Mediul de testare a platformei de raportare SIUI online din cadrul CNAS este nefunctionl de mai bine de 15 zile, fara ca cineva sa ofere un termen pentru rezolvarea situatiei. Nu stiti ce este SIUI? Nici nu conteaza prea mult importat este ca gigantii IT si-au prins degetele in sisteme, chei si au furat tot borcanul cu miere, iar sistemul informatic unic integrat (SIUI) este tot nefunctional.
Disfunctionalitatile din sistem au lasat farea grai conducerea CNAS, singurul care mai are explicatii pentru nefunctionarea SIUI este fostul coordonator IT de la CNAS, Cristian Clot. Intr-o suita de dezvaluiri acesta atrage atentia in urma cu cu un an asupra faptului ca… „Mi-am depus demisia si am parasit sistemul, deoarece ma luptam cu morile de vant! Totalul erorilor este de aproximativ 22%. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere.”
Potrivit bzi.ro titular pe acest proiect urias a fost HP Romania. Compania a subcontractat apoi lucrarile lui SIVECO, o firma fondata de Irina Socol. Siveco Romania, care detine in prezent foarte multe contracte de tehnologizare cu statul, pune erorile din sistemul electronic de sanatate pe seama mentenantei.
„Disfunctionalitatile din ultimii 3 ani din sistemele PIAS sunt cauzate, in principal, de degradarea progresiva a infrastructurii hardware, ramasa fara mentenanta in perioada 2015-2016, sau de probleme intampinate de componenta CEAS (cardul de sanatate), a carei mentenanta nu a fost acoperita in perioada 2014-2016.Incepand cu ultimele luni ale anului 2016, mentenanta aplicatiilor software pentru sistemul CEAS, precum si mentenanta hardware a intregii platforme este asigurata de firma Teamnet.”
Teamnet International este un grup fondat de deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal in 5 dosare de coruptie. Acesta a incheiat pana acum contracte cu statul in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Ultimele doua, in valoare de 15 milioane de lei, le-a semnat cu CNAS.
CNAS nu permite nimanui sa se apropie de soft… De ce oare?
CNAS-ul a blocat orice intentie ca cineva sa vina cu solutii de functionare a SIUI si a inchis orice discutii. In tot acest timp fostul coordonator IT, Cristian Clot si-a infiintat o firma de IT pe domeniul medical, chiar inainte de a-si da demisia de la CNAS, alaturi de fosta sefa a serviciului DRC din CASMB, Angela Efghenia Sturzu. Medical IT Support a fost infiintata in 7 noiembrie 2017 exact cu scopul de a oferi consultanta in domeniul software-ului medical… Cine sa fie oare noul Ghita?

<
Transparenta face diferenta