Intra in contact cu noi

Sectorul 1

Temeri mari: În plină vară Sectorul 1 riscă să rămână din nou cu gunoiul pe stradă!

Publicat cu

pe

Această situație prin care Sectorul din nordul Capitalei a mai trecut deja se repetă deoarece operatorul de salubritate, Compania Romprest, si-a diminuat de alaltaieri, 1 august, prestația. Astfel, operatorul de salubritate nu mai asigură  decât ridicarea gunoiului de la populație,  agenții economici și instituțiile care au contracte de salubritate.

Noua criză  a gunoiului de pe străzile  Sectorului 1 survine din cauză  că Romprest a solicitat,  încă  de la finele lunii martie, majorarea tarifelor. Ultima majorare avusese loc în primăvara  lui 2019.

La cererea operatorului delegat al serviciului public de salubritate – Compania Romprest, Primăria Sectorului 1 vrea să majoreze cu peste 30% tarifele de salubritate, inclusiv pe cele plătite  de către cetățeni pentru ridicarea deșeurilor voluminoase și din construcții.

Reclama

În cazul în care tarifele nu ar fi majorate, operatorul avea să  își  reducă  prestația,  de alaltăieri,  1 august, preciza adresa nr. 1196 trimisă  Primăriei Sectorului 1 pe data de 31.03. 2023.

„…începând cu data de 1 august 2023, ne vedem nevoiți  să  diminuăm prestația  activităților serviciului public, pentru a reduce nivelul cheltuielilor care nu se regăsesc  în tarifele în plată fundamentate la nivelul valorii elementelor de cost din luna mai 2019, astfel încât  începând din data de 1 august 2023 vom presta EXCLUSIV programele de colectare separată  și transport separat a deșeurilor municipale pentru o perioadă  nedeterminată, până  la  data la care autoritatea contractantă  se va achita de obligațiile legale și  va promova și  adopta prin Hotărâre de Consiliu Local  al Sectorului 1 cererea operatorului delegat de actualizare a tarifelor de prestații”, se spune în adresa Romprest din martie.

Edilul Clotilde Armand a promovat abia săptămâna trecută un proiect de hotărâre,  în acest sens, convocând – de joia trecută, mai multe ședințe  de îndată  ale Consiliului Local din Banu Manta.

Reclama

Inițiativa primarului Armand este neașteptată,  deoarece vine pe fondul războiului juridic inițiat de către edilul din Banu Manta împotriva Romprest. În cadrul acestuia, Consiliul Local din Banu Manta a mandatat-o chiar, în 2021, la inițiativa acesteia, pe Clotilde Armand să  ceară în instanță rezilierea contractului de gestiune a serviciului public de salubritate JO77/S/30.06.2008 cu Romprest.

„După  ce a creat un scandal de proporții pe tema serviciilor de salubrizare,  obligând  locuitorii Sectorului 1 să suporte o mizerie de nedescris și să coabiteze cu șobolanii, fără  nicio explicație  coerentă, Clotilde Armand a convocat mai multe ședințe  extraordinare de îndată pentru majorarea tarifelor Romprest cu 31,22%.

Dumneaei recunoaște că  a lucrat la acest proiect aproape șase  luni de zile,  însă  presează  Consiliul Local  să-l  aprobe într-o ședință  de îndată, pe repede înainte,  consilierii locali  neavând destul timp la dispoziție să  parcurgă  și  să  verifice toate anexele și  documentele atașate  la  proiect”, a explicat pentru București FM  Daniela  Popa,  președintele de ședință  al Consiliului Local din Banu Manta.

Reclama

Consilierii locali vor, însă,  mai multe informații  despre relația contractuală și  procesele cu Romprest – ce datorii are Primaria Sectorului 1 față de operatorul de salubritate, ce penalități genereaza aceste datorii si care este stadiul proceselor cu aceastăcompanie, inainte de a vota .

