Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase ”Matei Bals”, anuntat joi in cadrul unei sedinte cu primarii PSD din Capitala, prezidata de Gabriela Firea, ca peste 10.000 de bucuresteni vor fi supusi unor „teste rapide” de depistare a coronavirusului. In urma cu o saptamana, Cercel afirma insa ca „testele rapide sunt fake”.

<

„Nu trebuie sa lasam oamenii sa se imbolnaveasca. Nu trebuie sa ne pregatim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa nu se imbolnaveasca. Iar ca sa nu se imbolnaveasca, noi trebuie sa stim pe unde circula acest virus in momentul de fata si pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem aceasta evaluare stiintifica”, a aratat Streinu-Cercel , in fata Gabrielei Firea.

Recoltarea se va face in strada, in afara locuintei, iar rezultatele vor fi obtinute in 15-30 de minute si vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmeaza sa fie testati vor fi anuntati de catre presedintele asociatiei de locatari sau de catre politistul de proximitate.

Streinu-Cercel a mentionat ca Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” a primit deja 13 masini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste.

Sedinta a fost transmisa in direct de aproape toate televiziunile de stiri, care au preluat live-ul facut de Gabriela Firea pe Facebook.

In urma cu doar o saptamana insa, acelasi Streinu-Cercel sustinea ca „testele rapide sunt fake”.

„Aceste teste rapide sunt fake. Daca e pozitiv e pozitiv, dar daca e in perioada de incubare si rezultatul e fals, el poate fi un pozitiv fals si atunci poti sa fii contaminat si sa te plimbi linistit pe strada”, a declarat Streinu-Cercel, referindu-se la testele rapide realizate de mai multe clinici private.

Transparenta face diferenta