Suntem în mijlocul campaniei electorale, dar pe unii politicieni pare să nu-i mai miște nici măcar asta. La capitolul populism și promisiuni pe hârtie toți candidații aleși sau în curs de a fi aleși stau bine, doar că realitatea se petrece în teren, nu în birourile ferecate. De la vorbe la fapte drumul se dovedește interminabil pentru unele localități din România și plin de evenimente desprinse ca din filmele de groază, anunta bugetul.ro.b1„Mi-era frica să nu mă împuște și pe mine”, povestea terifiată Gina Dimeci, văcarul satelor Burduca și Cuparu, din comuna Dragodana, județul Dâmbovița, situată la aproximativ 80 de km de București, sâmbătă după-amiaza. În spatele ei, pășteau liniștite, de data aceasta, câteva zeci de vaci răspândite pe tot câmpul. Spre deosebire de alte zone, unde țăranii au renunțat cu totul la a crește animale și a-și cultiva pământurile, aici oamenii muncesc din greu.

„I-au ucis pe toți… unul era aici lângă pompă (Lorduța), unul în zona asta (Urechilă), unul aici mai la drum (Blue)…unul mai încolo (Moshu) și… și unul s-a târât sub pod sărăcuțul (Fox)”, arată femeia cu ochii triști. Câinii o însoțeau adesea… erau cinci ai câmpului și alții ai sătenilor, veniți în plimbare.

Se întâmplă în România, nu în vreo țară din lumea a șaptea

În urmă cu două săptămâni, câmpul aflat la 200-300 de metri de sat, era împânzit de vânători care căutau iepuri, fazani, mistreți… căutau ceva ce nu exista pe acel islaz, care aparține sătenilor și unde sunt și câteva culturi private. Spuneau că au primit autorizație să vâneze acolo. De la cine oare? De la secretarul Primăriei Dragodana, Adrian Bucșă, care este și el vânător sau de la vărul acestuia Nicolae Bucșă, consilier al primarului, un alt vânător pasionat. Se poartă „familiile” chiar și la acest nivel. Se pare că ei au avut un rol important în acordarea unor autorizații ce ridică multe semne de întrebare. Până acum nimeni nu a văzut vânători cu jeep-uri alergând pe tot câmpul cu puștile la braț. Dar s-a schimbat administrația.
b2Au un nou primar, reprezentant al PSD de la care se aștepta multe și încă se așteaptă. El a fost garantat și de președintele Consiliului Județean, social-democratul Adrian Țuțuianu care a promis oamenilor un dispensar modern, despre care povestea cu entuziasm un localnic, Popa Ion, imediat după alegeri. Deocamdată se construiește o sală de sport în minuscula curte a școlii, la care mai învață doar câțiva copii. În sat trăiesc mai mult bătrâni, care probabil nu vor merge la sală. Dispensarul… dispensarul este o improvizație într-un fost C.A.P. Mai poate să aștepte… până la următoarele alegeri, când probabil va fi iarăși o promisiune electorală.
b3Sătenii par să-l aprecieze pe domnul Țuțuianu. Poate în campania asta trece pe acolo și îi roagă măcar pe cei de la județ să strângă gunoaiele focar de infecție din câmp și din râul care-l traversează și unde teoretic se pescuiește… în prezent gunoaie, cândva pește. Dacă domnii vânători de la Primărie tot nu au fost deranjați de mizerie.
Revenind la  Primărie… se pare că cei doi veri din aparatul administrativ au venit să vâneze împreună cu alții. Nu au găsit animale și n-au vânat nici mormanele de gunoaie, care zac și astăzi pe câmp în ciuda apelurilor și articolelor bugetul.ro.
În schimb au vânat câinii domesticiți ai văcarilor, ai satului, câinii care aveau nume și cărora copiii le dădeau cornul și laptele când se întorceau de la școală. I-au vânat pe întuneric, între orele 18.00-19.00, după ce i-au alergat cu jeepurile pe tot câmpul și i-au împușcat în farurile mașinii. Apoi i-au lăsat să zacă împrăștiați pe câmp. Sadism și cruzime. Oamenii aceștia au dreptul să poarte arme. Ei nu aveau voie deloc să tragă cu pușca la acea oră. Niciun fel de autorizație. De altfel, chiar și Gina Dimeci spunea că era speriată să n-o atingă vreo alică în haosul pe care aceștia îl creau împreună cu cânii de vânătoare care îi însoțeau.

<

Ce au făcut autoritățile

b4Domnul Stan, directorul de la Asociația Vânătorilor Dâmbovița îmi explica cu mai multe detalii decât i-am cerut că iepurii și fazanii probabil au fost vânați de câini, de aceea ei nu existau. Câini cum este cazul acestui bichon fioros, de vreo 3 kg, pierdut sau abandonat în câmp și care a scăpat cu viață de glonțul vânătorilor sadici, dar care a rămas paralizat în schimb. Merge în două picioare și este speriat de moarte, dar e bine. Este îngrijit acum.
Același domn Stan îmi flutura în față niște legi pe care le interpreta după bunul plac. Când am ieșit din biroul dumnealui, telefonul său s-a apelat ca prin minune la mine, evident din greșeală și pe fundal am putut să aud cum îi explica interlocutorului că m-a „aburit”. Pe mine cu siguranță nu m-a aburit și nu-mi rămâne decât să aștept ca instituțiile abilitate ale statului să ancheteze modul în care s-au acordat autorizații de vânătoate la câteva sute de metri de sat și cum oameni cu pușca defilau printre vaci și alți trecători. Trecem peste faptul că după o partidă de vânătoare, islazul se umplea de sticle goale de alcool.
Poliția locală Dragodana și-a făcut din plin datoria încercând să afle cum au stat lucrurile pe acel islaz situat chiar lângă sat. Alin Bogdan, șeful poliției locale și polițistul Liviu Zăpucioiu au înțeles că astfel de abuzuri trebuie sancționate și oprite pentru ca mai târziu să nu se întâmple adevărate tragedii. Totuși acești domni cu stare au puști, se alcoolizează și apoi le folosesc… azi pe câini, mâine nu se știe. A acoperi astfel de ilegalități înseamnă favorizarea unor întâmplări gen Colectiv. Întotdeaună de la lucruri aparent minore s-a ajuns la adevărate drame.
Citeste mai multe pe bugetul.ro

Transparenta face diferenta