Guvernul discuta miercuri proiectul de hotarare prin care Delta Vacaresti ar urma sa capete statutul de parc natural si arie naturala protejata. Societatea civila a cerut inca de acum patru ani Ministerului Mediului sa initieze proiectul prin care Delta Vacaresti, ecosistem unic in Bucuresti, sa capete acest statut. In aceasta perioada, zona a fost distrusa sistematic de incendii si braconieri, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, fiind lasata in paragina. Daca zona va capata statutul de arie protejata, aceasta va fi salvata, aceasta urmad sa fie transformata intr-un parc natural.

„Parcul Natural Vacaresti poate deveni cel mai frumos loc din Bucuresti cu minim de investitii – 10-15 milioane de euro – asta daca punem la socoteala si un centru de vizitare cu laboratoare si zona de expozitii”, a explicat Dan Barbulescu, directorul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, in luna martie a acestui an.
Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei. Demersul de a transforma zona intr-un parc natural a inceput in 2012, cand Helmut Ignat a publicat in National Geografic un articol despre „Delta dintre blocuri” si a prezentat imagini impresionante cu acest loc. In 2013, Academia Romana a dat avizul care certifica importanta si unicitatea acestui loc, iar de atunci proiectul a ramas blocat la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care a dat primul aviz in aprilie 2014, iar urmatorul in 2015. Din 2014, dosarul se afla la Ministerul Mediului care trebuie sa il trimita la Guvern pentru aprobarea statutului de arie naturala protejata, scrie Hotnews.ro.
Asociatia Parcul Natural Vacaresti, care militeaza pentru ca zona sa capete statutul de arie protejata, a solicitat in mai multe randuri Ministerului Mediului sa ofere zonei protectie temporara, insa fara niciun rezultat.
In fiecare an, in Delta Vacarestiului au loc circa 2-3 incendii mari si zeci de incendii mici, pornite fie de oamenii strazii care stau acolo, fie de pescari etc. „Arborii sunt distrusi, dar si fauna precum amfibieni si reptile. Daca incendiile au loc in perioada in care sunt pasari la Vacaresti, sunt deosebit de distructive”, spune Dan Barbulescu.
O alta problema sunt braconierii. „Aproape in fiecare zi se intind sute de metri de plase in Vacaresti. Si se scot zeci de kilograme de peste – hrana pasarilor si a vidrelor. Politia ne-a sugerat ca pana la introducerea regimului de protectie nu poate interveni mai mult decat cu simple avertismente – inutile dealtfel”, scrie pe pagina de Facebook a parcului.

<