Intra in contact cu noi

Bani

Fortata de situatie, Dancila promite bani pentru a calma spiritele la Teatrul National

Publicat cu

pe

Premierul Viorica Dăncilă a promis vineri managerilor de teatre că la sfârșitul acestei luni vor primi înapoi banii tăiați de Ministerul Culturii. La rectificarea bugetară ar urma ca Teatrul Național din Capitală să primească fondurile necesare plății salariilor tehnicienilor concediați. Managerul Teatrului Național, Ion Caramitru, a făcut anunțul la Digi24, după ce s-a întâlnit cu premierul și cu miniștrii culturii și finanțelor.
Pe de altă parte, tot vineri, Corpul de control al Ministerului Culturii a început verificările la Teatrul Naţional, după ce ministrul Daniel Breaz a hotărât că vrea să vadă cum sunt cheltuiţi banii instituției de cultură. El susține că bugetul instituţiei a crescut faţă de anul precedent.
Decizia vine în contextul în care 54 de tehnicieni au fost daţi afară, pentru că s-au redus fondurile pentru salariile lor. Actorii au protestat faţă de acestă măsură, întrucât rolul angajaţilor de la tehnic este esenţial pentru spectacolele din stagiunea următoare. Fără ei, pe cea mai mare scenă a țării s-ar putea monta doar trei premiere din opt și s-ar putea folosi doar două scene din cinci.
Sunt opt funcționari ai Ministerului Culturii, specialiști în diferite domenii, care fac în prezent verificări la Teatrul Național. „N-am crezut că vor fi atât de mulți, dar cu cât sunt mai mulți, cu atât e mai bine, pentru că majoritatea sunt specialiști în domeniu și au cunoștință despre ce se întâmplă într-o instituție atât de complexă cum e a noastră”, a spus la Digi24 Ion Caramitru, declarându-se încredințat că va fi un control „obiectiv”.
El a explicat că, într-adevăr, bugetul a crescut în zona salariilor, care s-au dublat, dar a scăzut dramatic pe capitolul de cheltuieli care se numește „bunuri și servicii”. De aici se plătește absolut tot ce ține de întreținerea clădirii, utilități etc, dar tot aici intră și plata colaboratorilor și a celor cu drepturi de autor. Or, în această categorie intrau cei 54 de tehnicieni cărora li s-au suspendat contractele. „În ceea ce privește Teatrul Național, am primit astăzi (vineri – n.r.) garanție de la domnul ministru de finanțe că lucrurile se rezolvă luni sau marți”, a anunțat Ion Caramitru la Digi24.
„Am avut o foarte plăcută surpriză că dna prim-ministru a dorit să înțeleagă exact despre ce e vorba. Nu cred că era foarte la curent. A stat atent, a ascultat și a recomandat dlui ministru să aibă discuții cu fiecare instituție în parte, pentru că fiecare instituție are problemele ei. Operele, de exemplu, au orchestrele incomplete – până și Filarmonica din București – pentru că n-au posturi și atunci lucrează cu colaboratori; la Iași se pare că trebuie să renunțe la corpul de balet, la Constanța jalea e și mai mare; corurile trebuie completate”, a exemplificat Ion Caramitru.
Pe de altă parte, el a explicat că a cerut demisia ministrului culturii pentru că a fost deranjat de niște niște declarații ale acestuia, declarații ce se bazează „pe niște delațiuni care vin din Teatru”, susține directorul instituției. Mai precis, ministrul Daniel Breaz a acuzat că banii de la Teatrul Național se cheltuiesc „iresponsabil”, ceea ce echivalează, în opinia lui Ion Caramitru, cu o antepronunțare. Caramitru a spus că de 14 ani conduce Teatrul Național și anual Curtea de Conturi, inclusiv în aceste zile, a făcut verificări ale cheltuielilor banului public. „O asemenea declarație vine și afectează și imaginea mea, care până acum n-a avut de suferit”, a declarat Ion Caramitru, precizând că a cerut demisia ministrului culturii în fața premierului și a ministrului de finanțe.

Bani

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România

Publicat cu

pe

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România, în urma unui amplu proces de evaluare care certifică angajatorii cu cele mai bune practici în domeniul resurselor umane. BAT este un angajator strategic în România, cu peste 3.000 de angajați în cele 3 entități economice prezente pe piața locală și peste 30.000 de locuri de muncă generate pe lanțul de distribuție și aprovizionare.

