Desi oficial a negat, in secret exista mai multe semne din care reiese că actualul primar general al municipiului București, Gabriela Firea, își pregătește încă de pe acum intrarea în campania prezidențială a anului 2019, scrie publicatia PSNews.ro.
În toamna anului trecut, vă arătam cum Gabriela Firea îi lăsa pe Liviu Dragnea și pe Mihai Tudose să se războiască între ei, făcând un abil joc dublu, încheiat cu o lovitură decisivă la adresa premierului de atunci, în momentul în care edilul general a simțit că soarta acestuia era pecetluită (detalii în linkurile ce încadrează acest paragraf). Ideea generală a analizelor de atunci era că Firea își punea la lucru orgoliul politic, pregătindu-și – silențios, dar constant – candidatura pentru președinția României.
Ei bine, ne-am amintit miercuri de această urzeală a Gabrielei Firea, sesizând un tablou ceva mai general: specificul acțiunilor administrative și de imagine care durează nu de ieri-de azi, ci încă din campania locală de acum doi ani (așadar, când Firea era un simplu candidat).
Acțiuni pentru publicul religios
Să ne amintim doar de următorul grupaj foto, postat pe pagina de Facebook a politicienei la finele lunii mai 2016, cu circa o săptămână înainte de ziua alegerilor. PSD-ista se pozase la Mănăstirea Radu Vodă din București, purtând un batic și o cruciuliță.

<

Un an mai târziu, aceeași Gabriela Firea (de data aceasta primar) anunța festiv aducerea moaștelor Sfântului Stelian și a Brâului Maicii Domnului la Catedrala „Sfânta Parascheva” din Voluntari (așa cum puteți vedea mai jos).

Fiindcă am menționat numele Cuvioasei Parascheva, trebuie să amintim că tot în 2017, dar în octombrie, Gabriela Firea și soțul ei, Florentin Pandele (edilul din Voluntari), trimiteau peste 6.000 de credincioși la Iași, în pelerinaj la moaștele sfintei (detalii în următoarea postare). De altfel, Pandele și copiii sunt figuri repetitive în postările de pe Facebook ale primarului Firea, politiciana insistând astfel pe dimensiunea ei familistă.

Aceste acțiuni țintite către publicul religios reprezintă abile mutări de imagine, gândite a fideliza electoratul conservator. Și mai mult decât conservator: un electorat extra-bucureștean – atât rural, cât și din provincie. Amintim în acest sens deplasarea enoriașilor către Catedrala Mitropolitană din Iași, tocmai pentru a sublinia că Firea își îndreaptă de mult privirea spre zone din afara Bucureștilor.
Agenda conservatoare și specificul stângii românești
Profilul general al electoratului bucureștean (fie el și de stânga conservatoare, predominantă în România) nu se concentrează pe preocuparea pentru dimensiunea religioasă, locuitorii Capitalei având probleme cotidiene mult mai presante care devin material de promisiuni electorale o dată la patru ani (traficul rutier, reabilitarea blocurilor, salubritatea, altădată câinii vagabonzi etc.). Altfel spus: preocuparea Gabrielei Firea pentru manifestarea credinței este adresată locuitorilor din mediul rural.
Ținem să vă amintim că altă valorificare a imaginarului rural am remarcat-o la Gabriela Firea cu ocazia Sărbătorilor de iarnă din 2017, când primarul social-democrat a decorat centrul orașului cu instalații luminoase înfățișând ii și femei prinse în horă.
Iar pentru ca agenda conservatoare a edilului Firea să fie mai cuprinzătoare, nu mai devreme de miercuri, 28 martie 2018, primarul a trecut prin Consiliul General o hotărâre prin care le oferă 11.000 de lei femeilor dornice să fie fertilizate in vitro.
Ca o concluzie
Am făcut inventarul acțiunilor de mai sus ale Gabrielei Firea, tocmai pentru că a arăta că vicepreședintele PSD dă dovadă că ambițiile sale depășesc limitele unei primării urbane (fie ea și cea mai mare din România), politiciana urmărind să fidelizeze în egală măsură electoratul din provincie (iar Iașii nu a fost întâmplător aleși, în calitate de capitală regională) și pe cel rural. În general, vorbim despre votanții care rezonează la valori conservatoare (familia, religia, natalitatea etc.). Iar pentru că în România stânga se confundă în cea mai mare parte cu o viziune tradiționalistă asupra lumii, Firea are un spațiu de manevră surprinzător de mare.
Sigur că referendumul pentru familie va fi o mină de aur pentru Gabriela Firea, o trambulină pentru discursul conservator împins până la populism (iar primărița nu va fi nici pe departe singură într-un atare peisaj), dar altceva vrem să scoatem în evidență în încheiere: dacă va ști să joace două cărți până la capăt, actuala ocupantă a fotoliului de la PMB va obține un ascendent evident asupra propriului șef de partid, Liviu Dragnea, în cursa internă pentru desemnarea unui prezidențiabil PSD-ist. Ne referim atât la cartea familistă (Dragnea a devenit deja subiect al presei de cancan, mai ales după ce s-a afișat cu mult mai tânăra iubită la Congresul PSD), cât și la cea a modestiei (Firea nu a avut până acum episoade de epatare pe bază de lux, spre deosebire de „brazilianul” ei staroste).
Sursa: PSnews.ro