Politica
Ministrul Daea, trimis să numere cormorani, pentru că nu face nimic în mod real pentru fermierii din România

Președintele PNL Brăila, deputatul Popa, consideră că „neglijența” sau „incoerența” ministrului Agriculturii, Petrea Daea (PSD) a dus la situația în care numeroși fermieri din toată țara să nu poată primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Mai concret, numai la nivelul județului Brăila sunt peste 2000 de fermieri care nu pot primi despăgubirile pentru calamități, pentru că nu s-a trecut în documente gradul de calamitare a culturilor respective.
Popa, care este el însuși fermier și este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a transmis în această seară un comunicat de presă în care îi cere ministrului Agriculturii să găseacă o soluție „corectă” în această situație sau să-și dea demisia: „În ultimele zile în spațiul public s-a discutat foarte mult despre problema despăgubirilor acordate pentru culturile calamitate și despre faptul că unii agricultori au ajuns în situația de a nu putea primi aceste despăgubiri.
La nivelul județului Brăila este vorba despre peste 2000 de agricultori aflați în această situație.
Normele legale prevedeau ca înștiințările pentru culturile calamitate să se depună până pe 15 mai. Apoi, 29 iunie s-a dat ordin de ministru care prelungea termenul de depunere a documentelor respective.
Comisiile de constatare a gradului de calamitare a culturilor au mers în teren în perioada 1-15 august.
Problema este că până au ajuns la ei comisiile respective, unii fermieri deja recoltaseră și nu s-a mai putut constata gradul de calamitare.
Activitatea în agricultură este de așa natură, încât imediat după recoltare începem un nou flux tehnologic, nu poți amâna recoltarea după cum ai tu chef. De exemplu, anul acesta între 1 și 10 iulie a început recoltatul la orz. Noi, fermierii, în general, dacă într-un an semănăm orz, în anul următor semănăm rapiță. Perioada optimă pentru semănat rapița începe la 15 august, deci agricultorii n-au putut întârzia cu recoltarea orzului.
În condițiile în care comisiile de constatare au ajuns la unii fermieri după ce aceștia recoltaseră, este firesc că membrii comisiilor nu au trecut în procesul verbal un anumit procent de calamitare a culturilor, pentru că fiecare răspunde pentru ceea ce semnează, este o chestiune penală.
Soluția pe care o propun eu pentru situațiile în care nu s-a putut constata gradul de calamitare a culturilor este să se ia ca an de referință anul 2021, să se ceară la direcțiile agricole producțiile obținute în 2021, apoi să se ceară din contabilitatea fiecărui fermier facturile pentru vânzările făcute în anul curent și tot ce au ei pe stoc, fișele de magazie, ca să se determine producția pe care au obținut-o în acest an și astfel, comparativ, determinăm gradul în care au fost afectate culturile. Este o soluție simplă, care se poate aplica pentru firmele specializate în domeniu. 2021 a fost din punct de vedere agricol un an normal, deci mi se pare un an de referință corect.
În cazul producătorilor mici, care nu sunt autorizați, trebuie să ținem cont de faptul că ei nu doar că își vând produsele pe carnetul de producător, ci mai păstrează și pentru consumul propriu în gospodărie. Circa 1000 – 1500 de kg, zic eu, merg în fiecare an pentru consumul propriu. Sunt oameni care au animale, deci se poate scoate de la medicul veterinar un document care să ateste câte animale are fiecare în gospodărie, ca să se stabilească și cât s-a consumat pentru hrana animalelor.
Mai există o problemă foarte mare: formula stabilită pentru calculul despăgubirilor este una care defavorizează fermierii.
Îl rog pe domnul ministru Daea să trateze la modul serios această chestiune a despăgubirilor pentru calamități, nu în bătaie de joc, așa cum a făcut-o. Eu înțeleg că domnia sa se consideră un profesionist în domeniu și merită tot respectul pentru priceperea de care a dat dovadă la vremea lui, dar deja este evident că i-a trecut timpul și ar fi cazul să se apuce de numărat cormorani ca simplu cetățean, nu ca ministru.
Modul neglijent în care s-a tratat această chestiune a despăgubirilor pentru culturile calamitate are efecte foarte grave.
Am înțeles că domnul ministru Daea a propus o variantă care presupune să se ia în calcul media ultimilor cinci ani. Dacă se face media pe ultimii 5 ani riscăm să nu se mai ajungă la acel procent minim de 30% și fermierii să nu mai aibă dreptul să primească despăgubiri.
Îi cer domnului ministru Petre Daea să rezolve această chestiune într-un mod care să fie corect pentru fermieri, fiindcă altfel unii dintre ei vor primi o lovitură devastatoare din punct de vedere financiar. Iar în cazul în care nu este capabil să facă asta, îi cer public demisia.
În ceea ce mă privește, am discutat cu o parte dintre agricultorii brăileni afectați, am discutat cu reprezentanți ai unor instituții implicate în procesul de constatare a gradului de calamitare și subiectul este o prioritate pentru mine la acest moment, pentru că nu vreau să se ajungă în situația în care fermierii brăileni să fie prejudiciați din neglijența sau incoerența ministrului Agriculturii.
În urma acestor discuții am venit cu propunerea prezentată mai sus”.
Politica
București: liberalii din Consiliul General au preluat un proiect depus în bugetarea participativă – un parc freerun și parkour destinat tinerilor

Diana Mardarovici, liderul grupului PNL din Consiliul General al Primăriei București, a transmis că a fost preluat și extins un proiect depus în bugetarea participativă de către societatea civilă.
Acesta presupune realizarea unui parc freerun și parkour destinat tinerilor.
„Adolescenții pasionați de freerun și parkour vor avea un loc special amenajat pentru a-și practica activitatea. Cu echipamente omolagate și tartan special, sper ca acest mic spațiu de 500 de metri pătrați să fie folosit de cât mai mulți tineri bucureșteni!
Un exemplu bun de colaborare între societatea civilă și Consiliul General”, precizează Diana Mardarovici.
Politica
VIDEO-Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a inaugurat oficial Pasajul Doamna Ghica

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, viceprimari din București și reprezentanți ai companiei care au lucrat la Pasajul Doamna Ghica au inaugurat investiția joi dimineață, în ultima săptămână dinaintea începerii anului școlar 2022-2023.
Nicușor Dan a mulțumit celor implicați în construcția pasajului în special ”majorității din Consiliul Local PNL-USR-PMP, care au alocat bani până la urmă:
”Vreau să mulțumesc mai multor oameni și instituții care au făcut ca acest obiectiv să fie realizat și majorității din Consiliul Local PNL-USR-PMP, care au alocat bani până la urmă, primarului Sectorului 2 care a investit major, companiei care a realizat investiția”, a transmis Nicușor Dan.
”E un calendar pe care l-am asumat acum un an și jumătate, l-am respectat. Când primăria este serioasă și plătește există în România firme serioase care se țin de cuvânt”.
”Pasajul e parte din alte lucrări de infrastructură pe care le facem (…) Suntem într-o fază avansată cu înnoirea flotei, 100 de autobuze electrice în plus față de cele 100 de tramvaie”.
”Toate pentru a încuraja oamenii să folosească transportul în comun”, a mai spus Nicușor Dan.
Viceprimarul general Horia Tomescu (USR) a mulțumit de asemenea ”colegilor USR, PNL, PMP” care au arătat că ”sunt o alianță funcțională, care poate să implementeze proiecte”.
”Unul dintre cele mai grele pasaje, lucrările s-au desfășurat în timp ce bucureștenii mergeau cu mașinile în intersecție, un pasaj cu una din cele mai mari deschideri din București. Este unul dintre cele mai grele pasaje construite în București. A fost realizat cu majoritatea de dreapta PNL-USR-PMP (…) Bucureștiul trebuie să redevină un oraș al oamenilor, are 1,8 milioane de mașini. Oamenii trebuie să meargă comod la serviciu, cu transport în comun. Mulțumesc, domnului primar general și îi adresez o rugăminte, să finalizăm studiul de fezabilitate pentru tramvai, ține și de dorința dumnealui. Sper să se realizeze cu o viteză cât mai mare”, a transmis Radu Mihaiu, primarului Sectorului 2.
Viceprimarul general Stelian Bujduveanu (PNL) a vorbit de asemenea despre ”obiectivul care face parte din cele 10 proiecte PNL înaintate primarului general”.
Politica
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este urmărită penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este urmărită penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, pentru infracțiunea de favorizarea unor persoane, dosarul fiind deschis după ce Agenția Națională de Integritate că s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri printr-un proiect european vizând măsuri anticorupție și implementat în primărie. „Am deranjat niște interese, dar nu mă opresc”, a spus Clotilde Armand la ieșirea din sediul Parchetului.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Clotilde Armand este urmărită penal pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Clotilde Armand:
„1. suspecta a semnat o dispoziție prin care s-a desemnat manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupție”, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi, ca urmare a acestui act, a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităților prestate in calitatea de manager de proiect.
2. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
3. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.
4. suspecta a semnat o dispozitie prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat in luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la indeplinire a prevederilor dispoziției.
5. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 in cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției. Suspectei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală şi acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 precizează că dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenția Națională de Integritate.
- Monden3 săptămâni in urma
Drama unei actrite din Bucuresti care a trebuit sa plece din oras din cauza fostului soț, ofițer SRI, care o teroriza: Își lega copiii și le punea scotch pe gura!
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Nicușor Dan face economii serioase: Primaria Capitalei desfiinteaza 5 institutii
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Polițist condamnat la închisoare pentru că i-a spus unui cunoscut unde sunt radare pe Autostrada Soarelui
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Soferul drogat care a omorat o femeie in Popesti-Leordeni este pensionar special, fost sef la crimă organizată în București
- Bani4 săptămâni in urma
Cum te fură hoții când scoți bani de la bancomat în București
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Stima de sine, incluziune și democrație pentru liceenii din București
- Stirile Zilei4 săptămâni in urma
Imagini socante din Gara de Nord: O femeie a murit in mijlocul trecatorilor!
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Decizie aberantă a ministrului Grindeanu: modernizarea Gării de Nord, lăsată pe mâna unei firme cu un singur angajat. Unde se duc 90 de milioane de euro