Doi profesori universitari din București le cereau bani studenților pentru a-i trece examenele! Asta reiese din referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cer arestarea unuia dintre ei. Cei doi dascăli sunt tată și fiu și comunicau pe Facebook cu studenții pentru a stabili cum să primească banii, se arată în documentul citat.
De asemenea, 40 de studenți sunt cercetați penal pentru dare de mită și cumpărare de influenţă.
”Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul SAVU OVIDIU, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

<
În cursul zilei astăzi, inculpatul (aflat în stare de reţinere) urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşţi.

În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, unde este titular al disciplinei de Ştiinţa alimentară, printr-un mesaj pe Facebook, inculpatul Savu Ovidiu i-a adresat unei studente ce avea restanţe invitaţia de a-l vizita la birou. În acest context, inculpatul i-a propus studentei să se ocupe de colectarea unor sume de bani de la alți studenți aflați în aceeași situație, în schimbul promovării examenelor restante, atât la disciplina pe care o preda, cât şi la cele la care era titular tatăl său, şi acesta cadru didactic în facultate. După ce a acceptat propunerea, studenta, fie era contactată direct de către colegi, care îi lăsau diferite sume de bani, fie de către şefii de grupe, care strângeau bani de la studenţi şi îi predau ei lista cu numele acestora şi sumele date. După ce erau strânşi de către studentă, banii erau daţi inculpatului Savu Ovidiu, împreună cu listele întocmite, de ea sau de către şefii de grupă. Inculpatul a pretins sume în cuantum de 800-900 de lei pentru promovarea examenelor la disciplinele la care preda tatăl său şi de 600 de lei pentru disciplina la care era el însuşi titular.
Totodată, din referatul procurorilor rezultă că, în modalitatea menţionată, s-a procedat de către inculpat atât în cursul anului universitar 2014-2015, mai precis în semestrul II, cât și în anul universitar 2015-2016, în sesiunile de iarnă, vară, restanţe, dar şi în cea de reexaminări, înaintea examenului de licenţă.
Inculpatul a fost prins ieri în flagrant, în timp ce primea cu titlu de mită suma de 10.500 lei, aceasta fiind găsită într-unul dintre sertarele biroului său de la facultate. De asemenea, cu ocazia percheziţiei domiciliare încuviinţată de instanţă şi efectuată în aceeaşi zi, a fost ridicată de către organele judiciare dintr-o cutie de carton suma de 70.600 de lei.
Atât asupra sumei ridicate în urma flagrantului, cât şi a celei identificate cu ocazia percheziţiei, s-a instituit sechestru asigurator, aceeaşi măsură fiind dispusă şi cu privire la conturile bancare deţinute de către inculpat.
În cauză se efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă săvârşite de un număr de 40 de studenţi.”, spun procurorii.