Cotidianul Le Monde a publicat o serie de reportaje cu „țările de la marginea Europei”, iar unul dintre acestea este dedicat și Capitalei noastre. Mai exact, ziarul francez propune trei „cărți poștale” de la București, Budapesta și Sofia.
În articolul despre România, Frédéric Lemaître spune că aceasta este „o ţară nu foarte îndrăgită” dar pentru care ziaristul recunoaşte că „are o slăbiciune”.
„Păi cum să nu iubeşti un popor care are într-atâta umor încât a reconvertit o aripă a Parlamentului în muzeu de artă contemporană ? Clădire care nu face decât să ţină vie în memorie nebunia lui Ceauşescu şi în jurul căreia se organizează chiar curse cicliste. Cum să nu remarci eforturile făcute de români pentru a combate corupţia ? Gheretele grănicierilor sunt transparente, numărul de telefon la care poţi suna ca să denunţi un comersant care nu-ţi dă factura e peste tot iar responsabilii politici corupţi sunt puşi pe tuşe. Cum să nu vezi că există în ţara asta tot atâtea steaguri europene câte româneşti ? Și cum să nu vezi mai presus de orice, saltul înainte făcut de România de când a căzut regimul comunist ?” se întreabă, retoric, jurnalistul francez.
„Cu vastele sale parcuri, cu locurile sale culturale la modă şi preţurile sale modice, capitala română valorează mai mult decât reputaţia ei. Ca şi restul ţării dealtfel”, a mai spus jurnalistul de la Le Monde.
Sursa: evz.ro
Transparenta face diferenta