Imobiliare
Mafia imobiliara din Bucuresti: Ontanu acuzat ca a pus un avocat-paravan in spatele retrocedarilor de milioane de euro!

Arestat într-un dosar penal legat de modul în care a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri în Sectorul 2 (detalii aici), Neculai Onțanu este implicat și în alte retrocedări dubioase. România Curată a descoperit o altă situație în care, exact ca în cazul Loredana Radu-Gabriel Oprea, Primăria Sectorului 2 a folosit rețeta ”avocatului paravan” care cumpără dreptul litigios pentru terenuri de la moștenitorii de drept, pentru ca apoi ”beneficiarul din umbră” să le cedeze către anumiți destinatari finali.
E cazul unei familii de nonagenari din județul Argeș, care deținuseră nordul Insulei Fundeni. După 9 ani de procese (detalii aici), Stela și Virgil Andronescu, cărora autoritățile le refuzau punerea în posesie, deși instanța le-a dat câstig de cauză, au obosit și au cedat. Îl angajaseră să-i reprezinte pe Ion Igret, un avocat cu experiență, același care a reprezentat și interesele imobiliare ale prințului Paul de România.
”Am vrut ca părinții mei să mai apuce să se bucure câțiva ani de rodul moștenirii”
Adrian Andronescu, fiul bătrânei, care a ajutat-o pe mama lui în demersurile de recuperare a imobilelor confiscate de comuniști, iși amintește că avocatul Igret, după ce o perioadă a înaintat anevoie în demersurile legale, le-a făcut clienților săi o propunere alternativă la lupta în justiție: ”Când n-am mai putut, l-am întrebat ce e de făcut. Domnul avocat ne-a spus ca o soluție e să vindem drepturile succesorale și litigioase. Ulterior ne-a prezentat pe cineva interesat să ne cumpere drepturile asupra terenurilor în posesia cărora urma să intrăm. Am fost de acord și avocatul ne-a dus în zona Pieței Dorobanți, la biroul domnului Marius Locic. Acesta ne-a oferit 350.000 euro. Am fost mulțumiți, nu pot nega asta, fiindcă eram obosiți de atâtea procese, părinții mei erau foarte înaintați în vârstă, iar pentru noi erau mulți bani. Am considerat că cel mai important era ca ei să mai apuce să se bucure de rodul acelei moșteniri măcar câțiva ani, cât mai aveau de trăit. Între timp tata a și murit”, a declarat fiul moștenitoarei pentru România Curată.
Când s-a bătut palma, mai spune fiul bătrânei, Marius Locic i-ar fi înmânat avocatului o pungă cu bani pentru serviciul de intermediere. Avocatul Ion Igreț a declarat pentru România Curată că nu-și mai amintește decât vag ce s-a întâmplat în cazul dosarului retrocedării părții de nord a Insulei Fundeni, fiind un caz vechi, însă a negat că ar fi jucat la două capete, ci că, cel mai probabil, el a fost căutat de Marius Locic, care vâna amplasamente valoroase. Avocatul Igreț a negat pentru România Curată că ar fi primit o sacoșă cu bani de la Locic, ba din contră, susține că Locic nu și-a tinut cuvântul și că încă îi mai datorează cu o anumită sumă.
Avocatul Igreț ne-a spus că în vâltoarea anilor 2007-2008, când terenurile aveau prețuri astronomice, oamenilor simpli, cum e cazul nonagenarei Stela Andronescu, chiar și cu sentința judecătorească favorabilă în mână, li se refuza pur și simplu punerea în posesie, ei fiind la mâna funcționarilor din Primărie, care ”puneau în posesie numai pe oamenii lor”.
Marius Locic i-ar fi spus lui Virgil Andronescu, pe atunci în vârstă de 91 de ani, că nu va cumpăra el direct, ci printr-un intermediar, ”o femeie”, despre care a precizat că este cu el într-o relație de ”apropiere sau rudenie, nu mai rețin exact”, ne-a declarat fiul acestuia, participant la dialogul cu Locic. În ziua stabilită pentru tranzacție, în toamna lui 2007, a apărut cumpărătoarea. E vorba de ex-avocata Luiza Mărgărit.