„În cadrul Comisiilor de specialitate (…ale Consiliului Local n.r.) am solicitat mai multe clarificări: transmiterea situației  la zi cu toate dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată în contradictoriu cu Compania Romprest.
Care este stadiul procesului intentat,  ca urmare a Hotărârii (…Consiliului Local al Sectorului 1) privind mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării  unei acțiuni în instanță,  având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii (…cu Romprest n.r.)?
Transmiterea situației  la zi privind cuantumul datoriilor și  penalităților din contractul de delegare a serviciilor de salubrizare.
Transmiterea situației la zi cu plățile  efectuate cu firmele sau casele de avocatură care instrumentează  procesele în  contradictoriu cu Compania Romprest.
Transmiterea tuturor adreselor și  comunicărilor oficiale,  a minutelor încheiate până  în prezent cu Compania de salubritate pentru întocmirea acestui proiect.
Și  transmiterea situației  privind intervențiile de salubritate pe străzile  din Sectorul 1, după  indexare. Adică,  comparativ cu necesarul agreat prin contractul de delegare”, a declarat Daniela Popa.

Consilierii nu au reușit să  afle, până  acum, decât că pe rolul instanțelor se află aproape 50 de litigii între Primăria Sectorului 1 și operatorul de salubritate,  majoritatea pierdute de catre autoritatea contractantă.

Reclama

Cât despre cuantumul datoriilor și al penalităților, această informație  ar fi irelevantă…

„Am primit răspuns  de la Direcția  Economică  și de la Direcția  Juridică (…ale Primăriei Sectorului 1 n.r.) că  sunt aproape 50 de litigii în instanță,  în contradictoriu  cu firma de salubritate,  dar aproape 90% din dosare sunt acțiuni (…ale Primăriei  Sectorului 1 n.r.) respinse și  pierdute.
Cu privire la solicitările de clarificări  privind cuantumul penalităților și datoriilor către firma de salubritate, doamna Armand a transmis, în scris, că  nu sunt informații  relevante.
Așadar,  noi, locuitorii Sectorului 1, am suportat trei ani de zile mizeria de pe străzi,  din cauza dumneaei,  vom plăti  penalități  usturătoare,  iar acum vine cu proiectul de majorare a tarifelor cu 31,22%.
Impactul economic bugetar, calculat de aparatul de specialitate (…al primarului Sectorului 1 n.r.), ar fi de 15 milioane de lei, până  la finalul anului. Dar, trebuie să  fim conștienți  de faptul că,  pe lângă  această  sumă,  se vor adăuga  și  toate penalitățile,  despre care noi, în acest moment, nu avem cunoștință,  ce valoare, ce sumă  este”, avertizează  președintele de ședință  al Consiliului Local din Banu Manta.

Concluzia, derutantă pentru orice cetățean  al Sectorului 1, este că,  de la „facturile umflate” reclamate în instanță și rezilierea contractului,  cerută de către primarul Sectorului 1, ajungem la o majorare cu peste 30% a acelorași  tarife, ale aceluiași  operator, pe motiv că  nu au mai fost actualizate din 2019. Ce să  mai înțelegi,  în afară  de faptul că  avem, din nou, prestația  diminuată  și gunoi pe străzi?

Reclama

„Eu mă  bazez, în 2021, pe un venit de 1 miliard. Aici, vorbim despre o treime care s-ar duce spre Romprest. E enorm o treime din buget. Taxele și  impozitele locale din anul 2020, la fel. Toate taxele noastre și toate impozitele noastre locale , tot bugetul nostru propriu ar merge spre Compania de salubrizare,  dacă menținem  facturile la cotele actuale. Toate impozitele locale s-ar duce spre Romprest, dacă  menținem facturile la cotele actuale”, susținea, în 2021 edilul Clotilde Armand.

Anul trecut, edilul susținea că  tarifele Romprest ar fi fost de cinci – șase  ori mai mari decât în alte sectoare sau în alte orașe.

„Vom face această  analiză,  pentru a identifica elementele de cost și de ce ajungem la un cost, de ce ajungem la niște tarife de cinci ori – șase ori mai mari decât  în  alte  sectoare sau în alte orașe”, declara primarul Armand.

Reclama

Sectorul 1

A început construcția grădiniței și școlii publice din Greenfield

Publicat cu

pe

Primăria Sectorului 1 anunță că au început lucrările la Complexul Educațional Greenfield. Acolo se vor construi o școală și o grădiniță.

Constructorul a început turnarea fundației. Grădinița va avea un singur etaj și o suprafață construită desfășurată de 2548,47 mp, din care o suprafață utilă totală de 2297,24 mp. Aceasta va avea o capacitate de 150 preșcolari, împărțiți în 15 grupe.

Școala Gimnazială va avea o capacitate de 390 elevi, distribuiți în 13 săli de clasă. Aceasta va fi structurată în două corpuri: primul va cuprinde săli de clasă, laboratoare și spații administrative, pe când cel de-al doilea va integra o sală de sport, o bibliotecă și ateliere de arte/muzică.

