Primaria Sectorului 1 incepe extinderea programului-pilot privind introducerea educatiei de tip danez, RODACIE, in cresele din Sectorul 1. Astfel, modelul danez, aplicat pana acum numai in cadrul Centrului Romano-Danez, va fi extins la inca trei crese, Jiului, Vrancei si Sfantul Andrei. In urma extinderii programului, de acest model de educatie vor putea beneficia inca 700 de copii, cu varste cuprinse intre zero si trei ani, conform viceprimarului Daniela Popa.
In cadrul proiectului, urmeaza a fi specializate de catre traineri danezi 133 de persoane. Trainerii danezi vor veni in Romania vreme de 4 ani, in timp ce primul grup de 16 cadre didactice din sectorul 1 va pleca in Danemarca saptamana viitoare. Costul formarii unei persoane va fi de 2.000 de euro pe an, pe parcursul celor 4 ani de derulare a proiectului. Costul total al proiectului va fi de 8 milioane de euro, informeaza bucurestifm.ro.
Spre deosebire de modelul traditional, practicat actualmente in cresele din Romania, care pune accentul pe latura medicala a ingrijirii copiilor, sistemul danez de educatie inseamna mutarea accentului pe dezvoltarea emotionala, pe stimularea creativitatii si a capacitatii copiilor de a relationa, atat cu alti copii, cat si cu adultii din jurul lor, mai spune viceprimarul sectorului 1, Daniela Popa.
Inca din anul 2012, Autoritatea Locala a Sectorului 1 a demarat, impreuna cu „Villum Foundation & Velux Foundation” si VIA University College din Danemarca, un program-pilot de introducere a modelului educational danez, adaptat contextului societatii romanesti, in cresele din sectorul 1. Un an mai tarziu, isi deschidea portile, in Bulevardul Maresal Averescu, nr. 17, Centrul Romano-Danez pentru Educatie Integrata, care are o capacitate de 30 de copii.
Intrucat acest model educational a inregistrat un mare succes, demonstrat de faptul ca cererile de inscriere la Centrul Romano-Danez ajunsesera sa depaseasca de trei ori capacitatea acestuia, la sfarsitul lunii ianuarie, anul trecut, Consiliul Local Sector 1 aproba un proiect ce prevede extinderea conceptului danez de educatie, dupa modelul RODACIE, la toate cresele, asigurandu-se tranzitia catre toate gradinitele de stat din aceasta zona administrativa.

<
Transparenta face diferenta