Un studiu DTZ Echinox arată că piaţa rezidenţială din România rămâne subdezvoltată în anul 2016, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung.
Orice tip de locuin­­ţă poate fi o re­­co­­­­man­­dare pentru o per­­soa­­nă interesată să facă o achiziție în București, explică analistul imobiliar Ion Cătuţoiu. „O familie cu trei copii şi, respectiv, un tânăr burlac, care vrea doar să se distreze şi să locuiască, au nevoi total opuse. Cineva care lucrează pe Autostrada A1, în Dragomireşti-Vale, iar soţia lui la o şcoală din Militari, respectiv tânărul burlac ce munceşte în Pipera, iar soţia lui în Centru, au nevoi total diferite“, a explicat expertul, pentru „România liberă“.
Ion Cătuţoiu mai arată că, pe de altă parte, dacă întrebarea este „Unde să investesc ca să am plusvaloare?“, răspunsul corect ar fi acolo unde se închiriază foarte bine. „Dar, recomanda­­rea pentru cineva ce doreşte o locuinţă de locuit este să şi-o cumpere oriunde e zona sa de interes şi are facilităţi şi utilităţi, ca mijloacele de transport, şcoala, grădiniţa, zonele comerciale, liceul”, atrage atenţia Ion Cătuţoiu, citat de romanialibera.ro.
Bucureştiul, susține analistul imobiliar, este singura capitală mare din Europa, subdezvoltată în interiorul primului inel de Centură. „Mă refer în special la infrastructură şi la ideea de urbanizare. Bucureştiul se poate dezvolta însă şi în exterior, în momentul în care are mijloace de transport rapide”, a explicat Ion Cătuţoiu.
Situaţia din Militari, unde acum ajungi greu şi din care ieși greu, se va replica şi în alte zone, explică expertul. „Aşa va fi în zona bulevardului Theodor Palla­dy. Este deja situaţia în zona Floreasca, la mall-ul Promenada. Peste tot va fi la fel“, prevesteşte Ion Cătuţoiu.
Şi totuşi, care sunt direcţiile în care se va dezvolta piaţa imobiliară din Capitală? „Aş vedea o dezvoltare exact pe axele propuse pentru dezvoltarea Metroului. Adică, toate zonele care sunt în primul inel de centură şi foarte agresiv spre nord şi sud. Înspre sud, este foarte mult loc, pentru că șoseaua de centură este aici foarte aproape de centrul oraşului, iar în apropierea centurii este încă foarte mult teren de dezvoltare şi există acces la metrou”, a explicat analistul imobiliar.
Ion Cătuţoiu prevesteşte că „Bucureştiul se va transforma într-o zonă metropolitană în stil balcanic. Ca să dezvolţi o metropolă, în principiu trebuie să ai un plan de dezvoltare metropolitană. Acesta există de vreo 10 ani la Primăria Munici­piului Bucureşti, cu perdea verde, cu dezvoltări de infrastructură, cu aeroport în sudul orașului.

<