Reclama

Contractul a fost semnat pe data de 5 aprilie si se va construi în partea de nord a Bucureștiului între Pădurea Băneasa, Pădurea Tunari și Aleea Teișani pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București.

Inițial, licitația a fost lansată la începutul anului 2022, însă a fost anulată, din lipsă de oferte. Investiția costa 53,5 milioane de lei fără TVA.

https://www.facebook.com/watch/?v=466106549428068
Reclama
Continua sa citesti

Sectorul 1

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Publicat cu

pe

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai multe sufragii, urmată de candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, surpiza consituind-o avocatul Andrei Florin-Mircea de la Partidul Alternativa Dreaptă care s-ar clasa pe locul 3.

Cum era de așteptat, fiind abia început de campanie, iar cetățenii locuitori ai Sectorului 1 nefiind încă familiarizați cu cei care se luptă pentru fotoliul de primar, Clotilde Armand se află pe primul loc în preferințe cu un scor de 28%.

Clotilde Armand, actual primar al Sectorului 1 este susținută de Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei.

Reclama

Pe locul doi, potrivit sondajului Sociopol, s-ar clasa candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, cu 23%. Deși nu este încă cunoscut pentru oamenii din Sectorului 1, Tuță, care nu are prea multă experiență politică, se apropie destul de mult de Clotilde Armande care are notorietate prin pisma actualului mandat de primar. Mircea Andrei, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă, și ocupantul locului trei în sondaj este un new entry în competiția electorală din acest sector, dar are în spate experiență politică, spre deosebire de Tuță. Mircea Andrei este avocat si fost senator PDL și locuiește de mulți ani în Sectorul 1, unde a fost implicat activ în viața socială. Competiție stânsă în treiEste de monitorizat în perioada următoare evoluția acestui candidat, care transformă campania electorală într-o competiție în trei, la scor strîns, între Clotilde Armand, George Tuță și Mircea Andrei. Pe locul cinci, cu 10%, un alt vechi politician care încearcă revenirea: Liviu Negoiță de la PUSL. Negoiță care pe vremuri conducea în mod detașat competiția electorală în Sectorul 3, înainte să vină celălalt Negoiță – Robert – să-i tragă sectorul de sub picioare.

Continua sa citesti

Sectorul 1

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Publicat cu

pe

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp patru ani atat de primarul in functie Clotilde Armand cat si de partidele politice din Consiliul Local Sector 1 l-au determinat pe avocatul Andrei Florin-Mircea sa candideze la functia de primar pe listele partidului Alternativa Drepta (AD).

Sambata, 17 februarie, Partidul Alternativa Dreapta isi lanseaza candidatii pentru alegerile din 2024, iar pentru Primaria sectorului 1 este anuntat avocatul Andrei Florin-Mircea.

„Este de neinteles pentru orice om cu bun simt de ce partidele de la putere au predat Sectorul 1 in mainile celui mai incompetent primar, conform ultimelor cercetari sociologice. Cel mai important sector al Capitalei, sursa principala de venit pentru bugetul Capitalei, locul unde se regasesc cele mai importante institutii, obiective turistice si companii a fost abandonat din cauza calculelor meschine de partid si a intereselor personale.

Reclama

Sectorul 1 are de acum o alternativa reala, pentru ca astazi, Sectorul 1 nu are primar, ci un functionar platit din bani publici, alaturi de cohorta de consilieri pe care nu-i stie nimeni, care a ingropat sectorul in gunoi, l-a umplut de sobolani, i-a blocat dezvoltarea si l-a transformat, din Perla Capitalei, in groapa de gunoi a Capitalei”, a declarat fostul senator Andrei Florin-Mircea.

Cariera profesionala a candidatului AD a fost in principal in zona magistraturii activand in cadrul Tribunalului Bucuresti si absolvent al Inaltei Scoli de Magistratura, specializat in Drept International si Relatii Economice Internationale; cadru didactic Universitar; arbitru si Presedinte al Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Ilfov; Senator (2008-2012) si Secretar al Comisiei Juridice a Senatului. Avocat titular al Casei de Avocatura „Mircea Andrei si Asociatii”.

Reclama
Continua sa citesti

La mare cautare

Copyright © 2012 Bucurestiul.ro