Gabriela Firea a promovat, recent, o proiect de hotarare prin care jurnalistii beneficiaza de gratuitati privind parcarea masinii in Bucuresti si accesul la teatru si circ. Acuzata ca ofera „pomeni” presei in perspectiva campaniei electorale, Firea a declarat ca aceste lucruri se intampla peste tot in Europa. Realitatea este cu totul alta.
Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei a aprobat, la sfarsitul lunii octombrie, la propunerea Gabrielei Firea, un proiect de hotarare prin care jurnalistii vor avea acces gratuit la spectacolele institutiilor de cultura aflate in subordinea municipalitati (teatre, circ etc). De asemenea, ei vor putea utiliza gratuit si parcarile publice.
Firea si-a argumentat pomenile sustinand ca „aceste lucrurile se intampla peste tot in Europa, orase precum Paris, Viena chiar si Budapesta au astfel de facilitati”. Insa cei de la site-ul dinprimarie.ro au verificat spusele primarului si au descoperit ca a mintit. In niciuna din capitalele enumerate nu se acorda astfel de gratuitati.

<

„Pentru ca au existat ceva voci din sala (consilieri generali) care au rugat Primarul general sa explice cum se vor intampla lucrurile efectiv – cum faci daca la Rodica Popescu Bitanescu Fest, de exemplu, se ingramadesc cu 12 jurnalisti mai multi decat capacitatea salii, doamna Primar a spus – aceste lucrurile se intampla peste tot in Europa, orase precum Paris, Viena chiar si Budapesta au astfel de facilitati. 

Cand doamna Primar spune chestii, in mod instinctiv imi vine sa verific cele pe care le zice. Deci am scris la acele primarii de peste tot in Europa. Concluzii – niciuna dintre primariile europene mentionate de doamna  nu are facilitati la parcare pentru jurnalisti. Toate primariile au niste (nu toate) spectacole gratuite pentru toti cetatenii, acolo unde e rost de gratuitate (nici una dintre primariile respondente nu are un sistem prin care jurnalistii pot merge la piese de teatru, deci care asuma locuri in sala. E vorba despre expozitii ori targuri).
Mai jos, raspunsurile primariilor (care, apropos, mi-au raspuns pe mail foarte rapid, mult sub cele 30 de zile ale noastre si fara sa ma cheme la sediu pentru a plati contravaloarea xeroxului).
Deci, o data in plus, doamna Primar spune de la microfonul institutiei lucruri care nu sunt conforme cu realitatea. Ceea ce imi intareste convingerea ca trebuie verificat tot ce spune doamna – ma gandesc la o metodologie de verificare si pentru acel ‘cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa…’. Ma gandesc inca cum sa fac”, scrie dinprimarie.ro.
1. Londra – fara locuri de parcare gratis + daca intrati pe link, veti vedea ca aceste gratuitati la spectacole fac referire la toti cetatenii: 

image

 2. Viena – fara locuri de parcare gratis + primaria are o serie de galerii unde are gratuitati pentru toti cetatenii; cat despre teatre – acestea nu sunt in administrarea Primariei.

image
image

3. Budapesta – nu exista locuri de parcare gratis pentru jurnalisti.

image

4. Paris – nu exista locuri de parcare gratis pentru jurnalisti + exista o serie de manifestari artistice gratis, insa doar la spectacole/ expozitii unde nu sunt emise bilete cu locuri si sunt gratis pentru publicul larg.

image
image
Transparenta face diferenta