Acasă Bucuresti Cel mai vechi monument feudal al Bucurestiului e ascuns IN VAZUL TUTUROR!

Cel mai vechi monument feudal al Bucurestiului e ascuns IN VAZUL TUTUROR!

726
Exact in inima capitalei, in zona Lipscani mai precis, se afla unul dintre cele mai interesante monumente ale Bucurestiului. Foarte multa lume trece zilnic pe langa acest obiectiv turistic si sunt prea putine persoane care il viziteaza.
Este vorba despre Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal. Poate fi vizitat dupa ce se coboara cativa metri in adanc, practic pe sub cladirile superbe de afara.

“Palatul Voievodal sau Curtea Domneasca este cel mai vechi monument feudal din Bucuresti, care timp de peste doua secole a fost resedinta a domnitorilor munteni, paralel, pana la 1660 cu vechea capitala Targoviste, an dupa care ramane capitala unica a Tarii Romanesti, iar dupa 1862 a Principatelor Unite Romane, respectiv a Romaniei.

Cetatea va constitui, pe langa rolul politic si centrul vietii economice a Bucurestilor, centru in jurul caruia s-au strans negustori si mestesugari care, dupa ocupatiile lor s-au dupa orasele de unde se aduceau marfurile (Lipsca/Leipzig – Germania, Gabrovo-Bulgaria, Brasov), vor da numele ulitelor din aceasta zona centrala.”
Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea. Dar cel mai important lucru îl reprezintă continuitatea locurii acestui spatiu timp de peste 500 de ani. Foarte puţine locuri din Bucureşti au această valoare istorică. Muzeul este organizat in incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei iar după anul 1660 a rămas capitală unică.

Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Bracoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului si a grădinilor însumau 25 ooo mp., într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798 acest perimetru este licitat iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.
<