Intra in contact cu noi

Bucuresti

Deși li se permite, primarii de sectoare din București nu se grăbesc să deschidă creșele și grădinițele de mâine

Publicat cu

pe

Creșele, grădinițele de stat și after-school-urile se pot deschide teoretic începând cu 15 iunie, indiferent dacă sunt private sau de stat, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate vineri în Monitorul Oficial. Practic, însă, acestea nu se pot deschide deoarece nu a fost publicat până la această oră Ordinul comun al ministrului Educației și cercetării, al ministrului Sănătății și al ministrului Muncii și protecției sociale care stabilește în ce condiții își pot relua activitatea, susțin primarii de Sector din București. Aceștia au declarat pentru HotNews.ro că ar putea redeschide cel mai repede peste o săptămână, din momentul în care se publică ordinul. În Sectorul 6, Primăria vrea să dea părinților bani pentru bonă.

În ceea ce privește grădinițele și creșele private, acestea au implementat deja un set de măsuri, pe baza recomandărilor INSP și a ceea ce s-a întâmplat în alte țări, iar redeschiderea acestora este posibilă, o parte anunțând deja părinții că se reia activitatea de luni sau marți.

”Prin excepție de la pct. 1, se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și cercetării, al ministrului Muncii și protecției sociale și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”, se arată în Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial.
Grădiniţele, creşele şi after school-urile de stat pot fi deschise din 15 iunie, dar depinde în mare măsură de autorităţile locale, a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Nu putem restricţiona o grădiniţă de stat să se deschidă, în condiţiile în care aplică aceleaşi cerinţe şi aceleaşi norme de funcţionare ca o grădiniţă privată”, a afirmat Tătaru.
”În 12 iunie s-ar fi terminat anul şcolar, inclusiv pentru grădiniţe, în acest context nu mai putem remunera un părinte care rămâne acasă şi atunci trebuie să dăm posibilitatea ca pentru copiii mici să poată fi undeva ţinuţi şi să aibă cineva grijă de ei”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, referindu-se la redeschiderea after-school-urilor, creșelor și grădinițelor, din 15 iunie.
În ceea ce privește creșele și grădinițele de stat din București, primarii spun că pot redeschide abia după ce se publică ordinul care stabilește condițiile de redeschidere.
Sectorul 1
”Grădinițele, începem de la 1 iulie ”Grădinița de vară” fiindcă din 15 iunie teoretic copiii intră în vacanță. Noi în ultimii 2 ani am avut de la 1 iulie ”Grădinița de vară”, care a început la 1 iulie și s-a terminat la 31 august. Așa o să facem și anul acesta. Anul trecut am avut 720 de copii, au fost deschise 6 grădinițe, acum așteptăm cereri de la părinți și unde avem cereri, vom deschide. Directorii și personalul sunt în subordinea Ministerului Educației, nu a nostră, sper ca personalul didactic să fie de acord să redeschidem, cei cu care am vorbit unii au fost de acord, alții nu, dar putem asigura cel puțin 700 de locuri”, a declarat primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, pentru HotNews.ro.
În ceea ce privește creșele, primarul spune că le poate deschide de pe 22 iunie pentru că personalul este în șomaj tehnic și durează până va fi rechemat. De asemenea este nevoie de timp pentru igienizare și îndeplinirea cerințelor cerute de Ordinul celor 3 ministere.
”Deocamdată nu știm ce măsuri trebuie să luăm, așteptăm Ordinul de ministru”, a mai spus Tudorache.

