Intra in contact cu noi

Bucuresti

Top trei cele mai mari amenintari, din prezent, la adresa Bucurestiului!

Publicat cu

pe

Următorul cutremur major care va avea loc în țara noastră va produce de 4 ori mai multe victime decât cel din 1977, avertizează specialiştii. Consiliul General al Municipiului București a adoptat la finalul lunii august „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” (PAAR), pentru Capitală, întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), anunta romanialibera.ro.
Cutremurul este fenomenul cel mai periculos care s-ar putea petrece în Bucureşti, ”teroristul numărul 1” pentru locuitării săi, se arată, aşadar, în acest document. Seismele „reprezintă un tip de risc atipic, întrucât atunci când se manifestă, în funcţie de intensitatea acestuia, poate produce declanşarea celorlalte tipuri de risc”, respectiv inundaţii şi incendieri, potrivit PAAR. De altfel, seismul este considerat factorul de risc major pentru capitala ţării.
La cutremul din 1977, pierderile umane şi materiale s-au concentrat în Bucureşti, fiind de 70%, respectiv 90% din totalul acestora pe ţară, deşi aici se concentrează doar 10% din populaţia ţării şi peste 15% din producţia industrială, pe lângă toate structurile de stat şi private. Iar specialiştii s-au pus de acord că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani.
Se pot dărâma circa 400 de clădiri de locuințe
Astfel, experţii au apreciat în documentul menţionat că la un cutremur de intensitate mare sunt în pericol 800.000 de persoane, aici intrând în special populaţia tânără de până în 19 ani şi vârstnicii de peste 60 de ani. De asemenea, se pot dărâma circa 400 de clădiri de locuințe, de peste 8 nivele, realizate din beton armat în perioada 1925-1940, fără măsuri antiseismice. Chiar şi reţeaua de gaze, de 910 km, realizată din conducte de oţel poate fi avariată. Interesant este că planul de analiză subliniază faptul că 35 de km din rețeua de metrou, în lungime totală de 69,25 kilometri, prezintă risc moderat la cutremur, sau ”vulnerabilitate medie”, mai scrie romanialibera.ro.
Dacă cutremurul s-ar produce noaptea, după ora 21.00, se apreciază că peste 450.000 de locuitori se pot afla în clădiri. Din aceştia, specialiştii consideră că ar fi victime aproape si-gure cel puțin 6.500 de oameni, 95.000 urmând a rămâne captivi. Numărul răniţilor grav ar depăşi cifra de 16.000. Un asemenea sinistru ar băga în colaps și rețeua de unități sanitare, deoarece ar trebui spitalizate peste 10.000 de persoane deodată! Iar experienţa Colectiv, unde sistemul de intervenţii de urgenţă şi cel de acordare a îngrijirilor medicale s-a gripat când a fost vorba de „numai” 200 de răniţi, adaugă o nouă vulnerabilitate în caz de catastrofă.
„Tsunami-ul“ din centrul oraşului
Al doilea pericol pentru Bucu-rești: inundația! Orașul lui -Bucur a fost permanent măturat de apele Dâmboviței, în istoria sa. Există chiar o gravură, la Muzeul de Istorie București, în care Alexandru Ioan Cuza, împreună cu medi-cul Carol -Davila, inspectează efectele viiturii din 1864 în zona Unirii.
Sigur că după sistematizarea Dâmboviței, în special cea din anii ’80, inundațiile au dispărut, dar… riscul nu! Astfel, „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” atrage atenția că în cazul în care -s-ar rupe barajul de acumulare Lacul Morii, din sectorul 6 al Bucureştiului, banda de inun-dabilitate a râului Dâmboviţa ar acoperi centrul Capitalei şi ar ajunge până în cartierul -Vitan. Ar fi afectate în sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 peste 500 de străzi şi -bulevarde.
Unele din cele mai mari şi importante obiective din Bucureşti ar fi acoperite de apă, susţin specialiştii în planul adoptat de Primăria Generală a Capitalei. Iată numai câteva exemple din cele 103 prezentate în raport: staţiile de metrou de la Unirii, Mihai Bravu, Timpuri Noi, Tineretului, Izvor, Eroilor, Crângaşi, Semănătoarea şi Grozăveşti. Vor fi afectate toate clădirile din Centrul Istoric, respectiv Muzeu Naţional de Istorie şi clădirea CEC, Teatrul de Comedie, Bisericile Stavropoles, Zlătari, Sf. Dumitru etc., UNATC, Maternitatea Bucur, Paltul Copiilor, Liceele Lazăr, Gheorghe Şincai, Mihai Eminescu, Ion Creangă, multe alte şcoli generale, grădiniţe şi oficii poştale, Spitalul Universitar, Primăria Sectorului 5, Universitatea „Carol Davila“ şi Universitatea Bucureşti, Teatrul Bulan-dra, sedii de ministere, Primăria Municipiului Bucureşti şi Parchetul General.
Trebuie să facem însă o men-țiune: dacă în raport se arată că va fi inundat inclusiv Muzeul Naţional de Istorie, aflat la circa 20 de metri deasupra platformei Națiunilor Unite, ne putem imagina ce înseamnă în acest caz inundație: un val de 20 de metri care mătură brusc imobilele din preajma Dâmboviței, până la etajul 5!
Riscul social este foarte mare în Capitala României
„Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” arată că seismul ”reprezintă un tip de risc atipic, întrucât atunci când se manifestă, în funcţie de intensitatea acestuia, poate produce declanşarea celorlalte tipuri de risc”. Adică, dacă se declanșează un cutremur de peste 7 grade Richter, noaptea, sparge barajul Ciurel, iar peste clădirile dărâmate sau avariate vine un val de apă de 20 de metri înălțime. De asemenea, din loc în loc apar incendii din cauza fisurării rețelei de gaz! Acesta este motivul pentru care PAAR spune că în caz de cutremur major sunt în pericol… 800.000 de persoane!
În fine, un alt tip de risc este cel ”social”, mai pe românește, riscul de răscoală. El se poate manifesta prin ”proteste, boicoturi, schimbări de regimuri politice, cu potențial catastrofic sever”. „Având în vedere importanţa şi diversitatea obiectivelor dispuse în zona de competenţă a inspectoratului, coroborate cu situaţia conflictuală existentă pe plan internaţional (caracterizată de răspândirea ideologiilor extremiste, proliferarea grupurilor naţionaliste, contestatare sau paramilitare, persistenţa tensiunilor sociale, interetnice şi interconfesionale, îndemnul la război, discriminare şi ura de clasă sau religioasă, incitare la acte de separatism teritorial) (…) putem aprecia că, la nivelul municipiului Bucureşti, riscul social este foarte mare”, arată „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016”, adoptat de Primăria Generală a Capitalei.

Bucuresti

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Publicat cu

pe

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea să se închidă. Decizia vine în urma fondurilor insuficiente pentru mentenanță. Primarul Clotilde Armand a explicat că lipsa banilor este rezultatul tăierilor masive operate de consilierii PSD și PNL în cadrul amendamentelor bugetare. Potrivit lui Clotilde Armand.

Potrivit lui Clotilde Armand, fondurile alocate pentru întreținerea spațiilor verzi și implicit a locurilor de joacă au fost reduse drastic, rămânând doar 20 de milioane de lei dintr-un total inițial de 200-250 milioane de lei.

Această sumă insuficientă a fost deja folosită pentru a plăti facturile restante din decembrie, lăsând bugetul în incapacitatea de a susține serviciile esențiale precum mentenanța locurilor de joacă pentru lunile următoare.

Reclama

„Locurile de joacă au niște mecanisme, care sunt verificate constant și în momentul în care se desface ceva sau s-a rupt o piesă, vine imediat o echipă care repară, dar cu piesele care aparțin de firma care ne-a pus echipamentul. Adică nu se fac improvizații cu locurile de joacă. Și aceste servicii care sunt nu numai non-stop, dar și cu niște piese de schimb care sunt certificate, adică totul este profesionist.

Dacă nu putem să asigurăm un serviciu profesionist, eu ca primar nu-mi voi asuma că o să am noroc și nu se va rupe jocul respectiv”, a spus edilul.

Primarul a subliniat că, în lipsa unei finanțări adecvate, este imposibil să se asigure o mentenanță profesionistă a locurilor de joacă, subliniind importanța utilizării pieselor de schimb certificate și a serviciilor specializate pentru repararea echipamentelor. În caz contrar, riscul de accidente și deteriorare a structurilor crește, determinând primăria să ia decizia de a închide locurile de joacă începând cu 1 aprilie.

Reclama

Întrebată despre posibilele soluții, Clotilde Armand a menționat că a propus de mai multe ori o rectificare bugetară pentru a corecta situația, dar consilierii din opoziție au refuzat să voteze în favoarea ei.