O rețetă clasică folosită de primarii din București
Deși familia Andronescu încercase în van timp de aproape 9 ani să intre în posesia terenurilor, la doar 4 luni după cedarea dreptului litigios către Luiza Mărgărit, autoritățile, atât Prefectura Capitalei, cât și Primăria Sectorului 2, s-au mobilizat exemplar și au rezolvat ”pe repede-înainte” punerea în posesie a avocatei.
În 15 februarie 2008, Comisia Municipiului București de Aplicare a Legilor Fondului Funciar i-a oferit avocatei Luiza Mărgărit o suprafață în compensare de 9.878 mp, fiindcă nordul Insulei Fundeni, ce aparținuse de drept familiei Stelei Andronescu, fusese cedat de stat unuia din controversații îmbogățiți ai tranziției, Corneliu Stegaru. Pe 21 februarie 2008, primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru semnau deja procesul verbal de punere în posesie a Luizei Mărgărit, iar pe 5 martie 2008 Prefectura București condusă de PNL-istul Cătălin Deaconescu emitea ”săgeții” lui Marius Locic titlul de proprietate.
Ca o constatare, exact aceeași ”metodă” de lucru, prin atribuirea unor suprafețe în compensare în locații premium către oameni apropiați, a folosit-o și primarul Sectorului 6, Cristian Poteraș, acesta fiind în prezent condamnat pentru fapte de corupție.
Trasabilitatea uneia dintre parcele, după ce a plecat de la Luiza Mărgărit
Interesant este și ce s-a întâmplat mai departe cu terenul din strada Țepeș Vodă nr. 27. Amplasat la intersecția străzilor Vișinilor cu Țepeș Vodă, din imediata apropiere a Halei Traian, terenul este la trei sute de metri de Calea Călărașilor. Deși are o suprafață de 426 mp, având două din cele trei laturi cu deschidere la drum, era ideal pentru un proiect pe colț. Dat fiind însă că zona este protejată, în jur sunt doar case, multe negustorești, din Bucureștiul de început de secol XX. Pe acel teren însă Primăria Sectorului 2 a permis ridicarea unui bloc S+P+5E, care acum are funcțiune de orologiu solar, umbrind în funcție de poziționarea soarelui pe cer, curțile caselor din jur. Însă mai interesant decât măgăoia care reprezintă ”o rană urbanistică” sunt beneficiarii blocului.
La două luni după ce a fost pusă în posesie, Luiza Mărgărit a vândut terenul din strada Țepeș Vodă nr. 27 către Cătălin Bogdan Baducu și soția lui. Baducu este unul din sateliții care au gravitat în jurul lui Alexandru Bittner. Baducu apare din 2003 încoace ca administrator și asociat în firma Maica Teofana- Cimitir și Pompe Funebre SRL, alături de Gheorghe Negrea și Olimpia Ulrich, retrasă în 2008.
Gheorghe Negrea este una din ”săgețile” lui Alexandru Bittner în afacerile sale cu concesiuni piscicole din Delta Dunării, atribuite în Guvernarea Năstase, iar Olimpia Ulrich apare în peste zece societăți ale trio-ului Bittner-Petrache-Cocoș. Ulrich apare inclusiv in firma Elan Group SRL (în prezent dizolvată), alaturi de Dorin Cocoș, Elena Udrea și Victor Cocoș.
Mult mai limpede, pe Cătălin Bogdan Baducu îl găsim ca administrator al societății Macomb SA în intervalul 1999-2003. Istoria Macomb e una întortocheată, fiind o societate de stat cumpărată de Grupul Român de Investiții, din acționariatul căruia au făcut parte de-a lungul timpului personaje ca Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocoș, Dan Besciu și Florin Georgescu.
Macomb SA a făcut obiectul unui scandal de presă, jurnaliștii descoperind că societatea, după preluarea de grupul de afaceriști cu spate politic, a fost împroprietărită ilegal de Viorel Lis cu 7,7 hectare în București. În afacere un rol l-ar fi jucat și avocata Marieta Anastasescu, vecină de bloc în strada Zambaccian cu familia lui Adrian Nastase (vezi aici). Firma Macomb SA și-a mutat în anii 2000 sediul pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 53, o locație cumpărată de gruparea Bittner-Cocoș de la senatorul PDL-PSD Gabriel Mutu. La aceeași adresa a funcționat și Neocity Group, al cărei președinte a fost Elan Schwarzenberg.
