Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate vehiculele staţionate neregulamentar. Potrivit noului proiect, măsura ridicării vehiculelor poate fi pusă în aplicare doar de administratorul drumului respectiv.

<
Proiectul dă dreptul administraţiilor publice locale sau administratorului drumului public în cauză să pună în aplicare măsura ridicării vehiculelor parcate neregulamentar.

„Aplicarea măsurii tehnico-adminsitrative, în trecut, a cunoscut şi o serie de situaţii excesive, generate de lipsa unor prevederi clare sau chiar de interpretarea greşită a legii şi ignorarea scopului pentru care se realizează ridicarea vehiculului. În acest sens, se propune ca măsura să nu fie dispusă sau să înceteze executarea sa dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

 Astfel, proiectul nu le mai permite poliţiştilor rutieri sau poliţiştilor locali cu atribuţii legate de circulaţia rutieră să dispună ridicarea vehiculelor cu regim prioritar de circulaţie care se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă, nefiind vorba despre o staţionare voluntară ci de îndeplinirea misiunii, scrie gandul.info.

De asemenea, documentul reglementează modul de transportare a vehiculului, dar prevede şi faptul că dacă proprietarul se prezintă la maşină în timpul operaţiunii de ridicare, aceasta din urmă trebuie să înceteze.

„Transportarea la locul de depozitare se poate face numai cu vehicule specializate, care asigură preluarea în totalitate a vehiculului transportat pe caroseria vehiculului transportor; încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare; regula se circumscrie scopului urmărit de legiuitor, şi anume îndepărtarea obstacolului de pe carosabil, şi devine aplicabilă cu condiţia plăţii contravalorii operaţiunii de ridicare; aceasta constituie totodată şi o garanţie că nu vor exista situaţii abuzive, de solicitare a suportării unor cheltuieli care nu au fost efectuate (cele aferente transportului şi depozitării vehiculului)”, se precizează în notă.

Proiectul prevede că vehiculele pot fi ridicate şi de pe pistele de biciclete sau de pe trotuar acolo unde împiedică circulaţia pietonilor, nu doar de pe „partea carosabilă”.
CITIŢI PROIECTUL INTEGRAL AICI