Intra in contact cu noi

Bani

Primariile de sectoare din Bucuresti stau pe MINE DE AUR! Vezi ADEVARATA miza a alegerilor locale!

Publicat cu

pe

Din impozite pe proprietate intra anual in conturile primariilor de sectoare din Bucuresti în jur de 41 mil. euro numai de pe urma clădirilor de birouri şi a spaţiilor comerciale moderne dezvoltate de investitorii imobiliari. Veniturile s-ar putea dubla dacă se va impozita valoarea de piaţă a acestora.
Proprietarii celor 2,28 de milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri, funcţionale la nivel de Bucureşti, varsă anual în vistieria primăriilor de sector circa 27,3 mil. euro, în timp ce mallurile şi parcurile de retail, care totalizează o suprafaţă de 965.000 metri pătraţi, sunt impozitate anual cu 13,9 mil. euro, potrivit calculelor Capital realizate pe baza datelor furnizate de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Ioannis Papalekas (prin compania Globalworth), Immofinanz, Liviu Tudor (prin Genesis Development), nemţii de la GLL şi AFI Europe, adică cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din Bucureşti, plătesc în fiecare an pentru imobilele pe care le au în proprietate circa 9 mil. euro, ceea ce înseamnă 33% din valoarea impozitelor pe proprietate colectate de primării de pe urma birourilor moderne din oraş. Din clasamentul marilor proprietari a fost exclusă compania CA Immo, care deţine o suprafaţă de birouri de circa 106.000 mp, deoarece complexul Riverplace, de 47.600 mp, este scutit de impozitul pe proprietate fiind construit pe platforma Semănătoarea, care beneficiază de statutul de parc industrial, scrie capital.ro.
De cealaltă parte, proprietarii celor mai mari zece malluri din Bucureşti, printre care se numără Gabriel Popoviciu, sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) şi AFI Europe, achită anual circa 9,34 mil. euro sub formă de impozite pe clădirile pe care le deţin în portofoliu, ceea ce reprezintă o pondere de circa 67% din valoarea totală a impozitelor pe malluri şi parcuri de retail din Capitală. La acest capitol, cea mai mare contribuţie la bugetul local o are Zona Comercială Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City, Brico Depot, Metro şi Mobexpert. Gabriel Popoviciu trebuie să plătescă în fiecare an numai pentru aceste clădiri în jur de 1,98 mil. euro, cu 67% mai mult decât obligaţiile proprietarilor AFI Palace Cotroceni. Totuşi, anul trecut, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au trimis în judecată firma prin care funcţionează mallul din Cotroceni pentru evaziune fiscală. Anchetatorii susţin că proprietarii au diminuat în acte valoarea impozabilă a centrului comercial. În urma acestui eveniment, reprezentanţii companiei vizate au precizat că în cei şase ani de funcţionare au contribuit la bugetele locale cu peste 56,2 mil. lei, echivalentul a circa 13 mil. euro sau aproximativ 2 mil. euro pe an.
Proprietarii acestor spaţii îşi acoperă obligaţiile fiscale din banii încasaţi din chirii, sume care acoperă şi contribuţiile datorate pe suprafeţele neînchiriate, deloc de neglijat. În cazul clădirilor de birouri rata de neocupare la nivel de Bucureşti este de 12%, iar pentru centrele comerciale indicatorul variază între 2% şi 4%, potrivit DTZ Echinox.

În spatele chiriaşilor
Deoarece primăriile nu pot publica sumele plătite de fiecare proprietar în parte, deoarece aceste informaţii sunt protejate de secretul fiscal, Capital a estimat nivelul impozitelor pe baza taxei de administrate plătită lunar de chiriaşii acestor imobile. Această taxă include costurile de întreţinere, securitatea, curăţenia (plus dezinsecţie, deszăpezire, faţade), securitatea la incendiu, utilităţile pentru spaţiile comune, asigurarea proprietăţii, impozitul pe clădire şi administrarea imobilului. Impozitul pe clădirile cu destinaţie de birouri are o pondere de circa 25% în taxa de administrare, potrivit consultanţilor DTZ Echinox. La nivelul Bucureştiului, valoarea medie lunară a taxei de administrare specifice clădirilor de birouri este de 3,8 euro/mp, astfel că impozitul lunar datorat poate fi estimat la circa 1 euro/mp. În cazul centrelor comerciale şi al parcurilor de retail din Bucureşti, taxa de administrare plătită lunar de chiriaşi variază între 6 şi 11 euro/mp, ponderea impozitului pe clădire în această valoare fiind de circa 15%. De aici rezultă un cost mediu cu impozitarea spaţiilor de retail de 1,2 euro/mp.
În practică, impozitul pe clădirile din Bucureşti deţinute de persoane juridice este de 1,5% din valoarea impozabilă a imobilului, la care se adaugă impozitul pe terenul aferent proprietăţii, o sumă de ordinul miilor de euro în cazul portofoliilor extinse precum cele prezentate de Capital. Până anul trecut, separarea valorii impozabile între clădire şi teren lăsa evaluatorului o marjă de interpretare, situaţie reglată, însă, anul trecut prin elaborarea unui ghid metodologic de evaluare (GEV 500). „GEV 500 introduce noţiunea de valoarea impozabilă a clădirii ce urmează a fi determinată de un evaluator autorizat. Aceasta, în cele mai multe cazuri, este costul de înlocuire al clădirii determinat pe baza unor surse publice de costuri, dintre care cea mai uzitată sursă este catalogul de costuri editat de Institutul Român de Cercetari în Evaluare“, explică Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluare al DTZ Echinox.

Citeste continuarea pe capital.ro.

Bani

Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Publicat cu

pe

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.

Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.

Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.

Reclama

La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.

Continua sa citesti

Bani

Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Publicat cu

pe

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.

Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.

Reclama

Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Continua sa citesti

Bani

Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Publicat cu

pe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Reclama

Informația pe scurt

Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație  în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de  milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.

Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută  de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.

Reclama

Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu.  În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.

Ancheta pe larg în g4media.ro.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Stiri Bucuresti actualitate15 ore in urma

Spaga de 9.000 de euro in Politia Capitalei pentru cateva favoruri

Un polițist de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv București a fost reținut de procurori, fiind acuzat că ar...

Politica17 ore in urma

Contract de 27 de milioane de euro aproape să fie atribuit de Primăria Sectorului 3 unei firme apropiată de Ciolacu 

Firma Gab Pavolux SRL, prin intermediul căreia un fotomodel din Dubai, patron în acte, este pe cale să câștige un...

Sectorul 322 de ore in urma

10.000 de lei de căciulă – Negoiță a premiat olimpicii din Sectorul 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a premiat joi, 6 decembrie, 18 elevi pentru rezultate deosebite obținute la olimpiade și concursuri...

Politica22 de ore in urma

Mesajul lui Nicușor Dan către bucureștenii care stau iarna fără apă caldă și căldură: ”O să fie bine, dacă nu se întâmplă vreo altă avarie”

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că avariile în urma cărora aproximativ 10% dintre blocurile din Capitală nu au agent termic...

Transport22 de ore in urma

STB a introdus primele autobuze electrice pe traseele din Bucuresti

STB SA a introdus de joi primele două din cele 100 de autobuze electrice, achiziționate de Primăria Capitalei pe linia 330, ce...

Bucuresti2 zile in urma

”Eu am omorat-o!” – Un bătrân a intrat într-o secție de Poliție din București și a lăsat pe toată lumea mască

Crimă înfiorătoare în București, unde un bărbat de 72 de ani s-a prezentat la poliție și a mărturisit totul. Bărbatul...

Reclama

La mare cautare

%d