Primăria se confruntă deja cu probleme precum lipsa lifturilor, a serviciilor de curățenie și a pazei, iar situația devine din ce în ce mai critică, potrivit hotnews.ro.

sursa: News Bucuresti

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Cât va costa reabilitarea fântânii arteziene „Charles de Gaulle”

Publicat cu

pe

Primăria Capitalei va reabilita fântâna arteziană “Charles de Gaulle”. Un proiect în acest sens a trecut în ședința CGMB, din 31 ianuarie, cu 27 voturi, pentru, scrie Buletin de Bucuresti. Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane.

Potrivit proiectului de hotărâre, finanțarea va fi făcută din bugetul propriu al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement si se ridică la 7.4 milioane de lei. Durata estimată de execuție este de 24 luni, iar contractul intră în vigoare la data semnării.

Potrivit notei de fundamentare, bazinul fântânii este degradat puternic, iar placările laterale sunt degradate aproape în totalitate. Mozaicul de pe fundul bazinului este stricat, iar instalaţia de pompare a apei este uzată.

Reclama

Lucrarea de reabilitare presupune, consolidarea cuvei de beton armat; desfacerea straturilor cuvei; placarea pereţilor cuvei cu piatră şi remontarea mozaicului existent restaurat; demolarea integrală a spaţiilor tehnice şi construirea unui spaţiu tehnic complet îngropat, refacerea instalaţiilor aferente obiectivului, inclusiv a sistemului de iluminat. Fântâna face parte din peisagistica Parcului Herăstrău și se află în spatele statuii lui Charles de Gaulle. Bazinul are formă dreptunghiulară, iar pe centru este dispus un mozaic decorat cu forme variate.

În anul 2004, conform plăcii din marmură, amplasată pe latura sudică a bazinului, fântâna a fost reabilitată de Primăria Municipiului București.

Parcul Herăstrău a fost amenajat după 1933 şi va purta numele Parcul Naţional Carol al II-lea. Situat în partea opusă parcului Carol, în zona de nord a orașului, noul parc avea o suprafaţă de 60 de ha și un lac cu o suprafaţă de 80 de ha, cuprins între Calea Dorobanţilor, Arcul de Triumf și Vila dr. Minovici. După cel de-al doilea război mondial, parcul Carol al II lea va deveni Parcul de Cultură și Odihnă „I. V. Stalin”, până în 1963.

Reclama

Începând din anul 2018, Parcul Herăstrău a devenit Parcul Regele Mihai | al României, în urma Hotărârii Consiliului General al Muncipiului Bucureşti de la finele anului 2017.

Continua sa citesti

Bucuresti

Bucureștenii au cel mai înalt grad de educație. Cine e pe ultimul loc?

Publicat cu

pe

Conform statisticilor publicate de PeCifre, preluate de la rezultatele Recensământului Populației din 2021, București, Ilfov, Cluj, Timiș și Brașov sunt cele 5 județe/zone cu cel mai înalt grad de educație din România, în această ordine, potrivit Monitorul de Cluj. „Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Brașov.

Clasamentul județelor în funcție de procentajul absolvenților de studii universitare:

Bucureşti 35.14%
Ilfov 25.13%
Cluj 24.60%
Timiş 22.01%
Braşov 20.70%
Constanţa 18.23%
Sibiu 18.02%
Bihor 16.56%
Iaşi 16.12%
Argeş 15.99%
Dolj 15.99%
Hunedoara 15.75%
Arad 15.63%
Prahova 14.82%
Alba 14.43%
Gorj 14.24%
Vâlcea 13.50%
Mureş 13.04%
Maramureş 12.42%
Caraş-Severin 12.39%
Galaţi 12.24%
Sălaj 11.83%
Satu Mare 11.74%
Brăila 11.68%
Mehedinţi 11.26%
Dâmboviţa 11.14%
Harghita 10.86%
Bistriţa-Năsăud 10.81%
Covasna 10.52%
Buzău 10.38%
Neamţ 10.31%
Olt 10.27%
Bacău 10.04%
Suceava 9.96%
Tulcea 9.88%
Vrancea 9.49%
Ialomiţa 8.80%
Teleorman 8.66%
Giurgiu 8.54%
Botoşani 7.90%
Călăraşi 7.35%
Vaslui 7.20%

Continua sa citesti
Reclama
Bani10 ore in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 110 ore in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucuresti11 ore in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare