Un elev din Bucuresti SCRIE ISTORIE pentru Romania la cele mai mari olimpiade internationale!

0
680

România a obținut o performanță istorică la cea de a 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie, desfăsurată la Tbilisi – Georgia, în perioada 23 iulie-1 august 2016. Concurenții care au reprezentat țara noastră au obținut cele mai bune rezultate de la înființarea competiției.
Echipa României a obținut 3 medalii de aur și o medalie de argint. Cel mai bun elev participant la Olimpiadă este românul Andrei Iliescu, care a obținut aur absolut.
Ceilalți doi elevi medaliați cu aur sunt Robert Cristian Râclea și Paul Haidu-Gerea. Medalia de argint a fost câștigată de Alexandra Dima. Astfel, delegația România s-a clasat pe poziția a doua, după China.

<
 Elevii români au fost pregătiți de profesorii, printre alții, de Marius Andruh, Daniela Bogdan, Mihaela Matache.
Andrei Iliescu nu este la prima mare performanta internationala. El este unul din cei șase liceeni care, in urma cu doi ani, au stabilit un record reușind să ia aur la toate disciplinele Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene și spune cu mâna pe inimă că este produsul școlii românești. Vestea bună? Nu spune „nu” ideii de a studia în țară.
Fiul a doi economiști, Andrei are un statut special la Liceul Internațional de Informatică.

Grație performanțelor sale, este scutit de taxa școlară, în jur de 4.000 de euro anual, și primește o bursă lunară de 450 de lei. Cu două săptămâni înaintea unui concurs important, olimpicul „respiră” numai chimie. „Lucrăm foarte multe exerciții din diverse culegeri, câte 3-4 ore pe zi”, explică adolescentul, pentru evz.ro.

Băiatul a pus deja ochii pe Olimpiada Internațională de Chimie, care se va desfășura anul acesta în Vietnam, dar este discret în privința planurilor de studii.

„Dacă mă hotărăsc să fac Medicina, rămân în țară, dar dacă vreau să fac cercetare, va trebui să aleg străinătatea”, mărturisește Andrei.