Noul ministru al Sanatatii, Nelu Tataru, a  declarat joi pentru Europa FM ca directorul Institutului Matei Bals, Streinu-Cercel,  si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, testeaza populatia Capitalei intr-un program propriu.

<

Nelu Tataru a declarat ca nu stie, deocamdata, de unde au cele doua institutii peste 10.000 de teste, dar precizeaza ca, in aceasta seara, se va intalni cu Adrian Streinu Cercel si va putea oferi, ulterior, detalii.

Nelu Tataru: Este o chestiune facuta de Matei Bals cu Primaria, in care vor sa vada o prognoza a evolutiei pandemiei la nivelul aglomeratiei urbane care este Bucurestiul.

Reporter: Nu este o strategie comuna cu Ministerul Sanatatii, este separata?

Nelu Tataru: Am vorbit cu domnul Streinu Cercel, mi-a explicat ce vor sa faca. Ne intalnim diseara. Dansul a stabilit cu doamna Firea sa inceapa aceasta testare de luni.

Reporter: Va intreb acest lucru pentru ca domnul Streinu Cercel si doamna Firea spun ca incepe testarea in blocuri, in timp ce medicii de la spitale mari spun ca nu au teste.

Nelu Tataru: O sa faca teste rapide. O sa avem discutii mai multe si in seara va pot da mai multe amanunte.

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat ca in Bucuresti va fi demarat un proiect pilot de testare a unui esantion de 10.500 de persoane. Anuntul a fost facut in cadrul unei sedinte convocate de Firea, la care au participat toti primarii PSD din Capitala.

In cadrul unei declaratii sustinute la sediul Primariei Capitalei, el a precizat ca recoltarea se va face in strada, in afara locuintei, iar rezultatele vor fi obtinute in 15-30 de minute si vor fi transmise prin SMS persoanelor respective.

„Cand gasim o persoana pozitiva, carantinam toata zona respectiva”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Transparenta face diferenta