Numărul angajaților BAT a crescut constant, în medie cu circa 10%, în fiecare dintre cei peste 25 de ani de existență a companiei în România. Mai mult, BAT și-a triplat numărul de angajați în ultimii ani: de la aproximativ 1.200 de angajați în 2013, la peste 3.000 în prezent.

BAT România coordonează toată acticvitatea Ariei Europa de Sud Est

Reclama

De la 1 aprilie 2023, BAT România a devenit centrul de coordonare al Ariei Europa de Sud Est din cadrul companiei, iar echipa de la București coordonează business-ul BAT în România și în alte 12 țări din regiune. Alături de România, BAT a primit certificarea Top Employer în alte 3 țări din această Arie: Italia, Turcia și Serbia, o recunoaștere care confirmă angajamentul BAT pentru dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe valori, diversitate și dezvoltare continuă.

BAT este una dintre cele cincisprezece companii care au primit certificarea Global Top Employer în 2024, pe baza unei evaluări ample a practicilor în domeniul strategiei de resurse umane și dezvoltarea profesională, mediul de lucru, învățare, diversitate și incluziune și bunăstarea angajaților.

În plus față de recunoașterea de Global Top Employer, BAT a fost nominalizat ca angajator de top în treizeci și șase de țări din Africa, Asia Pacific, Orientul Mijlociu, America Latină, America de Nord și Europa. Statutul de angajator de top este o recunoaștere a angajamentului asumat de BAT pentru atragerea celor mai competenți profesioniști, pentru investiție continuă în dezvoltarea angajaților și pentru crearea unui mediu de lucru excelent.

Reclama

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est, a menționat: „BAT trece printr-un amplu proces de transformare, un moment unic în evoluția companiei, în care tehnologia, inovația și dezvoltarea incredibilă a portofoliului nostru recalibrează complet modul de organizare și derulare a afacerii. Această transformare incredibilă este posibilă datorită echipei extraordinare de oameni din cadrul BAT, oameni excepționali care evoluează continu, identifică oportunități noi și fac adesea un pas în plus în atingerea obiectivelor.

La rândul nostru, contribuim în mod susținut la crearea unui mediu de lucru stabil și performant, care să protejeze bunăstarea angajaților noștri, să le ofere încredere și susținerea necesară pentru ca generațiile de azi să fie mai bune decât cele de ieri. Avem peste 7,000 de colegi în Aria Europa de Sud Est, o echipă de oameni curajoși, diverși și entuziaști, iar certificarea Top Employer în România, Italia, Turcia și Serbia este în primul rând meritul lor.”

Cora Koppe-Stahrenberg, Chief People Officer în cadrul BAT, a spus: „Colegii din cadrul BAT reprezintă cea mai valoroasă resursă a companiei, iar acordarea acestei recunoașteri nu doar o dată, ci de șapte ori la rând, este o dovadă a angajamentului nostru puternic pentru construirea și promovarea unei culturi incluzive. Ne dorim să oferim o experiență excelentă tuturor angajaților BAT, odată cu accelerarea transformării afacerii noastre.”

Reclama

BAT și-a asumat obiectivul de a construi ”o lume fără fum”, prin încurajarea fumătorilor să facă trecerea la alternative cu nicotină cu risc redus* comparativ cu fumatul. Susținerea unei culturi organizaționale în care angajații sunt încurajați să se dezvolte, să crească și să inoveze într-un mediu divers și incluziv a fost întotdeauna un obiectiv important pentru BAT și reprezintă un element central în accelerarea acestei transformări.

Procesul de certificare Top Employer este derulat anual de către Top Employer Institute, o organizație independentă care studiază condițiile de lucru oferite angajaților de către marile companii din întreaga lume. Certificarea recunoaște angajatorii care oferă cele mai bune practici de angajare, permițând angajaților să se dezvolte personal și profesional, prin excelente rezultate profesionale.

Companiile participante sunt supuse unui proces de evaluare riguros, care include o revizuire amplă a practicilor angajatorilor. Au loc mai multe sesiuni de validare în care sunt furnizate dovezi ale acestor practici și, de asemenea, se efectuează un audit independent al constatărilor.

Reclama
Continua sa citesti

Bani

Stop Contrabanda: peste 150 de milioane de tigari capturate in 2023!

Publicat cu

pe

În 2023 s-a înregistrat cel mai ridicat volum al capturilor de țigarete ilicite în România în ultimii 5 ani, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. Spre comparație, în 2018 autoritățile române au capturat în total 112 milioane de țigarete.

Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă în 2023, iar valoarea totală a acestora pe piața neagră se ridica la aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).

Volumul capturilor este în creștere cu aproape 40% față de 2022, când autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă.

Reclama

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

“Tendința ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum și prevalența semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranței comunităților și a dezvoltării economice, precum și la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de țigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieței ilicite este în creștere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanțe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susținute ale autorităților de aplicare a legii, suntem convinși că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susținute de măsuri fiscale echilibrate și predictibile, care să susțină un mediu de business legitim și sustenabil, precum și comerțul cu produse legale, reglementate și taxate corect.
Cu o prezență de peste 25 de ani în România a BAT, ne bucurăm să fim parte din acest efort comun. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai țării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți la bugetul de stat în 2022, și un partener de încredere al autorităților în susținerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare și conștientizare, dar și prin donații de echipamente necesare la granițele țării, în cadrul campaniei Stop Contrabanda,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

3 județe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la granițele de vest, sud – est și nord – est ale țării, în județele Arad (cel mai mare volum de țigarete destinate pieței negre, peste 36 milioane de țigarete), Constanța (peste 28 milioane de țigarete) și Suceava (peste 21 milioane de țigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piața neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 județe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Reclama

Contrafacerea, în creștere. Capturi semnificative de tutun vrac

Comerțul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condițiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autoritățile au depistat 1.116 fapte de natură infracțională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când au fost depistate 356*. În continuare, aproximativ 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite cu țigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizației Mondiale a Vămilor**** și la nivel internațional s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de rețineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la granițele UE. Numărul de rețineri raportate de autorități a crescut cu aproximativ 34% în 2021 față de 2020, majoritatea acestor rețineri fiind reprezentate de țigări. Tot Organizația Mondială a Vămilor notează o creștere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În același timp, comerțul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autoritățile române au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc

Reclama

în județele Constanța, Călărași, Ilfov, Dolj și Mureș, autoritățile reținând aici peste 33 de tone de tutun vrac și tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu țigări în România

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est și, în același timp, cel mai ridicat nivel din UE la prețurile țigaretelor, raportat la puterea de cumpărare, potrivit Nanny State Index 2023.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum național modernizați.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
În 2022, țigările reprezintă majoritatea (50%) din volumul capturilor raportate la nivel global

Despre BAT în România

BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu țigări, BAT a avut o contribuție totală cumulată la bugetul de stat de circa 21,5 miliarde de lei în 2022 și 2021, s ub formă de taxe și accize.
BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%.
BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Reclama
Continua sa citesti

Bani

Schimbare majora: Venitul minim garantat şi alocaţia pentru sprijinirea familiei dispar în 2024

Publicat cu

pe

Toţi beneficiarii de venit minim garantat şi de alocaţii pentru sprijinirea familiei, dar şi alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include sprijinul pentru incluziune şi sprijinul pentru familia cu copii şi va înlocui actualele forme de sprijin, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru accesarea VMI, solicitanţii depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca, în funcţie de veniturile şi structura familiei, să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune, explică reprezentanţii MMSS pe pagina de Facebook a ministerului.

Reclama

Beneficiarilor de ajutor social şi/sau de alocaţie pentru susţinerea familiei li se recomandă ca, pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale, să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistenţă socială.

Cererea şi documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul primăriei, comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reşedinţa, ca şi în cazul beneficiilor anterior acordate. 

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei4 zile in urma

BAT vrea o lume fără fum! Investiție de 30 de milioane de lire sterline într-un Centru de Inovare din Southampton

BAT a inaugurat un nou Centru de Inovare de ultimă generație în cadrul facilității sale globale de cercetare și dezvoltare...

Stirile Zilei4 zile in urma

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 îi răspunde primarului Clotilde Armand, după începerea urmăririi penale

După o serie de acuze aduse procurorilor în ultimele zile de către primarul Clotilde Armand, Parchetul de pe lângă Judecătoria...

Stirile Zilei4 săptămâni in urma

Drum expres de la București la Târgoviște

Constructorul ESTA (Turcia) începe în martie lucrările pentru modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 71 Bâldana -Târgoviște, o...

Politica4 săptămâni in urma

Președintele PMP Cristian Diaconescu sprijină candidatura lui Florin-Mircea Andrei la Primăria sectorului 1

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, și Rizia Tudorache, secretar general al PMP, au anunțat, în cadrul evenimentului de lansare a candidaților...

Transport4 săptămâni in urma

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă...

Sectorul 1o lună in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea candideaza la functia de primar in Sectorul 1! Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 aproape de final

Chinul bucurestenilor din Sectorul 1 este aproape de final deoarece mai este putin pana la alegerile locale. Circul promovat timp...

Reclama

La mare cautare