Societatea Macomb SA a rămas un jucător activ în piață chiar și în guvernarea lui Ponta. Astfel, pe 13 septembrie 2012, s-a convocat o ședință a AGA firmei MACOMB S.A. la restaurantul „Quattro Stagione”, având pe agenda discuțiilor majorarea capitalului social la AgroFloreasca SRL, firma care a pus mâna pe 20 de ani pe Piața Floreasca (bun public al locuitorilor Sectorului 1). Restaurantul „Quattro Stagione”, are adresa in București, Șos. Nordului nr. 7 – 9, sectorul 1. La aceeași adresă functioneaza și restaurantul Trei Cocoși Internațional, unde asociați au fost Dorin Cocoș și Gabriel Oprea. Adresa Soseaua Nordului nr. 7 – 9 e cunoscută publicului din cauza unei alte țepe date de membrii aceleiași grupări, prin care s-au luat ilegal din patrimoniul statului alte 7 ha estrem de valoroase (vezi aici).
Cătălin Bogdan Baducu e prezent și în firma Sol Green Energy SRL alături de Michel Stanovici, a cărui familie l-a avut administrator în mai multe bușiness-uri pe jucătorul imobiliar Alexander Hergan. Sol Green Energy SRL e dezvoltatoarea unor proiecte eoliene în Tataranu și Măicănesti, din Vrancea.
Coproprietar al terenului din strada Țepeș Vodă nr. 27 a devenit începând cu 2012 și firma Info Turing SRL (fosta New Line Telecom SRL), societate deținută din 2003 de Leonard Ursache și soția lui. Interesant este că firma a fost fondată în 2001 de Radu Bogdan Iugulescu, personaj implicat în țeapa de 26 milioane de euro, contract atribuit de APIA în mandatul de ministru al agriculturii al lui Daniel Constantin unei firme din Bulgaria, care a evaporat banii într-un cont din Cipru. Sumele furate urmau să fie destinate achiziției de alimente pentru românii nevoiași și la final să fie decontate din fonduri UE (vezi aici și aici). Despre Iugulescu, presa locală a scris că ar fi fiul lui Virgil Iugulescu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Contrainformaţii a Securităţii (detalii aici).
Leonard Ursache a administrat mai multe societăți din sfera de control a magnatului Liviu Tudor: Internet City Doi SA, Digicom SA, Prefabricate Vest SA, Nova Bank SA (fosta Bancă Unirea) și Muntenia SA.
Dezvoltatorul imobiliar care a ridicat blocul de pe strada Țepeș Vodă nr. 27 este Zenith Global Invest SRL, o societate obscură, deținuta 100% de offshore-ul cipriot Elanasa Holdings Limited, reprezentat de un anume Petros Avraam, (cel mai probabil un paravan). Același Petros Avraam apare și în Stylato Trading Ltd, un offshore implicat in acționariatul Mefin Sinaia SA. Rise Project a scris ca in spatele offshore-ului Stylato, deținut scriptic de Petros Avraam, ar fi de fapt Gheorghe Barba, verișorul Mihaelei Geoană (aici).
Citeste continuarea pe Romania Curata
Imobiliare
De ce haos in Capitala? Inspector de stat în construcţii din Bucureşti, reţinut pentru luare de mită!

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu 26 aprilie, a lui Florin Năforniță, inspector de stat în construcții în cadrul Inspectoratului Regional în Construcții București – Ilfov, pentru luare de mită, trafic de influență și fals intelectual.
El urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit DNA, în perioada aprilie – august 2022, acesta ar fi primit, direct sau prin intermediar, de la doi oameni de afaceri sume de bani și alte foloase necuvenite.
Procurorii susțin că Florin Năforniță ar fi primit suma de 2.000 lei pentru a autoriza, fără a se deplasa în teren și a constata stadiul fizic, continuarea lucrărilor la o hală situată pe raza județului Ilfov, ajunse într-o faza determinantă, în condițiile în care la momentul respectiv lucrările depășiseră de mult timp acel stadiu.
De asemenea, este acuzat că a primit foloase necuvenite pentru a nu formula obiecții și pentru a propune admiterea recepției la terminarea lucrărilor în cazul unei alte construcții situată tot pe raza județului Ilfov.
