Inaugurat cu mare alai, in urma unei investitii de 3 milioane din bani publici, Cinema Gloria e folosit doar de PSD

O ancheta semnata dollo.ro arata ca Cinema Gloria, inaugurat in urma unei investitii din bani publici, este folosit doar de PSD deocamdată, pentru ca nu are autorizație de securitate la incendii.
ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

<
  • În 23 iunie 2017 PSD și-a făcut bilanțul de un an în fruntea administrației bucureștene. Gabriela Firea și cei șase primari de sector și-au adunat angajații din primării și câțiva ziariști acreditați, au ocupat sala proaspăt inaugurată a fostului Cinema Gloria din sectorul 3 și s-au lăudat cu multele succese înregistrate în numai un an de când conduc orașul;
  • În 25 iunie 2017, neavând la dispoziție resursele publice ale Capitalei, consilierii USR au închiriat contra cost Cinema Pro, și au invitat publicul curios să afle ce au făcut ei într-un an în opoziție. Intrarea a fost liberă, totuși sala nu s-a umplut.
  • Tot în 23 iunie, în timp ce la Gloria avea loc sărbătoarea învingătorilor, la Cinema Pro venea în control preventiv un inspector ISU, interesat dacă USR respectă toate „procedurile de notificare și avizare a evenimentelor publice”. Inspecția s-a soldat cu amendarea Cinema Pro și avertizarea USR;
  • ISU recunoaște că Cinema Gloria nu are autorizație de securitate la incendiu, însă susține că nu știa că a fost inaugurat și că deja au loc evenimente în el. Oricum, niște chichițe legislative fac ca PSD să nu poată fi amendat că a inaugurat un cinematograf și a organizat în el un eveniment fără autorizație;
  • În schimb Cinema Pro care are autorizație ISU, a primit amendă pentru că nu trecuse în contractul cu USR cine sunt persoanele responsabile în caz de incendiu;
  • Cinema Gloria se alătură astfel listei de investiții publice neautorizate ISU – stadionul național, opereta Ion Dacian – dar folosite totuși pentru evenimente de partid.
  • Cinema Gloria, 3 milioane de euro din bani publici pentru o sală multifuncțională folosită doar de PSD

În 21 mai 2017, noul cinema Gloria din sectorul 3 a fost inaugurat cu pompă de primarii Gabriela Firea și Robert Negoiță. Era într-adevăr o realizare, fiind primul cinema de cartier, lăsat în paragină cu anii, preluat de primărie și reabilitat.
Ce spuneau atunci oficialii:

”Acum doi ani de zile, Primăria sectorului 3, domnul primar Robert Negoiță, a preluat în administrare această clădire și într-un timp record a adus-o în situația de a fi una dintre bijuteriile spațiului cultural al Capitalei. Începând de astăzi, fostul Cinema Gloria, care a fost închis din cauza faptului că nu s-a mai investit în el, se redeschide pentru toți bucureștenii. Este o sală multifuncțională, cu 406 locuri, iar aici în fața clădirii, pe parcursul verii se vor organiza evenimente culturale deosebite” – Gabriela Firea, primar general. 

În 23 iunie, o lună mai târziu, sala multifuncțională și-a împlinit și menirea. Toată floarea PSD din administrația locală bucureșteană a defilat pe covorul roșu ca să își dea raportul. Cetățenii nu au fost invitați, au avut acces în general doar funcționari din primării – și presa acreditată.

Această investiție, cu extindere, consolidare, cu tot, a costat mai puțin de 3 milioane de euro, cu TVA cu tot, 11 milioane și ceva de lei. Ca să avem un termen de comparație, mă uitam pe internet, Teatrul Național, fără extindere, doar consolidare, a costat 60 de milioane de euro. Deci avem satisfacția nu doar de a fi realizat așa ceva, dar și de a face-o cu bani foarte puțini. Am făcut deja înștiințare către Primăria generală pentru că o dăm către Institutul de Cultură al primăriei Generale pentru a intra în circuitul Institutelor de teatru din București”, Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

În 23 iunie, o lună mai târziu, sala multifuncțională și-a împlinit și menirea. Toată floarea PSD din administrația locală bucureșteană a defilat pe covorul roșu ca să își dea raportul. Cetățenii nu au fost invitați, au avut acces în general doar funcționari din primării – și presa acreditată. Atmosfera a fost stricată de un incident minor inițial (vezi în video), dar lucrurile s-au aplanat și bilanțul a decurs festivist mai departe.

Astăzi, 11 iulie 2017, cinematograful stă încuiat, nu are nici măcar o firmă la intrare, nu se proiectează nimic în el, nu are loc niciun spectacol. Nu există nici măcar un paznic în zonă care să dea lămuriri de ce stă cu lacătul pe ea o investiție de 3 milioane de euro care ar fi utilă cartierului. Clădirea și sala multifuncțională par doar un fundal mort pentru fântâna arteziană în jurul căreia se adună oamenii din cartier, seară de seară.
Citește articolul integral pe dollo.ro