Reclama

Sectorul 2”Să vedem normele și apoi le deschidem. Vreau să deschidem cât mai repede, avem foarte multe cereri, cum vom vedea regulile, ne apucăm de treabă și cum respectăm tot ce scrie acolo, le redeschidem”, a declarat Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Sectorul 3”Când avem normele, le deschidem. Ne-au spus că vor da niște norme, nu ne-au dat nimic. Trebuia să ne dea de acum 2 săptămâni. Nu așa e o țară normală, cu oameni normali la minte. De ce nu ne-au anunțat și pe noi măcar cu o săptămână mai devreme, ca să ne pregătim până pe 15? Noi avem vreo 2.000 de copii la creșele noastre, pregătirile durează, să facem dezinfecție, igienizare, să facem programul îngrijitoarelor, să cumpărăm mâncare, apă. Avem nevoie de o săptămână. Dacă normele apar zilele acestea, lunea cealaltă deschidem”, a declarat primarul Robert Negoiță pentru HotNews.ro.
În ceea ce privește grădinițele, primarul spune că aici depinde și de Ministerul Educației.
”Dacă nu o să pună ceva bani în plus la salariile educatoarelor și o să le plătească la fel, de ce să vină la muncă? Noi ne rugăm de ele să vină, fiindcă avem cereri de la părinți. La grădinițe nu depinde numai de noi, eu le-aș deschide pe toate și le-aș ține toată vara deschise, dar nu decidem noi”, a mai spus Negoiță.
Sectorul 4
”Începând cu ziua de luni o să anunțăm oficial că deschidem procedura de înscriere pentru toți copiii care doresc să se înscrie la grădinița de vară, la fel facem și pentru creșe. În fiecare an am avut program pentru grădinițe și creșe de vară. Cum am procedat? I-am rugat pe părinți să se înscrie în acest program, și în funcție de numărul de solicitări deschidem un anumit număr de creșe și grădinițe. La grădinițe, pe timpul verii salariul cadrelor didactice este plătit de Primărie, fiindcă din punctul de vedere al Ministerului cadrele didactice sunt în vacanță, sau se face pe bază de voluntariat. La creșe este mai simplu, fiindcă plătim noi personalul. Ca atare, o să deschidem procedura de înscriere și în funcție de câți copii se înscriu și în funcție de norme, fiindcă nu avem niciun fel de norme în acest moment, așteptăm acel Ordin al Ministerului Educației, Muncii și Sănătății, și al Comitetului pentru Situații de Urgență și deschidem. Pot să vă spun că vom deschide proporțional cu numărul de solicitări, cu condiția ca și educatorii să dorească să vină pe perioada verii, mai ales la grădiniță”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, pentru HotNews.ro.
Primarul spune că părinții vor avea la dispoziție o săptămână pentru înscrieri, iar dacă se dau normele, pot deschide imediat.

Sectorul 5HotNews.ro a încercat să-l contacteze telefonic pe primarul Sectorului 5, Daniel Florea, dar acesta nu a răspuns.

Sectorul 6

Reclama

Și primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, spune că așteaptă normele pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor.
”Trebuie să emită ordinul comun al celor trei ministere implicate (Educație, Muncă și Sănătate) în care să ne specifice exact care sunt măsurile pe care noi trebuie să le luăm pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor. Noi nu suntem în măsură să stabilim măsuri. Măsurile sunt stabilite, așa cum scrie în Hotărârea de Guvern, de cele trei ministere. Din momentul în care știm măsurile, vom avea nevoie de o săptămână, maxim 10 zile, să putem implementa. Aici mă refer în principal la distanțarea socială, care este suprafața necesară pentru fiecare copil. Noi avem un număr limitat de locuri în creșe și dacă ni se impun măsuri că trebuie să aloci 5-6 mp pentru fiecare copil, este posibil să fim puși în situația în care să nu putem 950 de copii cât avem în prezent ci doar 400-500. Există solicitări din partea părinților, dar nu toți au cerut. După ce avem ordinul, putem da anunțul că se redeschid și vedem cine răspunde. Mulți probabil nu vor dori să-i aducă”, a declarat Mutu pentru HotNews.ro.

Primarul spune că pentru a veni în sprijinul părinților, săptămâna viitoare va promova o hotărâre de Consiliu Local prin care primăria va acorda un ajutor pentru bonă.
”Se va acorda o sumă de bani pentru bonă. Dacă eu nu pot prelua 900 de copii fiindcă nu pot respecta condițiile impuse de norme, atunci pot să ofer părinților care nu au venituri suficiente o sumă de bani pentru a-și angaja o bonă. Sumele sunt cuprinse între 350 și 750 lei/copil”, a mai spus Mutu.

Citeste mai multe pe HotNews.ro

Reclama

Bucuresti

900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda

Publicat cu

pe

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.

Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.

Reclama

De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.

În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.

Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.

Reclama

În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.

Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.

Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.

Reclama

Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.

Continua sa citesti

Bucuresti

Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

Publicat cu

pe

  • Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.

Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.

Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.

„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.

Reclama

În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:

  • Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
  • Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
  • Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
  • Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.

ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama




Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama




Continua sa citesti

La mare cautare