În același context și în aceeași perioadă, ar mai fi pretins și a primit de la aceeași doi oameni de afaceri sumele de 2.000 lei și 200 euro pentru a-și exercita influența, pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor colegi de-ai săi și că i-ar putea determina pe aceștia să dispună eliberarea cu celeritate a unor adeverințe, care să ateste plata taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcții, în valoare de 0,1% și 0,5% din valoarea lucrărilor din autorizațiile de construcție.
Imobiliare
Nicusor Dan e convins de un nou mandat: Nu văd o altă persoană care să reuşească să se opună mafiei imobiliare

Primarul Nicuşor Dan a declarat, miercuri, că este interesat să candideze pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Capitalei, afirmând că nu vede o altă persoană „care să reuşească să se opună mafiei imobiliare”.
„Alegerile vor fi peste mai mult de un an şi jumătate, undeva în septembrie, octombrie, poate şi mai târziu. În momentul de faţă, există o coaliţie cu PNL, USR, PMP care funcţionează, cu scârţâielile inerente oricărei coaliţii şi pe care nu mă străduiesc să le amplific, dimpotrivă, încerc să le mediez. Mă interesează să candidez din nou, pentru că în administraţie lucrurile durează uneori şi patru, cinci ani şi abia mai târziu vezi rezultatul la ceea ce ai început. Mă interesează şi pentru că nu văd o altă persoană care să reuşească să se opună mafiei imobiliare, ca să o spun foarte deschis. Susţinerea o să o vedem în momentul acela. Până atunci eu sunt bucuros că mulţi oameni au înţeles că Bucureştiul are nevoie de o direcţie şi are nevoie de a aşeza lucrurile înainte. Să pui pomişori şi semafoare fără nicio direcţie e uşor, dar să dai o direcţie unui oraş care nu a avut asta e mai greu”, a declarat Nicuşor Dan la Euronews România, scrie Agerpres.
Imobiliare
Nicușor Dan anunță că Tribunalul Bucureşti a anulat PUZ Parcul Tineretului, document aprobat în 2015 prin care zeci de hectare din parc au devenit construibile

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă, miercuri, că Tribunalul Bucureşti a anulat PUZ Parcul Tineretului, document aprobat în 2015 prin care câteva zeci de hectare din parc au devenit construibile. Numeroase clădiri au fost construite în zonă, dar unele construcţii au fost oprite tot de instanţă. ”Traficul şi poluarea pe care le resimţim cu toţii sunt consecinţele”, a mai transmis primarul general.
”Tribunalul Bucureşti a anulat luni PUZ Parcul Tineretului, în baza unei acţiuni pe care am iniţiat-o în 2018 (Asociaţia Salvaţi Bucureştiul împreună cu Fundaţia Eco Civica). Prin PUZ-ul aprobat în 2005 câteva zeci de hectare din parc au devenit construibile”, a transmis, miercuri dimineaţă, Nicuşor Dan.
Primarul general publică şi o fotografie şi afirmă că cele 5 blocuri din imagine sunt consecinţa acestui PUZ.
”Cele două constructii neterminate pe care le vedeţi în partea dreaptă a imaginii au fost începute în baza aceluiaşi PUZ şi stopate în instanţă de aceleaşi două asociaţii. Alte investiţii prevăzute de acest PUZ sunt în diferite stadii în instanţă”, a mai transmism primarul general.
Nicuşor Dan apreciază că ”aşa s-a dezvoltat Bucureştiul în ultimii 20 de ani”.
”Traficul şi poluarea pe care le resimţim cu toţii sunt consecinţele”, a adăugat Nicuşor Dan.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Reactia Carrefour dupa ce o pisica a fost filmata mancand pui in vitrina frigorifica din supermarket
- Bani3 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Politica4 săptămâni in urma
Primarul localitatii Corbeanca retinut de DNA! Edilul isi ia si nepotul dupa el la inchisoare
- Bucuresti4 săptămâni in urma
VIDEO-Imagini socante intr-un Carrefour din Bucuresti: O pisica mananca puii direct din lada frigorifica!
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Locuitorii unei strazi din Bucuresti spun ca sunt atacati de ciori agresive: „Am fost lovita cu ciocul in cap si zgariata”
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Sinucidere in statia de metrou Aviatorilor
- Sanatate4 săptămâni in urma
3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare: Florin Secureanu, fost manager la Malaxa, condamnat definitiv
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Veste buna pentru bucuresteni: ”Încă un proiect de infrastructură rutieră pentru regiunea București-Ilfov”
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te