Politica
Însărcinatul de afaceri al SUA la București, David Muniz: România este vulnerabilă în faţa unor răufăcători care pot exploata sistemul corupt
David Muniz, însărcinatul de afaceri al SUA la București, a declarat joi într-un interviu pentru TVR că autoritățile române lucrează la o nouă lege după ce Curtea Constituțională a interzis ca procurorii să folosească în dosare probe strânse de serviciile secrete.
Întrebat de lupta anticorupție, diplomatul american a mai declarat că ”nu vrem să vedem România vulnerabilă în faţa unor răufăcători care pot exploata un sistem corupt şi acesta e unul dintre motivele pentru care ne pasă”.
Iată un fragment din interviu TVR:
– Când spuneţi că DNA ar trebui să primească resurse suplimentare vă gândiţi la posibilitatea de a colabora din nou cu serviciile secrete? Pentru că acum un an, Curtea Constituţională a decis că procurorii nu vor mai avea voie să folosească în anchetele lor ascultările Serviciilor, etc. Şi acum este un proiect de lege la parlament şi nimeni nu ştie în ce etapă e.
– Legiferarea acestei chestiuni, am citit despre asta şi e foarte interesant, există în ţările democratice. Am avut aceeaşi discuţie în SUA şi se referă la găsirea echilibrului între protejarea drepturilor civile dar şi prinderea infractorilor şi mulţi dintre ei sunt foarte sofisticaţi şi e nevoie de instrumente sofisticate.
– Vorbim despre terorism, despre traficul fiinţelor umane…
– Da, trafic de persoane, terorism, infracţiuni financiare sofisticate şi corupţie. În multe instanţe, inclusiv cele din SUA, s-a stabilit că trebuie să separi munca serviciilor secrete de cea a aplicării legii ca să protejezi drepturile civile. Şi asta e ceva normal. Aşa că din această perspectivă decizia Curţii Constituţionale are sens.
Ceea ce probabil ar trebui să se întâmple acum este o nouă legislaţie care să permită acelor capabilităţi să fie folosite în aplicarea legii, dar în contextul aplicării legii şi asta va dura ceva ca să fie creată, dar ştiu că sunt oameni care lucrează la asta şi pare că va fi soluţia bună.
Dar, repet, este vorba despre găsirea unui echilibru între drepturile civile şi lupta împotriva criminalităţii.
România este un partener strategic foarte important pentru SUA. Vrem ca partenerii noştri strategici să fie puternici. Am menţionat mai devreme corupţia ca o prioritate a securităţii naţionale. Nu vrem să vedem România vulnerabilă în faţa unor răufăcători care pot exploata un sistem corupt şi acesta e unul dintre motivele pentru care ne pasă.
Alt motiv important este că vrem să vedem climatul de investiţii din România favorabil companiilor din SUA şi tuturor firmelor care vor să investească în România. Şi, desigur, dacă justiţia funcţionează bine este un factor foarte important pentru investitorii străini.
Şi vă spun din nou că firmele americane discută cu noi despre asta frecvent când ne cer un sfat sau o părere despre on investiţie.
Politica
Vergil Chiţac rămâne favorit la Primăria Constanța
Primarul Constanței Vergil Chiţac (PNL) rămâne favorit pentru a continua în scaunul de edil cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3% / Alianţa PNL-PSD, cotă de 64,4% la europarlamentare.
Actualul primar al municipiului Constanţa Vergil Chiţac (PNL) conduce în topul intenţiilor de vot pentru Primărie, cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda PNL Constanţa. În ceea ce priveşte votul pentru Consiliul Local, pe primul loc se situează PNL – 36,3%, urmat de PSD – 29,5% şi de AUR – 13%. Clasamentul pentru Consiliul Judeţean este deschis tot de PNL – 37,8%, urmat de PSD – 29,7% şi AUR – 13,3%. Cele mai mari şase la preşedinţia CJ Constanţa le are candidatul PNL Florin Mitroi, cu 39,2% din intenţiile de vot, relevă sondajul. La alegerile europarlamentare, Alianţa PNL-PSD este creditată în Constanţa cu 64,4% din voturi.
