidrocentrale cu investitie de circa 1,5-1,7 miliarde de euro. Aceasta suma este una uriasa pentru bugetul local, circa 4 miliarde lei pe an, dintre care cheltuielile curente (subventii RADET si RATB, salarii, cheltuieli de functionare) reprezinta circa 2,8 miliarde lei. Asta in conditiile in care Bucurestiul are alte urgente.
In ceea ce priveste cele mai mari probleme ale Bucurestiului, poluarea si traficul, la nivel vizibil nu s-a intamplat mare lucru.
Desi in Bucuresti se circula din ce in ce mai rau, sistemul de management al traficului inca nu este functional la capacitate de 100%, fiind in aceeasi stare in care l-a lasat fostul primar.
Insa Gabriela Firea a anuntat ca va investi in transportul public – va cumpara 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, un lucru de care Bucurestiul are mare nevoie, proiect deja aprobat de Consiliul General, si va face benzi unice pentru RATB, fapt care va incuraja populatia sa foloseasca RATB-ul, va decongestiona traficul si deci va reduce poluarea. IN plus, Primaria a anuntat ca va face 6 parcari park&ride. Aceasta decizie este una corecta, o cale pe care au mers toate marile capitale pena acum, astfel rezolvand problemele legete de congestie si poluare. Ramane de vazut daca se vor face progrese cu proiectul privind benzile unice RATB si cu parcarile, pana acum fiinnd doar declaratii in acest sens.
De pistele pentru biciclisti nu s-a mai auzit nimic – nici pe unde se fac, nici cand vor incepe lucrarile, ceea ce face probabil ca nici anul viitor bucurestenii sa nu aiba parte de asa ceva.
La capitolul realizari se poate trece:
– lucrarile de consolidare la Arcul de Triumf si Observatorul Astronomic au fost deblocate si s-au finalizat;
– s-au deblocat lucrarile la Spitalul de Copii Gomoiu, in 6 luni noul corp urmand sa fie dat in folosinta;
– lucrarile la sediul vechi al Primariei aproape s-au finalizat, incepand procesul de mutare al institutiei. Exista voci care critica decizia primarului de a muta primaria inainte ca lucrarile sa fie finalizate, dar trebuie sa reamintim ca institutia sta fara contract in sediul din Splaiul Independentei;
– La proiectele de infrastructura demarate de Primaria Capitalei se lucreaza si s-au inregistrat progrese: Pasajul de la Piata Sudului, Pasajul de la Ciurel, strapungerea Nicolae-Grigorescu Splai Dudescu;
– desi atunci cand a venit la Primaria Capitalei Gabriela Firea, orasul nu avea contracte pentru dezinsectiei deratizare, s-a gasit o rezolvare de moment a situatiei, serviciul de dezinsectie fiind facut pe domeniul public de un serviciu al primariei, iar deratizarea a fost data la Primariile de sector pana la finalizarea licitatiei pentru desemnarea unor noi operatori privati care sa presteze aceste servicii.
Desi este discutabil felul in care s-au alocat banii, Firea a cerut alocarea a 130 de milioane lei pentru dotarea spitalelor din Bucuresti, a venit cu un proiect mentru modernizarea cabinetelor medicale scolare si a infiintat Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, o institutie care se va ocupa doar de consolidarea cladirilor cu risc seismic, pentru a grabi acest proces.
Trebuie sa amintim ca fostul Primar Sorin Oprescu (independent sustinut de PSD), dupa 7 ani la carma primariei Capitalei,  si cei doi interimari care au fost numiti dupa arestarea lui Oprescu in septembrie 2015 au lasat Bucurestiul intr-o stare deplorabila: datorii uriase la RADET (circa 4 miliarde lei) si pierderi pe retea de circa 30% din cauza ca nu s-au facut investitii, in transportul in comun nu s-a mai investit nimic de 8 ani, flota fiind invechita si circa 40% nefunctionala, orasul nu avea contract pentru deratizare si dezinsectie, pentru intretinerea strazilor, s-au pierdut o buna parte dintre fondurile europene accesate, nu avem piste pentru biciclete desi s-au cheltuit 11 milioane de euro pentru asta, sistemul de management al traficului a stat nefunctional mai bine de jumatate de an, apoi a fost pus in functiune doar o parte, o buna parte dintre proiectele de infrastructura erau blocate din cauza unor neintelegeri intre primarie si constructor.
Citeste continuarea pe Hotnews.ro

<
Transparenta face diferenta