Intra in contact cu noi

Bucuresti

Lege noua in Bucuresti: 5.000 de lei amenda daca tai un copac!

Publicat cu

pe

Amenzile pentru tăierea ilegală a copacilor din București ar putea crește de la 50 de lei la 5.000 lei/exemplar , potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General inițiat de Ana Maria Ciceală, consilier general USR. HotNews.ro a scris cum Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde în doar câteva luni din cauza amenzilor extrem de mici și fiindcă fapta nu mai este considerată infracțiune.

”Am scris și depus astăzi un proiect de hotărâre de Consiliu General prin care propun creșterea substanțială a amenzilor contravenționale în ceea ce privește defrișarea arborilor și arbuștilor, dar și a altor fapte dăunătoare vegetației arbustive și spațiilor verzi. În rezumat, amenzile privind tăierile fără aviz ar crește potrivit proiectului de la 50 – 200 lei/ arbore la 4000 – 5000 lei/arbore.
Din păcate, legislația în vigoare nu permite Consiliului General să stabilească amenzi mai mari de 5.000 lei.
De asemenea, propunem introducerea sancționării contravenționale cu o amendă similară privind afectarea negativă a spațiului verde (calculat la metru pătrat). Astăzi ne propunem să acționăm punctual pe termen scurt, crescând componenta disuasivă, adică mărind la maxim amenzile pentru cei care taie ilegal arbori.”, a scris Ana-Maria Ciceală pe pagina de Facebook.
Aceasta motivează inițiativa prin faptul că Bucureștiul a pierdut sute de arbori în ultimii 2 ani.

”Este vorba de modificări pe care le consider urgente în Normele locale de protecție a spațiilor verzi având în vedere asaltul produs în acest an privind defrișările a sute de arbori pe proprietăți private, fără obținerea în prealabil a unor aviz de defrișare de la Direcția de Mediu a Municipiului București, cu afectarea pe termen lung a a zeci de hectare de spațiu verde și a habitatului urban deservit de acești arbori.
Arborii din orașul nostru ne oferă tuturor oxigen, sănătate, răcoare, relaxare, reduc poluarea aerului și asigură beneficii ecosistemice cuantificabile. Tăierea arborilor sănătoși ne afectează direct sănătatea, crește poluarea aerului, reduce biodiversitatea, ne lasă vulnerabili în fața schimbărilor climatice”, a mai scris Ciceală.
Ea spune că majorarea amenzilor este primul pas, iar următorul este aprobarea Legii spațiilor verzi care stă blocată la Parlament.

”Deja avem sute de arbori dispăruți din București deoarece, din 2020 încoace, tăierile lor ilegale NU mai sunt considerate infracțiuni de legislația din România și astfel avem zeci de hectare de spații verzi afectate numai în capitală. (…)
Pe termen mediu însă, normele de protecție a spațiului verde și arborilor pe teritoriul Municipiului București trebuie aduse la zi cu legislația în vigoare.
Mai important, este nevoie să fie votată de urgență Legea Spațiilor Verzi, care individualizează și reinstituie infracțiunea privind defrișarea arborilor în orașe și care ar permite actualizarea adecvată a normelor de protecție și control aplicate de autoritățile locale.
Această lege trenează la votul în Camera Deputaților din primăvara lui 2021, deși a fost adoptată de către Senat, dar îi lipsesc convenabil rapoartele comisiilor Camerei. De absența noii legi beneficiază între timp distrugătorii de mediu”, a mai scris Ciceală.
De la începutul anului, Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde, asta doar cazurile despre care știm și am scris. Este vorba despre o bucată din Parcul Grozăvești, Parcul Prisaca Dornei și o bucată de spațiu verde de pe strada Fabrica de Glucoză.

Reclama

Defrișările au avut loc fără aviz, iar făptuitorii au fost amendați cu 100 de lei de copac tăiat, dar dacă plătesc în termen de 15 zile, ajung la 25 lei/copac. Aceștia vor să dezvolte acolo proiecte imobiliare de sute de mii de euro, chiar milioane de euro.

Amenda este ridicolă, motiv pentru care această practică a fost frecvent întâlnită și probabil va mai fi folosită dacă lucrurile nu se schimbă. Dacă pentru investitori este avantajos, pierderile pentru oraș sunt imense. Indiferent că sunt pe domeniul public sau privat, copacii își fac treaba și reduc poluarea, iar aceste pierderi mari de vegetație nu fac decât să înrăutățească situația în care ne aflăm, aer din ce în ce mai poluat (avem infringement pe poluare), tot mai mulți oameni bolnavi, copii cu astm și tot felul de alergii.

Amenda de 100 de lei este stabilită de o Hotărâre de Consiliu General din 2009. Este vorba despre HCGMB 304/2009 privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care prevede pentru tăierea arborilor fără aviz amenzi între:

Reclama

50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice;
1000 la 5000 de lei pentru persoanele juridice;
În cazul arborilor protejați, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, actualizată, prevede amenzi mult mai mari, dar aceasta se referă la spațiile verzi din domeniul public, spune Poliția locală.

De exemplu, pentru tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor și arbuștilor, amenda prevăzută este de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Reclama

Pentru diminuarea suprafeței spațiilor verzi, amenzile sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat.

O altă problemă este că până și amenzile date prin Hotărârea Consiliului General din 2009, care sunt ridicol de mici, nu sunt plătite integral, deoarece Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravențional prevede că în termen de 15 zile se poate plăti jumătate din minimul amenzii. Astfel că se ajunge la jumătate din 50 de lei, ceea ce înseamnă 25 lei/arbore tăiat.

Dan Trifu, președintele Asociației Ecocivica, spunea atunci că până acum trei ani tăierea arborilor fără aviz era încadrată și ca infracțiune, dar prevederea a fost scoasă.

Reclama

”Până în urmă cu 3 ani, vegetația din spațiile verzi urbane era prevăzută în Codul Silvic ca vegetație din afara fondului forestier, dar care se supunea prevederilor Codului Silvic în ceea ce privește sancțiunile. Ca atare, dacă la momentul respectiv, dacă se tăia mai mult de 3mc, fapta era penală și puteai să primești amendă penală sau condamnare cu închisoarea.
Dar articolul respectiv a fost scos și rămâne numai o contravenție în baza hotărârii Consiliului General al Municipiului București și unele sancțiuni.
De aceea în ultima perioadă avem o avalanșă de tăieri ilegale, pentru că acești deținători de terenuri cu vegetație numeroasă, care doresc să construiască ceva pe teren, știu că nu mai este infracțiune și atunci taie și primesc o amendă destul de mică”, a explicat Dan Trifu.
Acesta spune că fenomenul poate fi stopat prin creșterea amenzilor și stipularea în lege ca fapta să fie infracțiune. ”Altfel se defrișează tot”, spune Dan Trifu.

Într-un sondaj făcut de HotNews.ro, circa 68 % dintre votanți au fost de părere că pentru stoparea tăierilor ilegale, fapta trebuie să redevină infracțiune, iar 23% că amenzile trebuie crescute de 100 de ori.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei5 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare