Acasă Sectorul 6 Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, propune transformarea Caii Victoriei în pietonală, pe...

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, propune transformarea Caii Victoriei în pietonală, pe model La Rambla din Barcelona

27

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din București, propune transformare Căii Victoriei din București în zonă exclusiv pietonală, pentru a atrage investitori pe termen lung care să restaureze clădirile istorice.

El arată că succesul proiectului străzilor deschise, care funcționează de primăvară până în toamna doar în week-enduri, demonstrează că Primăria Bucureștiului, condusă de Nicușor Dan, trebuie să interzică traficul rutier.

”În primul rând trebuie sa atragă investitori care sa isi dorească afaceri pe termen lung aici. Doar astfel de investitori își vor asuma costisitoare proiecte de restaurare. Acum, impresia mea este că asistăm la un fenomen similar celui de pe litoral, afacerile sunt perene și vizează câștiguri mari cu eforturi mici. Ceea ce e legitim, nicio problemă, dar Calea Victoriei nu va avea de câștigat nimic. Ca să atragi astfel de investitori ai nevoie de predictibilitate: deci, Calea Victoriei trebuie închisă permanent și reconvertită economic. Calea Victoriei va fi salvată doar prin viață economică susținută. Se poate „salva singură „, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

”Apoi poți gândi un program de facilități pentru investitorii care vin aici și care își asumă proiectele de consolidare/ restaurare. Mie îmi e clar, Calea Victoriei este singurul bulevard care poate urma modelul Oxford Street sau La Rambla, evident, păstrând proporțiile”, a mai scris Ciucu.

Reamintim că fostul primar general Sorin Oprescu a lansat în premieră ideea transformării Căii Victoriei în pietonală, urmând ca traficul rutier să fie preluat de Bulevardul Uranus și Bulevardul Magheru. Ulterior, primarul general Gabriela Firea a transformat calea Victoriei în stradă pietonală în week-end-uri, iar Nicușor Dan a continuat proiectul.

În fiecare week-end în care Calea Victoriei e exclusiv pietonală, mii de bucureșteni se plimbă pe artera din centrul Capitalei, iar afacerile din horeca și comerț din zonă au încasări semnificative. De asemenea, instituțiile culturale de pe Calea Victoriei înregistrează afluențe majore.

Pe de altă parte, în timpul săptămânii Calea Victoriei este o arteră rutieră extrem de aglomerată.

<