Acasă Bani Berenberg: Bursa de Valori Bucuresti ofera cele mai mari dividente din lume!

Berenberg: Bursa de Valori Bucuresti ofera cele mai mari dividente din lume!

500

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform celui mai recent raport de analiză a României, realizat de banca de investiţii Berenberg, a anunţat luni BVB. Anul acesta, companiile din principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, vor plăti un randament al dividendelor de 7,9%, cel mai mare randament din lume, se arată în raportul semnat de analistul Carsten Hesse. 
România este urmată în top de Kuwait (7,6%) şi de Bahrein (7,2%). În regiune, Cehia oferă randamente ale dividendelor de 6,4%, Croaţia de 5,7%, Austria de 4,6% şi Polonia de 4,2%.
Analistul apreciază că randamentul este atractiv în comparaţie cu randamentul obligaţiunilor pe 10 ani, care, în prezent, se situează la aproximativ 3,7%.
Pe lângă nivelul ridicat al dividendelor, raportul Berenberg arată şi alte motive pentru care România este atractivă: creşterea rapidă a economiei, sprijinită de forţa de muncă bine educată, sporirea competitivităţii datorită reformelor şi taxelor scăzute, oportunităţi de creştere a consumului, investiţii străine directe (FDI), fonduri de coeziune de la UE, exporturi, reduceri de taxe şi majorarea salariilor, care stimulează avansul economiei, reducerea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, scăderea semnificativă a ratei creditelor neperformante şi eforturile guvernului tehnocrat pentru absorbţia fondurilor UE, privatizări şi lupta împotriva corupţiei, conform Agerpres.
Analiza Berenberg arată că principalul risc pentru piaţa financiară din România îl reprezintă mediul mai ostil faţă de bănci. Legea privind darea în plată, votată recent în România, permite clienţilor să dea pur şi simplu înapoi cheile caselor pe care nu le mai pot achita. Riscul este ca politicienii să nu se oprească aici şi să ceară mai multe concesii de la bănci, de exemplu convertirea împrumuturilor în valută la ratele de schimb din momentul accesării creditelor, susţin analiştii băncii de investiţii.

<