Intra in contact cu noi

Bucuresti

Poluarea in Bucuresti atinge noi cote grave! Ministrul Mediului anunta amenda de 1,7 mil euro!

Publicat cu

pe

Bucureștiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare și responsabilitatea să o facă, dar doamna primar general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului din considerente pe care nu le înțeleg, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. Una din cele mai grave probleme este cea a poluării Capitalei, din cauza căreia România este într-o situaţie de pre-infringement cu Comisia Europeană şi riscă să fie amendată cu 1,7 milioane euro. 

‘Aveam o întâlnire stabilită în această dimineață cu doamna primar general, iar dânsa nu a venit. În afară de lipsa de politețe elementară de a anunța că nu mai poate veni, nu înțeleg de ce a evitat această întâlnire. Am programat întâlnirea de acum câteva săptămâni pentru astăzi tocmai pentru că am încercat să acomodez agenda dânsei. Eu o invitasem la o discuție strict tehnică, strict instituțională, pe problemele foarte grave cu care se confruntă Capitala în ceea ce privește calitatea mediului și poluarea, și pe care dânsa, ca primar general, are responsabilitatea să le rezolve. Nu știu ce s-a întâmplat, se pare ca doamna Firea s-a pierdut cu firea…’, a afirmat Pașca Palmer.

Potrivit ministrului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) așteaptă un răspuns din partea autorităților.
‘O să vă enumăr pe scurt aceste probleme. Cea mai gravă problemă în clipa de față este problema calității aerului și a faptului că suntem într-o situație de pre-infringement cu Comisia Europeană. Normele de poluare a aerului, în special pentru pulberi în suspensie, PM10, sunt depășite.Comisia Europeană ne-a trimis scrisoarea care ne pune într-o situație precontencioasă și Primăria avea obligația de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situația de infringement. Ori, eu înțeleg că toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este încă făcut. A intra într-o situație de infringement costă România și practic toți cetățenii, în prima fază aproape 1,7 milioane de euro, ca amendă, iar ulterior până la 120.000 de euro pe zi, până se rezolvă situația. Nu cred că este fair-play ca toți cetățenii României să aibă de suportat această consecință pentru faptul că Bucureștiul nu și-a făcut treaba’, a explicat ministrul Mediului.
Pașca Palmer a amintit faptul că, în urmă cu ceva timp, a avut o întâlnire cu primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, pe care l-a atenționat în legătură cu acest subiect.
‘Am primit atunci toate asigurările că se fac pași înainte și înțeleg că a existat o scrisoare din partea Primăriei pentru Comisia Europeană în care s-a înaintat un termen de rezolvare a problemei iulie 2016. Suntem în septembrie și tocmai din acest motiv am insistat să am această întâlnire cu doamna primar general Gabriela Firea. Am considerat că este bine ca dânsa să știe că acestea sunt niște priorități’, a spus ministrul Mediului.
Pe de altă parte, oficialul a adus în discuție problema lipsei rețelei de biciclete din București, pentru care Ministerului Mediului a alocat, încă din anul 2014, suma de 10 milioane de euro și din care Primăria Generală nu a cheltuit niciun ban.
‘Ministerul Mediului a alocat, încă din 2014, 10 milioane de euro Primăriei Generale pentru a face piste de biciclete. Din acești bani se puteau face 100 de kilometri de piste pentru biciclete în București. Asta înseamnă jumătate din necesarul care a fost identificat prin planul de mobilitate urbană. În acest sens, eu vreau să știu foarte clar de la doamna primar dacă are de gând să cheltuie acești bani, pentru că altfel sunt bani pe care noi îi putem aloca pentru alte proiecte de mediu. Banii sunt în contul ministerului și alocați special pentru acest subiect, iar Primăria trebuie pur și simplu să înceapă să execute aceste lucrări. Și eu vreau ca execuția bugetară a ministerului să fie foarte bună, ori dacă banii aceștia stau aici alocați de doi ani și nu sunt cheltuiți, măcar Primăria să ne spună ca nu mai are de gând să-i folosească, îi realocăm pentru altcineva, entru alte primării din țară mult mai interesate de modernizarea orașelor și confortul cetățenilor’, a precizat Cristiana Pașca Palmer.
Totodată, ministrul Mediului a menționat că o altă problemă ce trebuie rezolvată la nivelul Bucureștiului se referă la situația managementului deșeurilor.

‘Autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a crea infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor. România este într-o situație foarte proastă față de alte state europene, în ceea ce privește managementului deșeurilor. Avem niște ținte de țară și suntem departe de le îndeplini. Aici este nevoie de un efort accelerat din partea autorităților locale. La nivelul Bucureștiului, din păcate, lucrurile stau foarte prost. 99% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi. Comisia Europeană a adoptat deja pachetul de economie circulară și astfel Uniunea Europeană se îndreaptă către o direcție în care deșeul este folosit ca resursă, ca materie primă secundară. Acesta trebuie colectat separat pentru a putea fi valorificat. Toate acestea țin de niște lucruri simple pe care le poate face Primăria și de aceea voiam să vorbesc cu doamna primar cum vede dânsa lucrurile astea și ce idei am putea să le sugerăm’, a subliniat ministrul Mediului.

Pașca Palmer a susținut că Primăria Generală a Capitalei ar avea în plan construirea unui incinerator lângă București, dar inițiativa nu reprezintă ‘o soluție principală de rezolvare a problemei deșeurilor, dimpotrivă’.
În viziunea ministrului Mediului, România trebuie să se îndrepte spre măsuri care să crească gradul de colectare selectivă, să încurajeze reciclarea, eco-designul și ‘nu să stăm liniștiți că dacă avem deșeuri le băgăm într-un incinerator’.

Reclama

‘Construind un incinerator de o capacitate foarte mare, ca să justifici o astfel de investiție, trebuie să-l alimentezi tot timpul cu deșeuri. Dacă nu ai deșeu suficient în România, vei fi nevoit să le imporți și din alte țări, iar noi tocmai asta încercăm să evităm — nu vreau ca România să devină o ‘piață de desfacere’ pentru gunoiul din alte țări și nici groapa de gunoi a Europei’, a menționat Cristiana Pașca Palmer.

În consecință, ministrul Mediului a subliniat faptul că îi solicită primarului general al Capitalei să înainteze spre aprobare Consiliului General Planul Integrat de Calitate a Aerului, să precizeze oficial intenția de a mai utiliza sau nu fondurile puse la dispoziție pentru construcția pistelor de biciclete, precum și convocarea în scurt timp a primarilor de sector pentru startul în colectarea selectivă la nivelul Bucureștiului.
În replică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, într-o declarație pentru AGEPRES, că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns.
„Am rugat-o pe doamna ministru să vină la Primărie, deoarece apăruseră câteva întâlniri urgente, legate de problema stringentă Radet — Elcen — Distrigaz Sud, plus o întâlnire cu reprezentanți ai unor organisme internaționale. Doamna ministru ne-a transmis că nu poate veni la Primărie. I-am transmis o solicitare de reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, ora 10:00. Nu am primit încă răspuns sau confirmare”, a precizat Firea.
De asemenea, edilul Capitalei a susținut că, în cadrul întâlnirii cu reprezentații Ministerului Mediului, și-ar dori să discute și despre problema gestiunii deșeurilor în Municipiul București, precum și intenția Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate „Lacul Văcărești”.

„Proiectul privind pistele de bicicliști în Capitală este în desfășurare și vom prezenta în cadrul întâlnirii cu echipa Ministerului Mediului tema acestui proiect. În privința alimentării cu apă și canalizare, suntem în desfășurare cu proiectele finanțate din fonduri UE, iar în legătură cu poluarea, Planul de calitate a aerului va fi pus în dezbatere publică în două săptămâni. În nici trei luni de mandat, am recuperat cât a fost posibil din întârzierea acestor proiecte. Am mai fi dorit să discutăm cu reprezentații Ministerului Mediului despre problema gestiunii deșeurilor în Municipiul București, intenția Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate „Lacul Văcărești”, a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei5 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare