Intra in contact cu noi

Imobiliare

Gabriela Firea se spala pe maini de Cathedral Plaza: Nu e treaba primariei sa o demoleze!

Publicat cu

pe

Primaria Capitalei a transmis luni un comunicat de presa in care paseaza din nou responsabilitatea demolarii Cathedral Plaza. „Municipiul Bucuresti nu are competente in ceea ce priveste demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atributiile privind avizarea desfiintarii imobilului revin exculsiv Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si proprietarului Cathedral Plaza”, se arata intr-un comunicat emis luni de Primaria Capitalei.
Este greu de crezut insa ca proprietarul cladirii va cere vreodata demolarea propriei cladiri, iar Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Ministerul Culturii pot da acest aviz doar daca este cerut.
„In continuarea demersurilor legale pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthlot, nr. 11-15 si str. Lutherana nr. 15 si 15A,  Primaria Municipiului Bucuresti a formulat si trimis catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale o cerere privind eliberarea avizului de desfiintare a imobilului.  Ca urmare a acestui demers, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale precizeaza in raspunsul formulat: „Avizul privind desfiintarea unui imobil aflat intr-o zona de protectie a unui monument istoric de grupa valorica A se elibereaza de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, organism stiintific de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil, asa cum este prevazut in art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv „Comisia Nationala a Monumentelor Istorice propune avizul pentru interventiile asupra imobilelor situate in zonele de protectie a monumentelor istorice si in zonele construite protejate, pentru care nu exista documentatii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”. Potrivit MCIN, „consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice insarcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere facuta in acest sens””, se arata in comunicatul emis de Primaria Capitalei.
Avizul Ministerului Culturii este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este Catedrala Sf. Iosif.
„Pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatoreasca in aceste cazuri nu este finalizata. Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare in judecata formulata de proprietarul constructiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ de intrare in legalitate”, se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie a aceluiasi an. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sfantul Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie si dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat in mod oficial in iunie 2011. O luna mai tarziu, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”.

In anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila in ianuarie 2013, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti. Desi au trecut doi ani de atunci, primarul Sorin Oprescu nu a pus in aplicare inca decizia instantei.

Reclama

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat la inceputul anului 2014 ca au cerut in instanta clarificari in legatura cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.

„Cele doua cereri introduse de Primaria Municipiului Bucuresti au fost formulate pentru clarificarea de catre instanta a modalitatii de punere in executare a Sentintei Tribunalului Dambovita (nr.2520/2012) avand in vedere ca imobilul Cathedral Plaza este construit si pe proprietate privata, nu doar pe domeniul privat al Municipalitatii”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro, la vremea respectiva.

Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri.

Reclama

Oprescu insa a declarat imediat dupa somatie ca a dispus realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate, insa pentru demolarea cladirii acesta sustine ca este nevoie de inca o sentinta judecatoreasca.

„Prin Dispozitia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate. De asemenea, prin acelasi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevazute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructiei mentionate. Acest lucru trebuie sa aiba in vedere faptul ca imobilul in cauza nu este edificat pe un teren apartinand exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucuresti, astfel incat acesta nu poate fi desfiintat pe cale administrativa conform dispozitiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. In conformitate cu dispozitiile art 28 din acelasi act normativ, in cazul constructiilor fara autorizatie de construire, inclusiv ca efect al anularii autorizatiei, primarul va sesiza instanta de judecata in vederea demolarii acestora”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Costurile necesare demolarii se vor recupera de la persoanele responsabile conform art. 32 din Legea nr 50/1991, sustin reprezentantii municipalitatii.

Reclama

Expertiza insa nu a mai fost facuta, pe motiv ca nimeni nu s-a prezentat la licitatia organizata de Primaria Capitalei.

Imobiliare

Primarul Nicușor Dan: Mai grav este că dezvoltatorii imobiliari au început să dea în judecată şi funcţionari. Mă dau şi pe mine, evident!

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că unii dezvoltatori imobiliari au început să dea în judecată inclusiv funcţionari ai primăriei şi că el, personal, a fost dat în judecată, cerându-i-se până la 15 milioane de lei.

„În instanţă stăm destul de bine. Adică, noi refuzăm să emitem diferite tipuri de documentaţii, ei ne dau în judecată. Mai grav este că au început să dea în judecată şi funcţionari. Mă dau şi pe mine, evident, în nume personal. Asta e de la sine înţeles. Cei mai mulţi mi-au cerut 15 milioane de lei personal să le dau. Dar au început să dea şi funcţionari şi din cauza asta la concursurile pe care noi le-am făcut ca să angajăm funcţionari în Direcţia de Urbanism oamenii sunt reticenţi să se înscrie. Dar nu cedăm”, a spus el, pentru B1Tv, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, primarul a precizat că actuala administraţie a emis 2.000 de autorizaţii de construire şi că 100 de cereri vizează restaurarea unor clădiri „foarte interesante” din Capitală.

Reclama

„Pe zona de autorizaţii, am emis vreo 2.000 de autorizaţii de construire şi cred că am transmis un semnal şi cererile de autorizaţii care vin la noi sunt tot mai bune, în sensul că avem şi 100 de cereri de la oameni care vor pur şi simplu să restaureze clădiri foarte interesante din Bucureşti. Deci, cumva am reuşit să schimbăm trendul. Pe PUZ-uri, diferenţa între ce se făcea înainte şi ce facem noi e mult mai mare. Adică, cam la 20-30% din ce se construia înainte e legal să se construiască”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit primarului, o serie de probleme ale Capitalei, precum blocajele din trafic sau distanţele mari faţă de şcoală, provin dintr-o planificare urbană „defectuoasă”.

„A existat o speculaţie imobiliară. Nişte oameni au venit, au cumpărat un teren, au angajat un urbanist care a făcut un desen, au venit cu desenul la Consiliul General şi Consiliul General a zis: ‘Poţi să construieşti şapte etaje mai mult decât construiesc vecinii tăi’. Şi asta s-a întâmplat de mii de ori. Oraşul e consecinţa a ce s-a întâmplat. Summumul acestei practici au fost PUZ-urile de sector, adică măriri de indicatori de construire într-un oraş supraaglomerat”, a precizat Nicuşor Dan.

Reclama

Nicușor Dan a precizat că vor fi înaintate cereri în instanţă pentru anularea unor autorizaţii de construcţie emise în baza PUZ Sector 2.

„Sectorul 1 a fost mai întârziat şi PUZ-ul n-a apucat să se dea. Sectoarele 3, 5 şi 6 s-au anulat repede şi au mai rămas 2 şi 4. Dintre 2 şi 4, evident că Sectorul 2 este mai bogat şi miza financiară e mult mai mare. Sunt malurile de lac, Pipera şi toate zonele pe care le cunoaştem. Instanţa a suspendat, primarii nu ar mai fi trebuit să dea nicio autorizaţie – ceea ce orice student de anul I ştie, că un act suspendat nu mai produce efecte. Numai că prefectul şi Inspectoratul de Stat în Construcţii i-au scris primarului: ‘Dă totuşi autorizaţii de construire în baza PUZ-ului’. Şi el a dat. Şi atunci noi pregătim nişte acţiuni împotriva acestor autorizaţii. (…) Sunt multe lucruri grave acolo. Mici cartiere, de trei-patru hectare, foarte dense, fără şcoli, cartiere pe spaţii verzi. Blocuri P+14 pe maluri de lac”, a spus Nicuşor Dan.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Scumpiri masive: 650 de euro, chiria pentru o garsonieră în București care „arată și horror”

Publicat cu

pe

Chiriile s-au mărit în București. Un apartament cu două camere din Sectorul 1 al Capitalei este cu 23% mai scump față de vara anului trecut. Nu doar Bucureștiul este afectat, ci mai toate orașele mari. Specialiștii spun că motivul ar fi legat de faptul că au scăzut vânzările, în timp ce închirierile au crescut, informează Digi24.ro.

Tudy locuiește cu chirie de la 20 de ani, timp în care a tot schimbat apartamentele. Ar fi vrut să se mute acum câteva luni bune, dar a așteptat vara pentru ca prețurile să mai scadă. A avut o surpriză când a văzut că au rămas aceleași.  

Tudy, chiriaș: „Cred că se profită de tineri. Noi suntem disperați să căutăm ceva bun, într-o zonă bună, aproape de metrou. În zona Unirii am văzut zilele trecute o garsonieră care era în jur de 650 de euro si arăta horror.” Nu este singurul care e de părere că prețurile au crescut în loc să scadă vara aceasta. Specialiștii spun că există o explicație pentru acest fenomen.

Reclama

Daniel Tudor, agent imobiliar: „Pentru că au scăzut vânzările, au crescut închirierile și de aici prețurile inclusiv pe vară a rămas stabil, deși tradițional el scădea temporar.”

Chiriile pentru apartamentele cu 3 camere s-au scumpit cu 23%. Cele cu 2 camere cu 15% iar garsonierele cu  6%.

Cu toate că prețurile au crescut, cererea a fost la fel de mare ca în orice vară. Românii au accesat cu 15% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare, arată datele Storia.ro.

Reclama

Sursa: Digi24.ro

Continua sa citesti

Imobiliare

Viceprimarul Horia Tomescu: Bucurestiul trece prin cel mai mare boom imobiliar din întreaga sa existenţă

Publicat cu

pe

Bucureştiul a ajuns anul trecut la peste 1 milion de locuinţe finalizate, în ultimii 3 ani înregistrându-se cel mai mare boom de astfel de construcţii în Capitală, a transmis viceprimarul Horia Tomescu.

El a mai anunţat că noul Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei va fi pus în dezbatere publică până la finalul anului, pentru a fi aplicat din 2024, şi va include proiectul unui port care să facă legătura cu Dunărea, precum şi un nou aeroport, potrivit News.

