Un procuror ceh a anuntat joi ca dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babis a fost inaintat Parchetului European condus de Laura Codruta Kovesi, informeaza Euractiv.

<

Parchetul European condus de Kovesi si-a inceput activitatea pe 1 iunie, acesta fiind insarcinat cu identificarea deturnarilor de fonduri europene si a altor infractiuni financiare.

„In legatura cu intrebarea dumneavoastra, formulare de raportare cu privire la doua probleme au fost trimise nou-infiintatului Parchet European”, a raspuns procurorul ceh Boris Havel unei solicitari a AFP, fara a oferi mai multe detalii.

Comisia Europeana a afirmat intr-un raport de audit publicat in luna aprilie ca Andrej Babis s-a aflat in conflict de interese din cauza exercitarii simultane a functiei de prim-ministru si detinerii holdingului Agrofert.

Babis, a cincea cea mai bogata persoana din Cehia, a respins vehement acuzatiile si a insistat ca a transferat Agrofert catre doua fonduri in februarie 2017 cand era ministru de finante al Cehiei. Insa documente disponibile public arata ca acesta inca era proprietarul de facto al Agrofert.

Comisia Europeana a concluzionat ca Babis a exercitat „o influenta decisiva asupra fondurilor fiduciare” si a cerut „o corectie financiara de 100%” pentru toate subventiile acordate Agrofert dupa februarie 2017.

Babis, un fost comunist inregistrat drept colaborator de politia secreta din Cehia in anii 1980, este vizat de o ancheta a politiei legata de subventii europene primite de fermele sale.

Acesta a atacat din nou UE intr-un discurs sustinut joi in parlament, afirmand ca „nimeni din strainatate nu se va baga in treburile noastre. Nu vrem ca Parlamentul European, verzi fanatici, sa ne conduca tara”.