Vergil Chiţac se situează pe primul loc cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 27,3%, Stelian Ion (Alianţa Dreapta Unită) – 13,4%, Sorin Ovidiu Cupăa (AUR) – 9,8%, scorurile celorlalţi candidaţi situându-se fiecare sub 3,3%.
Opţiuni pentru Consiliul Local
PNL – 36,3%, PSD – 29,5%, AUR – 13%, Alianţa Dreapta Unită – 12,8%.
Alegeri preşedintele Consiliului Judeţean
Pe primul loc este candidatul PNL Florin Mitroi – 39,2%, urmat de Cătălin Grasa (PSD) – 25,5%, Mohamad Murad (AUR) – 14,1%, Claudiu Iorga Palaz (Alianţa Dreapta Unită) – 12,3%.
Intenţia de vot pentru Consiliul Judeţean
PNL – 37,8%, PSD – 29,7%, AUR – 13,3%, Alianţa Dreapta Unită – 11,4%. Restul competitorilor electorali au sub 4% fiecare.
Alegeri europarlamentare
Alianţa PSD-PNL se situează pe primul loc cu 64,4% din intenţiile de vot. Pe poziţia a doua este Alianţa Dreapta Unită – 14,8%, AUR – 12,2%, SOS România – 4%, REPER – 3,2%.
Sondajul a fost realizat de INSCOP, la comanda PNL Constanţa, în perioada 9 – 19 mai, pe un eşantion de 1,100 de persoane, reprezentând populaţia rezidentă şi neinstituţionalizată din municipiul Constanţa. Datele au fost colecate pe bază de chestionar, prin interviuri faţă în faţă. Eroarea maximă tolerată este de +/-3%, intervalul de încredere fiind de 95%.
Politica
Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!
Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR!
Astfel, după reușita Alternativei Drepte de a se înscrie cu liste complete în competiția pentru europarlamentare s-a produs o nouă mutare politică în cadrul partidului condus de Adela Marza (Președinte) și Mircea Andrei (Secretar General). Astfel, senatorul Adrian Costea, care reprezintă județul Ialomița, a părăsit formațiunea AUR și s-a înscris in Partidul Alternativa Dreapta.
”Voi rămâne mereu constant liniei politice conservatoare, de promovare a identității naționale și a valorilor fundamentale ale poporului român. Opțiunea mea este pentru Partidul Alternativa Dreaptă deoarece acesta este un Autentic partid conservator și de dreapta.”
Deputatul AUR Enachi Raisa şi-a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor demisia din partid, ea precizând că va activa ca independent. „Vă anunţ că de astăzi îmi dau demisia şi nu mai fac parte din grupul AUR. Voi activa ca deputat independent”, a spus deputatul în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.
Politica
Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților Partidului Alternativa Dreaptă pentru alegerile din 2024, că PMP susține candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1.
În fața sutelor de simpatizanți și membrii AD, prezenți la eveniment, avocatul Mircea Florin-Andrei și-a lansat programul de candidatură la Primăria sectorului 1 și a dat un mesaj clar:
,,Inima Sectorului 1 a încetat să bată astăzi! Am vorbit în ultimul an cu mii de oameni, care sunt disperați să scape de Clotilde Armand. Voi intra în această competiție electorală cu bucurie, sunt pregătit să mă lupt pentru a scăpa Sectorul 1 de umilința la care ne-a supus Clotilde Armand. Și cu ocazia acestui eveniment public, vreau să-i spun doamnei primar un singur lucru: orice candidat e mai bun decât dumneavoastră!’’
Tot astăzi, Partidul Alternativa Dreaptă a anunțat și lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, listă deschisă de Adela Mârza, președintele partidului.
Partidul Alternativa Dreaptă este singurul partid din România afiliat Grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor- ECR- condus, în calitate de președinte, de Giorgia Meloni, premierul Italiei.