Acasă Bani Nici a patra oara nu i-a iesit Gabrielei Firea: Constanda blocheaza conturile...

Nici a patra oara nu i-a iesit Gabrielei Firea: Constanda blocheaza conturile Primariei Bucurestiului!

141

Consilierii municipali au respins, marți, pentru a patra oară, cu 26 de voturi pentru, nici un vot împotrivă și 10 abțineri, un proiect de hotărâre privind darea în plată a unei suprafețe de 15 mii de metri pătrați din Cartierul Francez, cu tot cu construcțiile aferente, către omul de afaceri Costică Costanda.

La ședința online a Consiliului General al Municipiului București au participat 41 de consilieri municipali.

Consilierul municipal Țugui Matei Ion, din grupul USR a anunțat chiar înaintea votului că se va abține, în temeiul articolului 228 din Codul Administrativ.

Acest articol reglementează „Regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleșii locali” și le cere acestora să se abțină de la încheierea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ care ar aduce un folos material pentru sine, soț, soție rude ori afini până la gradul al II-Lea inclusiv, pentru orice persoană fizică sau juridică față de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligații ori pentru o societate la care deține calitatea de asociat unic sau funcția de administrator sau de la care obține venituri.

Pentru a fi adoptat, proiectul ar fi avut nevoie de două treimi din voturile consilierilor, fiind unul patrimonial.

Consilierii municipali au adoptat un amendament al viceprimarului Aurelian Bădulescu care introducea la art. 3 al proiectului un al doilea alineat ce conținea o condiție rezolutorie potrivit căreia darea în plată urma să se facă sub condiția încetării de către Costanda a oricărui act de executare silită, până la data de 31 decembrie 2020.

Terenul ar fi urmat să fie dat în plată în contul unei datorii a Primăriei Capitalei în valoare de 115 milioane de euro față de Costanda.

În urma votului consilierilor municipali, Primăria Municipiului București va trebui să plătească integral, într-o singură tranșă, suma de 115 milioane de euro. În caz contrar, executorul judecătoresc al omului de afaceri va bloca, începând cu data de 3 august conturile Municipalității și toate sumele ce vor întra vor fi executate silit.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a subliniat în fața consilierilor municipali că despăgubirile datorate lui Costanda sunt o problemă care vine din trecut și pe care acum Primăria Capitalei și CGMB trebuie să o gestioneze.

Blocarea  conturilor și executarea silită a banilor PMB vor duce la imposibilitatea achitării subvențiilor pentru transport public și termoficare, la lipsa echipamentelor de protecție din cele 20 de spitale aflate în administrarea PMB și la blocarea investițiilor aflate în derulare.

Nu vor mai putea fi asigurate nici stimulentele și contribuțiile sociale plătite de către Municipalitate, le-a atras atenția Firea consilierilor municipali.

Datoria Primăriei Capitalei față de Costică Costanda reprezintă despăgubiri câștigate în instanță de către omul de afaceri, tot în urma unui vot al Consiliului General al Municipiului București de acum 10 ani.

Astfel, in 2010, consilierii municipali ai vremii respingeau o documentație de urbanism în Cartierul Francez solicitată de către Costanda.

Documentația era prevăzută, însă, într-un contract de schimb de terenuri cu sultă din 2004 dintre PMB și Costanda, contract prin care Municipalitatea recupera Parcul „Bordei” de la omul de afaceri, cedându-i acestuia o suprafață de teren din Cartierul Francez și asumându-și obligația de a-i acorda lui Costanda, drept sultă, documentația de urbanism.

Prin votul CGMB din 2010, Primăria Municipiului București își încălca, fără un temei juridic, obligația contractuală asumată.

Atunci, cu 10 ani în urmă, PUZ-ul pentru Costanda ar fi avut nevoie de o majoritate simplă, iar majoritatea din CGMB era formată din PDL, PNG și PRM.

Costanda a mers în instanță solicitând despăgubiri și, după 10 ani de procese, a ajuns în faza de executare silită împotriva PMB pentru 115 milioane de euro.

Tranzacția de dare în plată a celor 15 mii de metri pătrați ar fi fost ultima șansă a Primăriei Capitalei de a evita blocarea conturilor sale de către executorul judecătoresc.

<