Viceprimarul Horia Tomescu a arătat că deşi se ”vântură” în multe medii afirmaţia că ”Bucureştiul este blocat” şi deşi există o nemulţumire din partea unei părţi a investitorilor imobiliari, cifrele oficiale indică un boom al construcţiilor în Capitală.

Planurile urbanistice pe sectoare, care vizează 80% din suprafaţa Capitalei, suspendate pentru un an

”În 2019 Bucureştiul avea 875.000 de locuinţe. În 2022 Bucureştiul are 1.050.000 de locuinţe recepţionate, locuinţe deja finalizate. Asta înseamnă că, în 3 ani de zile, locuinţele în Bucureşti au crescut cu 175.000. Este cel mai mare boom imobiliar, boom de construcţii din acest oraş, din întreaga sa existenţă”, a afirmat Horia Tomescu.

Acesta a arătat însă că din punct de vedere al calităţii acestor dezvoltări imobiliare, probabil că în timp vor fi necesare intervenţii din partea autorităţilor publice pentru a modifica infrastructura care nu a fost proiectată şi dezvoltată în mod corespunzător.

”Culegem roadele otrăvite ale acestei dezvoltări urbane haotice”

”Am avut o dezvoltare urbană haotică, în special în zona de locuire, în Bucureşti, în ultimii 15 ani şi acum culegem roadele, să spunem roadele otrăvite ale acestei dezvoltări”, a mai spus viceprimarul, care a dat ca exemple imobile construite fără a respecta regimul de înălţime al zonei sau complexe imobiliare fără facilităţi de locuire şi utilităţi necesare.

Horia Tomescu a amintit Planul Urbanistic General (PUG), care va sta la baza dezvoltării viitoare a Capitalei, contractat în 2012 împreună cu Universitatea de Arhitectură Ion Mincu şi un consorţiu internaţional, dar blocat un an mai târziu, a fost reluat în acest an şi, cel mai probabil, va fi pus în dezbatere publică la finalul acestui an.

”În momentul de faţă, începând cu anul acesta, s-au semnat acte adiţionale şi acest plan general este deblocat. La finalul acestui an îl vom avea deja şi în consultare publică, iar apoi va urma un circuit foarte vast de avizare pe la foarte multe ministere şi sperăm ca spre finalul lui 2024 el să devină realitate, instrument de lucru concret”, a anunţat viceprimarul Horia Tomescu.

Port la Dunăre în sudul Bucureștiului și un nou aeroport

Potrivit acestuia în PUG se vor regăsi proiecte mai vechi propuse pentru Capitală, precum un port care să lege metropola de Dunăre, precum şi un nou aeroport în sudul Bucureştiului.

”Sunt idei care pornesc din urmă cu 40, 50 de ani pentru municipiul Bucureşti şi pentru metropola Bucureşti, dar şi pentru oraşele şi localităţile din jurul graniţelor Bucureştiului graniţele administrative, aşa cum sunt desenate ele în vechea lege, la împărţirea administrativ-teritorială.

Bineînţeles că din acest Plan Urbanistic General nu poate să lipsească portul din sudul Bucureştiului, care să lege Bucureştiul de Dunăre, nu lipseşte un aeroport în sudul Bucureştiului, un proiect iarăşi care vine din urmă cu zeci de ani”, a arătat viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti
Reclama
Bani15 ore in urma

Autoritățile române au capturat peste 90 de milioane de țigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023

Autoritățile române au capturat peste 90 de milioane de țigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape...

Sectorul 6o săptămână in urma

Primarul Ciprian Ciucu a semnat contractul pentru execuția lucrărilor la Drumul Valea Largă din Sectorul 6

Primarul liberal Ciprian Ciucu a semnat contractul pentru execuția lucrărilor la Drumul Valea Largă din Sectorul 6. ”La doar două...

Bucurestio săptămână in urma

Doi oameni au fost atacați de un câine, pe stradă în București

Două persoane din Bucureşti au fost atacate de un metis de Brac în Sectorul 6. Persoanele erau la plimbare cu câinii lor. Poliţiştii Secţiei...

Sectorul 6o săptămână in urma

București: în premieră la Primăria Sectorului 6 va funcționa o Unitate Centralizată de Achiziții (UCA)

La nivelul Primăriei Sectorului 6, în premieră pe București, va funcționa o Unitate Centralizată de Achiziții (UCA), care va cumpăra...

Sectorul 2o săptămână in urma

Campania „Începem Școala Sănătos” – servicii medicale gratuite pentru locuitorii Sectorului 2 din București

Monica Anisie, președintele Comisiei de Învățământ din Senat și președintele PNL Sector 2, continuă campania „Începem Școala Sănătos”, organizată împreună...

Transporto săptămână in urma

Se schimba numele stației de metrou Timpuri Noi: Vezi cum se va numi

Consiliul de Administrație (CA) al Metrorex SA a votat în unanimitate schimbarea denumirii stației de metrou Timpuri Noi. Aceasta va purta numele...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: