Primaria sectorului 1 va aloca in continuare bani de la bugetul local pentru restaurarea si conservarea bisericilor, dar si pentru construirea de noi lacase de cult in zonele unde este nevoie, a anuntat administratia locala intr-un comunicat de presa.
In plus, Primaria sectorului 1 ar putea construi centre after school in curtea unor parohii, in parteneriat cu acestea,  pentru a veni in sprijinul parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii in timpul saptamanii, dar si cantine sociale, gradinite si centre sociale pentru batranii si copiii proveniti din familii cu venituri reduse.

<

„Lacasele de cult ocupa un loc esential in patrimoniul cultural al Sectorului 1. Acestea nu reprezinta doar locuri de reculegere, ci si importante monumente istorice si de arta. Majoritatea bisericilor din Sectorul 1 sunt cladiri-monument istoric, foarte vechi, care necesita lucrari urgente de consolidare si restaurare atat pentru siguranta credinciosilor, cat si pentru conservarea valorilor arhitecturale ale patrimoniului. De aceea, administratia locala va colabora si pe viitor cu conducatorii parohiilor din Sectorul 1 in derularea unui amplu program de investitii atat pentru conservarea patrimoniului religios, dar si pentru construirea de noi lacase de cult in zonele lipsite de biserici”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, in urma unei intalniri ce a avut loc luni cu preotii bisericilor ortodoxe de pe raza Sectorului 1.

Conducatorii lacasurilor de cult au fost insotiti de Protopopul Sectorului 1, Dan Toader, care a accentuat, la randul sau, necesitatea continuarii parteneriatului intre administratie si biserica in interesul comunitatii locale.

„Era nevoie de aceasta intalnire pentru ca noua administratie sa se familiarizeze cu problemele credinciosilor care fac parte din parohiile de pe raza sectorului 1. Preotii, pe langa slujirea de la altar, cunosc cel mai bine problemele credinciosilor in plan social si uman. Se doreste ca, in perioada urmatoare, sa se puna bazele unei colaborari cu Primaria Sectorului 1  pentru dezvoltarea de cantine sociale, gradinite, centre sociale pentru batranii si copiii proveniti din familii cu venituri reduse”, a declarat Dan Toader, Protopopul Sectorului 1.

Astfel de intalniri, intre reprezentantii lacaselor de cult din Sectorul 1 si conducerea primariei  vor avea loc lunar, se arata in comunicatul institutiei.
Primaria Sectorului 1 a demarat, inca din anul 2006, in baza unui protocol incheiat cu Patriarhia Romana, un amplu program de restaurare si punere in siguranta a bisericilor din aceasta zona administrativa. Sumele de bani de la bugetul local au fost directionate cu precadere catre lucrari de consolidare, refacere fundatii, reparatii capitale, refacere arhitecturala interioara si exterioara.
In acest program au fost incluse majoritatea lacaselor de cult din Sectorul 1 care necesitau astfel de investitii: Biserica „Izvorul Tamaduirii” de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, „Sf. Andrei” din Chitila, „Parhon” de pe Sos. Kiseleff, „Sfanta Vineri” Pajura, Biserica Mavrogheni-monument istoric, Biserica Damaroaia, Biserica „Cuibul cu Barza”, Biserica Costeasca, Biserica „Boteanu Ienii” si Biserica Alba din Calea Victoriei, care este si monument istoric.